Espoon seurakuntayhtymä on jättäytynyt kirkon ympäristödiplomin ulkopuolelle sen jälkeen, kun sen diplomi vanhentui vuoden 2015 alussa, kertoo pääkaupunkiseudun seurakuntien Kirkko ja kaupunki -lehti. Hallintojohtaja Risto Hämäläisen mukaan seurakuntayhtymä ei suunnittele diplomin uusimista.
– Espoo hankki aikanaan kirkon ympäristödiplomin ensimmäisten seurakuntien joukossa. Kokemuksemme mukaan diplomi on byrokraattisesti raskas. Sen vaatima raportointi ja seuranta veivät paljon resursseja, mutta vaikuttavuus ei ollut sillä tasolla, jota kaipasimme, Hämäläinen sanoo Kirkko ja kaupungissa.
Marraskuussa Espoon yhteinen kirkkoneuvosto hyväksyi esityksen, jonka mukaan seurakuntien ympäristötyötä kehitetään jatkossa yritysmaailmassa laajasti käytetyn ISO 14 001 -ympäristösertifioinnin avulla.
Vuonna 2001 perustettu Kirkon ympäristödiplomi on seurakuntia varten räätälöity ympäristöjärjestelmä. Tällä hetkellä voimassa oleva ympäristödiplomi on 46 seurakunnalla, seurakuntayhtymällä tai kirkon keskushallinnon yksiköllä. Seitsemän suurimman kaupungin seurakuntayhtymistä Espoo on ainoa, jolla ei ole ympäristödiplomia.
Kirkkohallituksen johtava asiantuntija Ilkka Sipiläinen myöntää, että osassa seurakuntia ympäristödiplomin hakeminen on koettu raskaaksi. Sipiläisen mukaan diplomin vaatimaa raportointia on pyritty keventämään.
Kaikkiaan Sipiläisen mielestä näyttää siltä, että seurakunnat ovat ottaneet diplomin omakseen.
– Kirkon ympäristönsuojelu ei ole enää harrastustoimintaa, vaan samanlaista työtä kuin budjettien ja toimintakertomusten tekeminen, Sipiläinen sanoo Kirkko ja kaupungissa.
Hän suhtautuu epäilevästi siihen, että ympäristötavoitteiden laatiminen paikallisesti olisi diplomia tehokkaampi tapa kantaa ympäristövastuuta.
Kuva: Olli Seppälä. Ilmastomielenosoitus Helsingissä lokakuussa 2018.
Lue myös:
Viisi kirkon asetta ilmastonmuutokseen
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.