Tornion seurakunnan kirkkoherran Martti Puontilan mielestä Tornion vanhoillislestadiolaisessa rauhanyhdistyksessä on henkistä ja hengellistä väkivaltaa.
Tornion rauhanyhdistyksen asiat ovat olleet pitkään julkisuudessa. Eilen Tornion seurakunnan kirkkoherran työhuoneessa järjestettiin kokous, jossa oli mukana rauhanyhdistyksen puheenjohtaja Timo Huhtala ja johtokunnan jäsen sekä rauhanyhdistyksen puhujan paikalta aiemmin erotettu Tornion kirkkovaltuuston varapuheenjohtaja Niilo Kallioranta.
– Tässähän on tilanne se, että minähän en puutu rauhanyhdistyksen sisäisiin asioihin, mutta minun osaltani kysymys on siitä, minkälainen yhteistyö minulla ja seurakunnalla on Tornion rauhanyhdistyksen kanssa, kirkkoherra Puontila valottaa kokouksen taustoja.
Jos ei tilanne rauhanyhdistyksellä muutu, kirkkoherra aikoo evätä siltä seurakunnan tilojen käytön ja ilmaiset ilmoitukset seurakuntalehdessä. Puontila viittaa kolmen ihmisen kohteluun rauhanyhdistyksellä. He ovat Niilo Kalliorannan lisäksi Erkki Hurtig ja Kimmo Sulila. Puontila toteaa, että heidät on hyllytetty eli vapautettu puhujan tehtävästä.
– Kallioranta on kirkkovaltuuston varapuheenjohtaja, Hurtig varajäsen ja Sulilankin kanssa on ollut yhteistyötä. Minun näkövinkkelistäni katsoen tapahtuu henkistä ja hengellistä väkivaltaa. On kyse myös näiden henkilöiden läheisistä. Tämä rassaa myös heitä tämä asia kovin syvästi, kirkkoherra sanoo ja asettuu siis puolustamaan hyllytettyjä.
– On rankka kokemus näille ihmisille, joiden sosiaaliset suhteet ovat rauhanyhdistyksessä, yhtäkkiä joutua tällaisen kohtelun kohteeksi. Ei ymmärretäkään, miten rankkaa se on asianosaisille ja heidän perheilleen. Siinä kristillinen lähimmäisenrakkaus on aika kaukana, hän jatkaa.
Kirkkoherra odottaa rauhanyhdistykseltä korjaavia liikkeitä.
”En kerta kaikkiaan hyväksynyt”
Tornion rauhanyhdistyksessä on kuohunut pitkään ja asioita on käsitelty tuomiokapitulia myöten. Yksi hyllytetyistä, Erkki Hurtig kertoo, että hänen tilanteensa on mennyt yhä huonommaksi. Hänen kynnyksensä käydä rauhanyhdistyksessä seuroissa on noussut hyvin korkeaksi.
– Ihmiset katsovat sivuun ja väistelevät. Jos yrittää keskustella, se on sellaista ylimielistä eikä tule kuulluksi, hän sanoo.
Hurtig on muun muassa ottanut kantaa tiettyihin liikkeessä näkemiinsä epäkohtiin ja joutunut tämän vuoksi vaikeuksiin.
Niilo Kallioranta oli mukana eilisessä kirkkoherran ja rauhanyhdistyksen kokouksessa.
– Olin paremmin niin kuin kuulostelemassa. Ajatus oli, että rauhanyhdistyksen ja seurakunnan yhteistyö voisi jatkua kitkattomana, mutta kitkaa on ollut. Olen tavallaan asianosainen, koska tämä koskee myös minun puhujan tehtävästä vapauttamista, hän toteaa.
Kallioranta kertoo Kotimaa24:lle, että syy hänen puhujan tehtävästä vapauttamiseensa on Erkki Hurtigin tukeminen.
– Näkisin, että todellinen syy on se, että kertakaikkisesti nousin sitä asiaa vastaan, että Erkki Hurtig suljetaan ulos. Puhutaan siis sitomisesta. En kerta kaikkiaan hyväksynyt sitä, pidin sen vääränä, kun ajattelin taustoja, hän tarkentaa.
Sitominen tarkoittaa käytännössä sulkemista ulos Jumalan valtakunnasta.
Kalliorannan näkemyksen mukaan eilinen palaveri ei aivan onnistunut, asioita jäi auki.
SRK puuttumassa tilanteeseen?
Tornion rauhanyhdistyksen puheenjohtaja Timo Huhtala kertoo olleensa itse aloitteellinen keskustelun järjestämisessä kirkkoherran kanssa.
– Halusimme myös Kalliorannan mukaan, koska oli kysymyksiä, jotka koskevat häntä. Kaiken kaikkiaan koettiin, että oli hyvässä hengessä käyty rauhallinen keskustelu. Totta kai oli asioita, joita ei nähty samalla tavalla. Todettiin, että keskustelua on tarvittaessa hyvä jatkaa, Huhtala kuvaa.
– Sellaisella mielellä ollaan, että asiat ovat vaikeita ja raskaita ja haluamme suhtautua niihin vakavasti sillä ajatuksella, että ei ainakaan oltaisi pahentamassa asiaa. En haluaisi, että asiat riitelevät julkisesti.
Huhtala vastaa myös kirkkoherra Puontilan näkemykseen, jonka mukaan rauhanyhdistyksellä tapahtuisi henkistä ja hengellistä väkivaltaa.
– Sanotaan sillä tavalla, että meidän tahto ja toimiminen ei missään tapauksessa ole sellaista, että me hyväksymme henkistä ja hengellistä väkivaltaa. On asioita, joita nähdään eri tavalla. Ei ole halua, että kukaan joutuisi kokemaan ylitsepääsemättömiä.
– Toivon, että voitaisiin inhimillisesti osoittaa lähimmäisenrakkautta. Sellainen tahtotila on kyllä ehdottomasti.
Kysymykseen Erkki Hurtigin sitomisesta ja siitä, että Hurtig kokee tilanteen hyvin raskaana, Huhtala toteaa, että jokaisen on henkilökohtaisesti mietittävä ja myös katsottava peiliin, millä tavalla kohtaa.
– Olisi tärkeä kohdata.
Erkki Hurtigin tietojen mukaan Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys olisi puuttumassa Tornion rauhanyhdistyksen tilanteeseen.
– Minulla ei ole siitä tietoa, Huhtala sanoo.
Lue asioiden taustoista lisää:
Voittosen hyllyttänyt Sulila: Minua pyydettiin tekemään parannusta
”Lestadiolaisrovastin varoituksen taustalla hoitokokous”
Rauhanyhdistyksen puheenjohtaja: Emme hyväksy henkistä väkivaltaa
PS: Tilanne Tornion rauhanyhdistyksessä kärjistyi taas
Erkki Hurtigin usko kyseenalaistettiin rauhanyhdistyksellä
Erkki Piriltä henkilökohtainen kirja lestadiolaisuuden viime vuosikymmenistä
Ilmoita asiavirheestä