Kirkkohallituksen täysistunto hyväksyi uusia seurakuntaliitoksia ja päätti lähes puolen miljoonan euron harkinnanvaraisista avustuksista seurakunnille

Kuva: Olli Seppälä.

Kirkkohallituksen täysistunto hyväksyi 4.–5.6. pidetyssä avausistunnossaan seurakuntaliitoksia. Varpaisjärven seurakunta lakkautetaan 31.12.2024 ja se liitetään Lapinlahden seurakuntaan 1.1.2025 alkaen. Seurakunnan alueena on nykyinen Lapinlahden kunnan alue, ja sen nimeksi tulee Lapinlahden–Varpaisjärven seurakunta.

Joutsan ja Toivakan seurakunnat lakkautetaan 31.12.2024, ja ne liitetään 1.1.2025 alkaen Jyväskylän seurakuntaan. Seurakunnan alueena on Jyväskylän kaupungin sekä Joutsan, Luhangan ja Toivakan kuntien alueet. Seurakunnan nimenä on Jyväskylän seurakunta.

Alkuperäisessä esityksessä myös Hankasalmen ja Petäjäveden seurakunnat esitettiin lakkautettaviksi ja liitettäviksi Jyväskylän seurakuntaan. Asiasta tehtiin kaksi muutosesitystä, joista ensimmäisessä ehdotettiin, että Hankasalmi jätetään päätöksen ulkopuolelle ja toisessa, että sekä Hankasalmi että Petäjävesi jätetään päätöksen ulkopuolelle. Jälkimmäinen ehdotus voitti äänestyksen yhdellä äänellä, 6–7. Toisessa äänestyksessä esitys jättää Hankasalmi ja Petäjävesi lakkauttamis- ja liittämispäätöksen ulkopuolelle voitti alkuperäisen esityksen äänin 2–11.

SEURAKUNNILLE MYÖNNETTIIN istunnossa harkinnanvaraisia avustuksia yhteensä 452 298 euroa. Hakemuksia oli vähemmän kuin aiempina vuosina. Avustuksia haettiin saman verran kuin niitä myönnettiin.

Avustukset myönnettiin esityksen mukaisesti. Suurimmat summat myönnettiin Rautalammin (100 000 euroa), Hailuodon (70 000), Ålands södra skärgårdsförsamlingenin (70 000), Kokemäen (50 000), Sallan (50 000) ja Kaskisten (31 000) seurakunnille.

Harkinnanvarainen avustus on tarkoitettu seurakunnille tilapäiseen taloudelliseen apuun. Avustusta voi saada seurakunta, joka on maantieteellisistä syistä harkinnanvaraisen toiminta-avustuksen tarpeessa. Avustus voidaan myöntää myös tilanteessa, jossa seurakunta on päättämässä seurakuntaliitoksesta, tai muussa tilanteessa, jossa seurakunta on ensisijaisesti poikkeuksellisten tai tilapäisten taloudellisten vaikeuksien vuoksi lisätyn taloudellisen tuen tarpeessa.

TÄYSISTUNTO MYÖNSI Helsingin seurakuntayhtymälle kirkkolain mukaisen luvan luopua vuonna 1972 valmistuneen Oulunkylän kirkon käytöstä. Rakennuksen purkaminen edellyttää vielä rakennuslupaviranomaiselta haettavaa maankäyttö- ja rakennuslain mukaista lupaa.

Kirkkorakennuksen käytöstä luovutaan, koska seurakunnalla ja seurakuntayhtymällä ei ole taloudellisia mahdollisuuksia toteuttaa rakennuksen tarvitsemaa peruskorjausta eikä uusia sen tontin vuokrasopimusta.

Herttoniemen kirkon käytöstä luopumiselle täysistunto ei myöntänyt lupaa puutteellisen hakemuksen vuoksi. Kuntokartoituksen perusteella Herttoniemen vuonna 1958 rakennettu kirkko on tullut rakennus- ja taloteknisesti elinkaarensa päähän, ja se tarvitsisi laajaa peruskorjausta. Kirkkokiinteistö on ollut käyttökiellossa kesäkuusta 2019 lähtien.

Kirkkohallituksen koko tiedote luettavissa ePressi-palvelussa.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliValoilmiöitä, enneunia ja vieraita tuonpuoleisesta – Kotimaan kyselyn mukaan monella on kokemuksia yliluonnollisesta
Seuraava artikkeliNäkökulma: Kirkot kaipaavat kasvoja, mutta keiden? 

Ei näytettäviä viestejä