Suomen evankelis-luterilainen kirkko on ehdolla Pohjoismaiden neuvoston luonto- ja ympäristöpalkinnon saajaksi. Palkinnon teemana ovat tällä kertaa kasvihuonekaasupäästöt.
Kirkkohallituksen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen asiantuntija Ilkka Sipiläinen kertoo yllättyneensä ehdokkuudesta iloisesti. Hän kehuu erityisesti kirkon ympäristödiplomijärjestelmää, joka mainitaan myös ehdokkuuden perusteluissa.
– Tällä hetkellä kaikilla suurimmilla seurakuntayhtymillä ja seurakunnilla ja monilla pienilläkin on jo diplomi. Se on tuonut seurakuntiin ammattitaitoa, sitoutumista, uskottavuutta ja yhteyksiä muihin ympäristötoimijoihin.
Sipiläisen mielestä on tärkeää, että myös kirkko on mukana ympäristötyössä.
– Kirkko näkee maailman luomakuntana. Luterilaisuudessa ajatellaan, että Jumala antaa lahjansa luodun kautta. Huolen pitäminen ja vastuun kantaminen kuuluvat kristinuskon olemukseen.
– Ihmiset myös odottavat kirkolta ympäristötyötä ja luomakuntakin huutaa sitä.
Ympäristödiplomin lisäksi ehdokkuuden perusteluissa mainitaan kirkon luoma uusi pääsiäisperinne, ekopaasto.
Kirkon uusi avaus ympäristötyön saralla on viime keväänä käynnistynyt Pyhiinvaellus Pariisiin, jossa on mukana useita seurakuntia. Pyhiinvaelluksella valmistaudutaan YK:n ilmastokokoukseen, joka järjestetään Pariisissa marraskuun lopussa. Kansainvälisen kampanjan on käynnistänyt Kirkkojen maailmanneuvosto.
Suomesta on evankelis-luterilaisen kirkon lisäksi ehdolla yhteisöllinen tavaroiden kimppakyytipalvelu PiggyBaggy. Ahvenanmaalta ehdolla on Sixten Sjöblom, jonka yritys valmistaa biodieseliä kalanviljelylaitoksen perkausjätteistä. Muut ehdokkaat tulevat Ruotsista, Norjasta, Tanskasta, Islannista, Ahvenanmaalta ja Färsaarilta.
Noin 47 000 euron suuruinen palkinto jaetaan Pohjoismaiden neuvoston istunnon yhteydessä 27. lokakuuta Reykjavikissa.
Kuva: Emilia Karhu
Lue myös:
Kilometri kerrallaan kohti Pariisin ilmastokokousta
Kirkon ympäristödiplomin suunnittelija palkittiin
Kirkon ympäristökasvatuspalkinto Raision seurakuntaan
Ilmoita asiavirheestä