Yhdeksän kymmenestä suomalaisesta ei pidä sopivana sitä, että kirkkoon tullaan ilman paitaa, kertoo Helsingin Sanomien
kysely.
Töölön seurakunnan palvelupäällikön Eekku Aromaan mukaan Temppeliaukion kirkkoon saavutaan monenlaisissa asusteissa. Sää vaikuttaa pukeutumiseen paljon. Etenkin alkukesästä suurin osa vierailijoista oli pukeutunut varsin runsaasti, mutta ilmojen lämmettyä kirkossa on näkynyt enemmän t-paitoja ja shortseja.
– Paidattomia miehiä ei ole käynyt, mutta muutamalla miehellä on näkynyt paljas vatsa liivin alta, Aromaa kertoo Kotimaa24:lle.
Liivimiehiä ei kuitenkaan ole pyydetty poistumaan kirkosta. Muutaman kerran oppaat ovat pyytäneet vieraita ottamaan hatun pois päästä.
Aromaan mukaan suomalaiset tietävät, että kirkkoon ei sovi tulla liian vähissä vaatteissa. Ruuhka-aikana vähäpukeisia ihmisiä ei välttämättä edes erota ihmisjoukon keskeltä. Pukeutumiseen on syytä puuttua silloin, kun se selvästi häiritsee muita kirkossa kävijöitä.
– Toivomme, että jokainen voi rauhassa keskittyä hiljentymään ja tutkimaan kirkkoa. Samasta syystä kirkossa ei saa syödä tai meluta, Aromaa toteaa.
”Katse, hymy ja pieni ele riittävät”
Helsingin tuomiokirkon turistityönsihteeri Niina Savolainen sanoo, että turistien pukeutumiseen ei ole jouduttu puuttumaan.
– Ihmisillä on yleensä hyvä käsitys sopivasta pukeutumisesta. Myös Suomen kolea ilmasto vaikuttaa pukeutumiseen.
Tuomiokirkkoseurakunnan pääsuntio Petri Oittinen huomauttaa, että Suomessa kirkko on pukeutumisen suhteen hyvin joustava. Esimerkiksi katolisissa maissa kirkossa vierailevien naisten olkapäiden tulee olla peitettyinä.
Oittinen on toiminut suntiona 35 vuotta. Hänen mukaansa katukuva on muuttunut paljon 1980-luvun jälkeen. Nykyään ihmiset tulevat samoissa asuissa kirkkoon, museoihin ja kapakoihin. Viime vuosina lippalakit ovat yleistyneet huimasti.
– Usein se lakki unohtuu päähän, kun sitä muutenkin pidetään joka paikassa, Oittinen hymähtää.
Kirkkoon ei myöskään ole sopivaa tulla paljain jaloin. Oittisen mukaan pukeutumisesta ei ole koskaan syntynyt varsinaista väittelyä.
– Katse, hymy ja pieni ele riittävät.
Oittisen mielestä kirkossa on syytä pukeutua, koska tilan tarkoitus on pyhyyden tavoittelu. Suntio itse pukeutuu tummaan pukuun. Vaikka Helsingin tuomiokirkossa tuuletetaan helteellä, kirkon seinät varastoivat lämpöä tehokkaasti. Oittista lämpö ei kuitenkaan häiritse.
– Kuuman kesäpäivän jälkeen ihon pinta on nihkeä, mutta toisaalta lämpöä riittää vielä pitkälle syksyyn!
Kuva: Olli Seppälä
Ilmoita asiavirheestä