Yle uutisten
mukaan Kokemäen seurakunnan erimielisyydet ovat äityneet kahden vallanpitäjän avoimeksi riidaksi. Kokemäen seurakunnan kirkkoherra Hannu Tomperi syyttää kirkkovaltuuston puheenjohtajaa Hannu Heikolaa painostuksesta ja uhkailusta.
Tomperi teki vuodenvaihteessa työsuojeluilmoituksen häirinnästä syynään Heikolan käyttäytyminen.
Kirkkoherran mukaan Heikola on muun muassa levittänyt hänestä väärää tietoa väittäen kolmannelle osapuolelle, että kirkkoherralla olisi mielenterveysongelmia. Tomperi on vaatinut Heikolalta julkista anteeksipyyntöä. Heikola puolestaan vaatii kirkkoherran väitteiden vuoksi julkista anteeksipyyntöä.
– En ole koskaan tällaisia sanonut. Luulin, että kirkkoherra olisi lakannut vouhottamasta. Tämä on niin kova juttu, että tässä voidaan puhua kunnianloukkauksesta minua kohtaan, Heikola sanoo Kotimaa24:lle.
Hän kertoo, pohtivansa, viekö asiaa eteenpäin.
Kirkkoneuvosto on käsitellyt työsuojeluilmoituksen ja todennut, ettei se johda toimiin. Yle uutisten mukaan kirkkoneuvosto edellyttää kuitenkin valtuuston puheenjohtajalta lain mukaista käytöstä.
Työsuojeluilmoitus on ylipäänsä Kokemäen tapauksessa ongelmallinen, koska luottamushenkilöön ei edes voitaisi soveltaa työsuojelulakia häirintätapauksissa.
”Kyse henkilökohtaisesta ajojahdista”
Kokemäen seurakunnan kirkkoherra Hannu Tomperi sanoo Kotimaa24:lle, että kuva avoimesta konfliktista seurakunnassa on liioiteltu.
Tomperin mukaan hänellä on kirkkoneuvoston tuki ja kirkkovaltuuston selvän enemmistön tuki toiminnalleen seurakunnassa. Tästä kertovat hänen mukaansa muun muassa kirkkovaltuustossa suoritetut äänestykset, joissa kirkkoherran johtaman kirkkoneuvoston kannat ovat jääneet selvästi voitolle.
– En pysty ottamaan kantaa siihen, miksi kirkkovaltuuston puheenjohtaja toimii tällä tavalla kuin hän toimii. Siitä näkökulmasta, josta itse katselen, Kokemäen seurakunnassa on pyritty tekemään ja tehdään hallintoa niiden periaatteiden mukaan, mitä hallinnosta säädetään.
Tomperi kertoo tehneensä työsuojeluilmoituksen keskusteltuaan aluehallintoviraston neuvonnan kanssa.
– Päädyin siihen, koska haluan omalle organisaatiolle ilmoittaa tästä kohtelustani. Oma organisaatio sitten ratkaisee, miten viedään eteenpäin ja ratkaisu oli, että työsuojeluilmoitusta ei lähdetä viemään eteenpäin. Minä tyydyn siihen ratkaisuun.
Tomperin mielestä Heikola on myös tehnyt hänestä tuomiokapituliin kantelun, joka perustuu virheellisiin väittämiin.
– Katson, että kantelu on tehty virkamiehen vahingoittamistarkoituksessa.
– Minusta on tehty useampia kanteluita, olenkohan vastannut seitsemään tai kahdeksaan. Niiden takana on käytännössä samat tahot. Se varmaan antaa näkökulmaa siihen, että tässä on kyse jonkinlaisesta henkilökohtaisesta ajojahdista.
Tomperi on reagoinut kanteluihin muun muassa pyytämällä konsultaatioapua arkkihiippakunnan kapitulista.
– Meillä on ollut työnohjausta ja koulutusta. Nyt sitten seuraavaksi käsitellään asioita ylimääräisessä piispantarkastuksessa.
Piispa Kaarlo Kalliala pitää ylimääräisen tarkastuksen Kokemäellä kesäkuussa.
Kirkkoherran käsitys on, että häntä vastassa oleva taho on hyvin suppea.
– Yksi henkilö seurakunnan hallinnossa käytännössä pyörittää tätä kuviota, ja se ei ole kirkkoherra.
Tarkoitatteko siis, että se on Heikola?
– Se ei ole kirkkoherra, kirkkoherra Tomperi vastaa.
”Varsin kaoottinen tilanne”
Hannu Heikolalla on tapahtumien kulusta luonnollisesti hyvin erilaiset näkemykset kuin etunimikaimallaan Tomperilla.
Yhdestä asiasta kummatkin ovat sentään samaa mieltä. Yksityiskohtiin menemättä, seurakunnassa on kyse ristiriidoista siinä, miten kiinteistöstrategiaa noudatetaan ja miten sen eri kiinteistöjä kohdellaan, korjataan ja huolletaan.
– En riidasta puhuisi, mutta eri näkökannoista rakennusasioissa, Heikola sanoo.
Hän katsoo, että hänellä on vahva mandaatti seurakuntalaisilta muun muassa siitä syystä, että hän sai erittäin ison äänimäärän vuoden 2014 seurakuntavaaleissa. Kiinteistöriidat olivat alkaneet jo paljon ennen vaaleja.
– Toivottavasti tässä löydetään nyt ratkaisu, piispa on tulossa paikalle. Lähden siitä, että en ole tehnyt vahinkoa seurakunnalle enkä kirkkoherraa loukannut. Kaikissa julkisissa viroissa aina tulee lunta tupaan ja sitä pitää vaan kestää, Heikola toteaa.
Heikolan mukaan hän ei ole osallinen tai mukana vajaassa kymmenessä kirkkoherraa koskeneessa kantelussa. Yhden kantelun Heikola kertoo tehneensä rakennushankkeita koskien, muilla ei ole tekemistä hänen kanssaan.
– Meillä on varsin kaoottinen tilanne, seurakuntaelämä on hyvin tulehtunutta. Tällä hetkellä hallinto-oikeudessakin on valitus meneillään, sen on tehnyt yksi neuvoston jäsen.
Heikola kokee, että kantelut ovat tarvittaessa väylä, joilla ihmiset voivat tuoda mielipiteitään julki.
– Eivät tämän päivän fiksut ihmiset aiheettomasti tee kanteluita. Jostain syystä Tomperille ei mene tällainen perille tai hän ei halua sitä myöntää. Olen kirkkoherralle monta kertaa yrittänyt sanoa, että minkä takia hän haluaa olla näin ehdoton näissä ajatuksissaan.
Heikola itse on rakentanut elämässään paljon ja suvussa on rakennusalan koulutettuja ammattilaisia.
– Olen sanonutkin kirkkoneuvostossa, että itseäni en nosta tarjottimelle, mutta minulla on luottamushenkilöistä kaikkein vahvin rakennusalan koulutus. Ei kirkkoherroilla voi tänä päivänä olla paljon rakennuksista tietämystä.
Heikola toteaa myös, että seurakunnissa kirkkovaltuusto päättää taloudesta ja kiinteistöistä.
– Koen, että valtuuston puheenjohtajallakin on jonkinmoinen velvollisuus ottaa kantaa, hän sanoo.
Kuva: Freeimages
Lue myös:
Aikeet muuttaa Kokemäen kirkko monitoimitilaksi herättävät vastustusta
Yle: 1700-luvun kivikirkkoon toimistotiloja?
Ilmoita asiavirheestä