Kirkkojen edustajat vetoavat voimakkaasti maan alla olevan paperittoman puolesta

Vapaa liikkuvuus -verkosto sekä kirkkojen ja seurakuntien edustajia tukee Pakistanissa vainotuksi joutunutta kristittyä. Naisen puolesta järjestetään Helsingin keskustassa ensi viikon tiistaina tukimielenilmaus. Mariamin (nimi muutettu) tukijat katsovat, että keski-ikäistä naista uhkaa kotimaassaan kuolema.

Heidän mukaansa Mariamin Pakistanissa olevat vainoajat ovat yhteiskunnallisesti merkittäviä yksityishenkilöitä, minkä vuoksi vakavalta uskonnolliselta vainolta suojautuminen on Mariamille mahdotonta. Mariam saapui Suomeen vuonna 2007. Hänen tukijansa katsovat maahanmuuttoviraston hylänneen väärin perustein hänen turvapaikka-anomuksensa.

– Vakavan vainon kohteeksi joutuneiden kristittyjen on erittäin hankalaa saada suojelua oman maansa viranomaisilta. Pakistanin jumalanpilkkalakia käytetään uskonnollisia vähemmistöjä vastaan, ja tämä johtaa omankädenoikeuteen sekä väkivaltaan, sanoo Marja-Liisa Laihia, kirkon maahanmuuttajatyön sihteeri.

Helsingin hallinto-oikeus ei muuttanut maahanmuuttoviraston kielteistä turvapaikkapäätöstä, eikä Korkein hallinto-oikeus antanut valituslupaa. Asiasta valitettiin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, mutta se ei antanut keskeytyspäätöstä Mariamin käännytyksestä.

– Maahanmuuttovirasto tilasi Pakistanissa toimivalta ulkopuoliselta taholta selvityksen koskien Mariamin oloja Pakistanissa.Selvitys on osoitettu täysin virheelliseksi, mutta siitä huolimatta hallinto-oikeus perusti kielteisen päätöksensä siihen. Pidämme tapahtunutta yleisen oikeustajun vastaisena, sanoo luterilaisen kirkon pappi Arto Antturi.

Mariam elää Suomessa paperittomana eli ilman oleskelulupaa. Hän vetoaa maan alta tukijoidensa välityksellä suomalaisiin viranomaisiin ja anoo mahdollisuutta uuteen käsittelyyn. Hän haluaisi jättää uuden turvapaikkahakemuksen, mutta pelkää, että poliisi käännyttäisi hänet.

– Odotamme viranomaisilta vastausta Mariamin pyyntöön lähiviikkoina. Toivomme, että hän voi saada asiansa uudestaan vireille ilman vaaraa käännytyksestä ja korjata viranomaisten virheelliset käsitykset, sanoo Katja Tuominen Vapaa liikkuvuus -verkostosta.

– On kyseenalaista, miten viranomainen tai oikeusaste pitää itseään pätevänä arvioimaan ihmisen vakaumusta. Ilmeisen kankea byrokraattinen suhtautuminen raportteihin uskonnonvapauden loukkauksista osoittaa mielenkiinnon puutetta, joka saa kysymään, onko asianomaisella taholla kompetenssia hoitaa tehtäväänsä. Turvapaikkaratkaisuissa on kysymys elämästä ja kuolemasta, sanoo isä Heikki Huttunen, Suomen Ekumeenisen Neuvoston pääsihteeri.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPiispaehdokkaat: Milloin Raamattua käytetään oikein?
Seuraava artikkeliUlkomaanapu auttaa Etelä-Sudanin konfliktin uhreja

Ei näytettäviä viestejä