Suomalaisista SS-miehistä tietokirjan Hakaristin ritarit kirjoittanut André Swanström arvostelee Vartija-lehdessä Kotimaa24:ssä bloggaavaa kenttäpiispa Pekka Särkiötä.
Swanströmin mukaan Särkiö kyseenalaistaa Savuava ase? -otsikoidussa kirjoituksessaan suomalaisten SS-miesten osallisuuden sotarikoksiin. Blogikirjoitus on julkaistu maaliskuussa.
”Kenttäpiispan otsikoinnissa kysymysmerkki on selvästi tarkoitettu kyseenalaistamaan jälleen kerran suomalaisten SS-miesten osallisuutta sotarikoksiin. Vaikka kenttäpiispan kirjoittelussa on muodollisesti kyse todistusaineiston riittävyyden analysoinnista, on bloggaavan kenttäpiispan viesti kuitenkin selvä: hän ei halua nähdä savuavaa asetta eikä hyväksyä ajatusta suomalaisten SS-miesten osallisuudesta sotarikoksiin”, Swanström kirjoittaa.
Swanströmin mukaan kenttäpiispan virka ja instituutio muodostavat merkittävän haasteen niin SS-aihepiirin kuin antisemitismin kommentoimiselle.
”Pekka Särkiön ei kannattaisi laittaa kenttäpiispan arvovaltaansa peliin hävityn asian puolesta – SS-miesten olematonta kunniaa ei pelasteta edes kenttäpiispan väliintulolla. Sen sijaan kenttäpiispan olisi viisasta päivittää oma isänmaallisuutensa 2000-luvulle vastaamaan modernin historiantutkimuksen tuloksia”, Åbo Akademin kirkkohistorian dosenttina ja Suomen kirkkohistoriallisen seuran puheenjohtajana toimiva Swanström kirjoittaa.
Hän kehottaa Särkiötä muistamaan sotilaspappien ”sodanaikaisen työn valoisampaa perintöä”.
”Osa sotilaspastoreista nosti sodan aikana yksisilmäisen yltiöisänmaallisuuden vaihtoehdoiksi monesti suorastaan hämmästyttävää itsekritiikkiä ja monipuolista pohdiskelua. Tätä samaa totunnaisten ajattelutapojen ja myyttien uudelleenarviointia soisi löytyvän myös nykyiseltä kenttäpiispalta”, Swanström päättää kirjoituksensa Vartijassa.
Kuva: Olli Seppälä. Kuvassa kenttäpiispa Pekka Särkiö.
Lue myös:
Kenttäpiispa Särkiö saarnassaan: Sotilaspapin on tärkeä olla siellä, missä on kärsimystä ja kuolemaa
Kenttäpiispa Pekka Särkiö sai jatkokauden erikoisella tavalla – taustalla lainsäädännön muutos
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.