Pelistriimauksessa tietokone- tai konsolipelin pelaaja lähettää reaaliaikaista videokuvaa nettiin, useimmiten joko pelistriimauspalvelu Twitchissä tai YouTubessa olevalle omalle kanavalleen.
Myös Suomen evankelis-luterilainen kirkko on lähtenyt mukaan pelistriimaustoimintaan. Kirkolla on Twitch-palvelussa oma valtakunnallinen Ristiohjain-kanava, jossa ollaan linjoilla tiistai-iltaisin, yleensä klo 17–19. Ristiohjainta koordinoidaan Kirkkohallituksesta, mutta varsinaiset tekijät ovat seurakunnista.
Seurakuntien nuorisotyöntekijät, papit tai vapaaehtoiset voivat laittaa Ristiohjaimeen livelähetystä omasta pelaamisestaan.
– Toistaiseksi kanavamme striimaajaringissä on kuusi nuorisotyönohjaajaa tai pappia. Mukaan mahtuu runsaasti lisää pelaajia, sillä haluamme kasvattaa kanavaa niin, että voisimme lähettää striimejä useammin kuin kerran viikossa, Kirkkohallituksen verkkotyöntekijä Juho Niemelä kertoo.
”Tavoitteemme on saada tuhansia seuraajia ja kymmeniätuhansia striimauksia”
Pelistriimauksessa katsoja näkee suorassa lähetyksessä pelin tapahtumat samalla tavalla kuin pelaaja.
Striimaaja selostaa lähetyksessä pelaamistaan urheiluselostajan lailla. Striimaaja voi laittaa oman kasvokuvansa näkymään videona peli-ikkunan nurkkaan.
– Ilmeiden ja kasvojen reaktioiden myötä striimaajasta syntyy persoonallisempi kuva lähetyksen seuraajalle. Lisäksi pelaaja voi pelatessaan vastailla suullisesti kysymyksiin sekä kommentteihin, joita tulee kirjallisesti chattiin, Niemelä kertoo.
Ristiohjainta alettiin kehittää keväällä 2016 ja säännöllinen pelistriimaaminen alkoi elokuussa 2017. Niemelä toteaa, että toiminta on vasta alussa, eikä suuria katsojamääriä ole vielä tavoitettu.
– Ristiohjaimella on tällä hetkellä vajaa 70 seuraajaa ja striimejä on katsottu yhteensä reilut 2100 kertaa. Tavoitteemme on saada tuhansia seuraajia ja kymmeniätuhansia striimauksia.
Toistaiseksi palautetta on tullut suoraan nuorilta aika vähän, mutta palautteet ovat olleet Niemelän mukaan positiivisen yllättyneitä ja innostuneita.
Pointtina ei ole pelien kristillisyys
Pelistriimaus on kansainvälisesti hyvin suosittua. Suomessakin se on nouseva harrastus. Kotimaisten striimaajien ja katsojien kokonaismäärää on vaikea arvioida.
Juho Niemelä toteaa, että kirkon on syytä olla läsnä niissä paikoissa, missä ihmiset ovat.
– Kirkon pelistriimaus-toiminnan syvin tarkoitus on se, että pelaamistilanteet muodostaisivat nuorille mahdollisimman matalan kynnyksen jutella, keskustella ja hakea tukea kirkon työntekijältä.
– Uskomme, että tämän toiminnan kautta päästään kohtaamaan myös sellaisia nuoria, joita kirkko ei pelimaailmojen ulkopuolella juuri tavoita, Niemelä pohtii.
Nuorten ohella pelistriimausta harrastavat myös monet lapset, nuoret aikuiset ja keski-ikäiset.
Ristiohjaimessa striimataan suosituimpia pelejä, joita ovat esimerkiksi League of Legends tai Super Marion kaltaiset retropelit.
– Striimaamme toki myös kristillisiä pelejä, esimerkiksi kirkon omaa Fisucraftia. Pelien kristillisyys ei ole kuitenkaan Ristiohjaimessa pointtina.
– Striimikokemus on katsojalle paras yleensä silloin, kun siihen valitaan suosittuja pelejä, joita striimaaja on tottunut pelaamaan. Samalla se tarjoaa hyvän alustan nuoren ja työntekijän väliselle kommunikaatiolle.
Kirkkohallituksessa on tekeillä pelistriimausopas
Kirkkohallituksen toimijat kirjoittavat parhaillaan pelistriimausopasta yhdessä Verkkonuorisotyön valtakunnallisen kehittämiskeskuksen (Verke) sekä muutaman pelistriimaukseen perehtyneen kunnallisen nuorisotyöntekijän kanssa. Opas tullaan julkaisemaan verke.org-sivustolla todennäköisesti jo kevään aikana.
Oppaasta tulee apuväline niille seurakuntien, kuntien ja järjestöjen nuorisotyöntekijöille, joita pelistriimaus kiinnostaa, mutta joilla ei ole siitä riittävästi tietoa. Oppaassa kerrotaan konkreettisten esimerkkien kautta, miten pelistriimaus-toiminnassa pääsee alkuun, mitä laitteistoa tarvitaan, miten asetukset säädetään kohdalleen koneessa ja ohjelmissa, mitä on hyvä tietää pelistriimauskulttuurista ja niin edelleen.
– Mukana on myös case-esimerkki Ristiohjain-kanavastamme.
Juho Niemelä kannustaa Ristiohjaimesta kiinnostuneita kirkon työntekijöitä tai vapaaehtoisia myös ottamaan suoraan yhteyttä häneen.
– Ristiohjain-porukasta saa muutenkin apua ja vertaistukea, Niemelä sanoo.
Pelivuorojen sopiminen ja varaaminen tapahtuu striimaajien sisäisessä facebook-ryhmässä olevan sähköisen taulukon avulla.
Pelichatissa voi keskustella anonyymisti kirkon työntekijän kanssa
Nakkilan seurakunnan nuorisotyönohjaaja Kai Korpi on toiminut Ristiohjaimessa striimaajana toistaiseksi muutamia kertoja.
– Kohtaamisten määrä ei ole ollut vielä kovin suuri, mutta kokemus on ollut hyvä.
Korpi kertoo, että niin kohtaamisten määrä kuin laatu määräytyvät paljolti sen mukaan, mitä peliä kanavalla pelataan ja millainen meininki itse striimivuorossa olevalla henkilöllä on. Suositut pelit vetävät porukkaa yleensä enemmän ja lähetystä jäädään katsomaan ainakin hetkeksi.
Twitch-palvelussa vaaditaan rekisteröinti kommentointia varten, mutta chatissa kommenttinsa voi kirjoittaa nimimerkillä
– Anonymiteetti voi alentaa kynnystä tulla juttelemaan kirkon työntekijän kanssa, Korpi toteaa.
Korpi uskoo, että Ristiohjain-palvelu tulee tavoittamaan jatkossa enemmän monenikäistä porukkaa.
– Ristiohjain on saanut lisää virtaa tämän vuoden aikana uusien vapaaehtoisten myötä. Lähetyksiä on ollut säännöllisemmin ja määrällisesti aiempaa enemmän.
Nakkilan seurakunnan nuorilla on myös oma pelistriimauskanava
Nakkilan seurakunnan nuorisotyöllä on Twitch-palvelussa myös oma Team Verneri -kanava. Mukana on tällä hetkellä runsaat kymmenen nuorta, jotka vetävät pelilähetyksiä ja toimivat pelaajina.
– Yleensä striimit tulevat keskiviikkoisin, perjantaisin ja lauantaisin noin kello 18. Olemme tavoittaneet pelistriimauksella sellaista paikallista nuorisoa, joka ei ole muuten mukana viikkotoiminnassa.
Juho Niemelä toteaa paikallisten striimausprojektien olevan ehdottoman hyvä asia.
– Ristiohjain on valtakunnallinen toimintamuoto, mutta paikalliset seurakuntien projektit ovat samalla asialla. Haluamme olla rohkaisemassa myös niihin. Loppujen lopuksi digitaalisessa maailmassa ei tunneta maantieteellisiä rajoja.
Kai Korpi kannustaa osaltaan työntekijöitä aktivoitumaan pelistriimauksessa.
– Uskon, että eri paikkakuntien nuoret saattavat kiinnostua kanavasta, jos he tietävät siellä olevan tuttuja työntekijöitä. Ja jos varsinainen pelaaminen ei kiinnosta työntekijää, voi vaihtoehtoisesti toimia striimin chattivalvojana ja jutella katsojien kanssa.
Kuva: Kai Korpi
Lue myös:
Kai Korven intohimona podcastit – ”Digityöllä seurakunta tavoittaa huoneissaan viihtyviä nuoria”
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä