Kotimaa Pron kirkkoherraraadilta kysyttiin vuoden viimeisessä kyselyssä, esiintyykö heidän seurakuntiensa tilaisuuksissa joulupukki tai tonttuja sekä mitä kirkkoherrat edellyttävät kirkossa pidettävän joulukonsertin ohjelmistolta. Kysymyksen innoittajana toimi keskustelua herättänyt tapaus ruotsinkielisellä Pohjanmaalla, jossa teologi paljasti koululaisjumalanpalveluksessa lapsille, että lahjat hankkii äiti ja isä eikä joulupukki.
Kirkkoherraraadin mielestä kysymyksen tonttujen tai joulupukin sopivuudesta seurakunnan joulutilaisuuteen voi ohittaa melko kevyesti. Suurin osa ei pidä ongelmallisena, vaikka seurakunnan lastenjuhlassa myös vähän tonttuiltaisiin, joidenkin mielestä se on jopa toivottavaa. Joidenkin mielestä tontut eivät kuitenkaan sovi hyppelemään kirkkotilassa. Kaikki painottivat keskittymistä joulun ydinsanomaan. Olennaista on, että joulun tekee ihmiseksi syntynyt Jumala, seimen Lapsi.
Salossa hämmennystä on herättänyt koulun toive jättää joulukirkosta pois kristillinen osuus.
Joulukonserttien ohjelmistoon puuttumista eivät kirkkoherrat pitäneet tarpeellisena. Joulukonsertteja kirkoissa pitävät yleensä konkarit, joilla on hyvä käsitys siitä, mikä kirkossa on sopivaa. Jos ohjelmistossa joku kohta herättää epäilyksiä, asiasta keskustellaan johtavan kanttorin kanssa.
”Johtajat ja työntekijät ovat parhaita tonttuja”
Kari Mantere, Ilmajoen seurakunta, Lapuan hiippakunta
Tilaisuudesta riippuen joulupukki ja tontut ovat hyvin tervetulleita. Joulussa on aina kysymys myös tunnelmasta, perinteistä ja odotuksesta. Joulun todellinen sanoma Vapahtajasta ei katoa, eikä ole ristiriidassa, vaikka tontutkin välillä hyppelisivät. Parhaita tonttuja ja keijuja olemme me työntekijät ja tietenkin talousjohtajat ja kirkkoherrat joulupukkeina. Suurin lahja on kuitenkin Messiaan syntymä, ja siitä on syytä riemuita.
Konserttien ohjelmistossa on tärkeintä yleisilme, ei niinkään yksittäiset kappaleet. Yleensä taiteilijat tietävät, mikä kirkkoon sopii. Välillä siellä sopii laulaa tontuistakin.
”Kirkkokonserttien on tuettava hengellistä toimintaa”
Erkki Marin, Sotkamon seurakunta, Kuopion hiippakunta
Seurakunnassamme on hyvin laajoja lapsityön järjestämiä ohjelmatilaisuuksia. Seurakuntatalon salissa järjestettävissä tapahtumissa on mukana kerholaisten vanhemmat ja sisarukset. Ohjelmat on suunniteltu lasten mielenkiinnon mukaan. Jouluaikana tilaisuuksissa on jouluinen tunnelma kaikkine joulun hahmoineen. Tilaisuudet ovat osa seurakunnan perhetyötä ja olemme saaneet paljon myönteistä palautetta. Jouluaikana järjestetään toki myös jouluvaellus joulun sanomaa kuvaamaan sekä vastaavasti keväällä pääsiäisvaellus. Rooleissa on väkeä lapsista ikäihmisiin.
Ohjeistukseni mukaan kirkossa pidettävien konserttien tulee tukea kirkon hengellistä toimintaa. Konsertin pitäjän kanssa sovitaan sopivuuden rajat harkiten ja hyvässä yhteistyössä.
”Kirkossa kristillistä sanomaa ja koulun tiloissa tonttuillaan”
Antti Kupiainen, Askolan seurakunta, Helsingin hiippakunta
Olen uusi kirkkoherra, enkä ole ainakaan vielä joutunut tekemään rajanvetoa. Käsitykseni on, että täällä maalla ymmärretään, miten toimitaan ja kirkon merkitys on tiedossa. Kokemukseni esimerkiksi koulujen joulukirkoista on positiivinen; kirkossa ollaan kristillisen sanoman äärellä ja koulun tiloissa omassa juhlassa voidaan tonttuilla. Itse en kuitenkaan pidä joulupukkijuttuja millään lailla pahana.
Konserttien osalta luotan, että ohjelmisto on kirkkoon sopivaa. Siinä rajanveto voi olla hankalaa, mutta tarvittaessa konsultoin kanttorin kanssa. Hyvällä yhteistyöllä ja luottamuksella pärjää hyvin eikä ylilyöntejä synny.
”Joulukonserttien ohjelmistoon ei ole tarvetta puuttua”
Hanna Kuusela, Sodankylän seurakunta, Oulun hiippakunta
Jos joulupukki ja tontut kuuluvat johonkin esitykseen vaikkapa lasten joulujuhlassa, ei niille nyt tietenkään ole mitään estettä. Joulun kristillisen ydinsanoman esillä olemista ei muutama tonttu haittaa.
En ole puuttunut joulukonserttien ohjelmistoon, sillä siihen ei ole mitään tarvetta. Konsertissa on oma ohjelmistonsa ja jumalanpalveluksissa sitten pitäydytään pelkästään hengellisissä joululauluissa.
”Meidän seurakunnassa eivät esiinny joulupukki tai tontut”
Roger Rönnberg, Esbo svenska församling, Porvoon hiippakunta
Meillä ei esiinny joulupukki eikä tontut. Joskus päiväkerhon joulutilaisuuksissa lapset ovat pukeutuneet tonttuvaatteisiin. Vuosien varrella nämä ovat vain jääneet pois ohjelmasta, siihen ei liity mitään kielteistä, painopiste on enemmän joulun ja kirkon sanomassa.
Meillä kanttori on yhteydessä konserttien ja kuorojen johtajien kanssa ohjelmistoasioista. Mutta kyllä kirkossa saa jokusen tonttulaulun laulaa.
I vår församling uppträder inte julgubben eller tomtar. Ibland är barnen utklädda till tomtar på dagklubbens julfest. Med åren har dessa bara blivit borta från repertoaren, inte på grund av förbud men tyngdpunkten vilar mera på julens och kyrkans budskap.
Hos oss är det kantorn som är i kontakt med konsertens och körens dirigent. Men nog får någon tomtesång sjungas i kyrkan.
”Pääpaino on joulukuvaelmissa ja evankeliumissa”
Miika Hämäläinen, Keski-Lahden seurakunta, Tampereen hiippakunta
Keski-Lahden seurakunnassa joulun tilaisuuksien pääpaino on ollut joulukuvaelmissa, kertomuksissa tai lauluissa, jotka liittyvät evankeliumiin. Valtaosassa tilanteita esiintyy tietäjiä, enkeleitä, paimenia kedolla, Joosef tai Maria. Tiedossani ei ole joulupukin vierailua jossakin kerhossa. En ole asiaa edes ajatellut.
Valtaosa konsertin pitäjistä on kirkkokonserttikonkareita, joilla on kokemusta kirkkotilasta ja kirkkoon sopivasta. Periaate kirkon käytössä on, että siellä esitettävä musiikki on kirkon käyttötarkoitukseen sopivaa. Ohjelmistosta keskustellaan tarpeen vaatiessa. Kirkon varaukset menevät seurakuntasihteerin kautta ja tarpeen tullen ohjelmistosta keskustellaan johtavan kanttorin kanssa.
”Päähuomio on suunnattava ydinsanomaan”
Ann-Maarit Joenperä, Mäntyharjun seurakunta, Mikkelin hiippakunta
Seurakuntamme adventin ja joulunajan tilaisuuksissa ei ole mukana joulupukkia tai tonttuja. Myöskään pyhäinpäivänä seurakuntamme ei puhu luurangoista eikä haamuista. Ainakaan minulle ei ole tullut toivetta tontuista tai joulupukista. Luotan ihmisten ymmärtävän, että seurakunnan tilaisuuksissa on esillä ensisijaisesti seurakunnan oma sanoma. Toisaalta ei ole kiellettyä pitää erilaisissa adventin ja joulunajan tilaisuuksissa vaikkapa tonttulakkia päässä. Asia ei ole mustavalkoinen, kunhan pidämme mielessämme sen, mikä on seurakunnan ydintehtävä.
Mitä tulee joulukonsertteihin, katsomme kunkin tilaisuuden yksilöllisesti. Tässäkään asiassa ei ole vain joko-tai vaan tarkastelemme joulukonserttienkin ohjelmasisältöjä laaja-alaisesti ydinsanomamme muistaen.
”Kysymyksen voi ohittaa keveästi”
Ari Autio, Keravan seurakunta, Espoon hiippakunta
Kysymys tontuista seurakunnissa on veikeä, ehkä tarpeetonkin. Varmasti legenda joulupukin ”esiasteen”, Pyhän Nikolaoksen, ihmeistä ja lapsiystävällisyydestä mainitaan joulun aikaan puheessa tai parissakin. Muutoin en osaa sanoa saattaisiko joulupukki vierailla vaikkapa joulukuun viimeisessä nuortenillassa tai olisiko joku papeista mukana vanhainkodin pikkujoulussa, jossa joulupukkikin piipahtaan. Minusta tämä on kysymys, jonka voi ohittaa varsin keveästi. Seurakunnan näkökulmasta ei joulupukki eikä lauma tonttujakaan tee joulua vaan sen teki ja tekee ihmiseksi syntynyt Jumalan, seimen lapsi.
Kirkkokonsertin ohjelma tulee laatia hyvällä maulla. Kauneimmissa joululauluissa lauletaan myös tontullisia lauluja eikä se tunnu ketään häiritsevän, ei minuakaan.
”Koulun joulukirkosta toivottiin kristillinen osuus pois”
Timo Hukka, Salon seurakunta, Turun arkkihiippakunta
Kyllä meillä joissakin seurakunnan tilaisuuksissa esiintyy joulupukki ja tonttujakin. Kyseessä ovat yleensä lasten ja lastenmielisten juhlat, mutta mitään varsinaista periaatetta ei ole käytössä, etteikö joulupukki saisi tilaisuudessa vierailla. Kirkkotilaisuuksissa sen sijaan en muista joulupukki- ja tonttuleikkejä olleen. Kyse on lähinnä tyylitajusta.
Miltei kaikissa kirkkokonserteissa esitetään sekä hengellisiksi miellettyjä että muita lauluja. Joulu ei tee tästä poikkeusta, mutta kyllä joulukonserttien ohjelmat ovat varsin perinteisiä. Esitettäväksi kelpaavia ei-perinteisiä joululauluja on kaiketi aika vähän tarjolla. Kyllä kirkkokonserttien sisältö aiheuttaa enemmän keskustelua muulloin kuin jouluna.
Viimeisimmät keskustelut on käyty muutamista koulujen joulukirkoista, joissa pyyntönä on ollut kristillisen osuuden poisjättäminen. Keskustelujen jälkeen on toki voitu todeta, että kirkkotilaisuus toteutuu täysin hyväksyttävien kristillisten perinteiden mukaan. Ehkä koulun puolelta on lähinnä pelätty liian raskasta tilaisuutta.
Kuva: Olli Seppälä. Tonttuja Helsingin Tuomiokirkon portailla Lucia-kulkueessa 2015.
Ilmoita asiavirheestä