Keminmaan seurakunnassa on tapahtunut noin vuoden sisään suuria muutoksia, sillä peräti neljä keskeistä virkaa on täytetty tai ollaan lähiaikoina täyttämässä uudelleen.
– Esimerkiksi 35 vuotta virassa ollut kirkkoherramme jäi eläkkeelle. Saimme hänen tilalleen nuoren Sanna Komulaisen. Hän sai kirkkoherranvaalissa yli 600 ääntä enemmän kuin seuraava ehdokas, kertoo Keminmaan kirkollisvaikuttaja Ritva Lampela, 53.
Lampela on ensimmäisen kauden kirkkovaltuutettu ja kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja. Hän kuuluu myös Oulun hiippakuntavaltuustoon ja on kirkolliskokouksen ensimmäinen varahenkilö.
– Vaalituloksesta on nähtävissä, että seurakuntalaiset halusivat muutosta. Seurakunnassamme aloitti jo viime vuonna työnsä ensimmäinen naispastori, eli uudet tuulet ovat puhaltaneet. Vaikka osa seurakuntalaisista oli naispappeja vastaan, kuului heidän näkemyksensä selkeään vähemmistöön, Lampela toteaa.
Lampela halusi lähteä mukaan kirkolliseen päätöksentekoon voidakseen vaikuttaa oman seurakunnan asioihin.
– Keminmaan seurakunnan hyvinvointi on minulle tärkeää..
Kysyminen kannattaa
Ritva Lampela painottaa muutoksen tuomaa mahdollisuutta ja uskoo myös seurakunnan uusien työntekijöiden kautta tulevaan uuteen hyvään.
– He edustavat uutta sukupolvea. Toivon, että he saavat innostettua nuorempaa väkeä mukaan seurakunnan toimintaan.
Keminmaalla on jo käynnistynyt uutena aktiviteettina esimerkiksi naisille suunnattu lenkkiryhmä.
– Se kokoontuu kerran viikossa. Olen luottavainen, että ryhmästä löytyy innokkaita osallistujia myös erilaisiin seurakunnan vapaaehtoistehtäviin.
– On myös hyvä muistaa kysymisen merkitys, sillä moni vapaaehtoistehtävistä kiinnostunut saattaa odottaa jonkun pyytävän mukaan. Suuta ei kannata pitää näissä asioissa supussa, Lampela muistuttaa.
Talous on vakaa mutta kiinteistöjä liikaa
Keminmaan seurakunnan taloustilanne on vakaalla pohjalla. Seurakunnalla on paljon metsäomaisuutta sekä sijoitettua pääomaa. Suuri kiinteistömäärä on kuitenkin ongelma.
– Meillä on monia kiinteistöjä, jotka ovat vähällä käytöllä. Koska niiden ylläpito on varsin kallista, tulemme lähiaikoina pohtimaan joistakin kohteista luopumista. Nämä eivät ole kuitenkaan helppoja asioita, sillä seurakunnan rakennuksiin liittyy aina tunnetta, Lampela toteaa.
Keminmaalla suunnitellaan myös kulttuurihistoriallisesti arvokkaan, 1500-luvulla rakennetun Pyhän Mikaelin kirkon peruskorjausta.
– Kirkkohallituksen arkkitehdit saapuvat keväällä kartoittamaan tilannetta. Sen jälkeen tiedetään tarkemmin mitä pitäisi tehdä. On selvää, että projekti vaatii merkittävää rahoitusavustusta, Lampela pohtii.
Jumalaan luottaen läpi suurten vaikeuksien
Luottamus Jumalaan on aina ollut Lampelalle tärkeää. Se oli vaikutin sille, että hän valmistui aikanaan sairaanhoitaja-diakonissaksi. Hänen elämäänsä on myös mahtunut paljon vastoinkäymisiä, jolloin luottamus Jumalaan on ollut suuri voimavara.
Viimeisin rankka vaihe lappilaisen elämässä oli rintasyöpä.
– Kun sain tiedon syövästäni, otin sen vastaan rauhallisesti. Monet ystäväni ihmettelivät miten voin olla niin rauhallinen. Luotin tuolloinkin Jumalaan, ajattelin kaikella olevan tarkoituksensa.
Lampelan tilanne on nyt onneksi hyvä, syöpä on saatu kuriin.
– Olen käynyt viimeisen vuoden aikana läpi niin leikkauksen kuin sytostaatti- sekä sädehoidon. Kaikki näytättää onneksi valoisalta.
Kolmen lapsen äiti on myös aiemmin joutunut kovien tilanteiden eteen. Perheen koti paloi maan tasalle lasten ollessa vielä pieniä.
– Meille ei jäänyt muuta kuin päällä olleet vaateet. Siitäkin kuitenkin selvittiin.
– Vaikka elämääni on tullut vaikeita tilanteita, olen ajatellut, ettei kellekään anneta enemmän kuin jaksaa kantaa. Mukaan on mahtunut paljon myös hyviä asioita. Luotan vahvasti Jumalan johdatukseen kaikessa, tiedän hänen pitävän meistä kaikista huolta, Lampela toteaa.
Kuva: Ritva Lampelan kotialbumi
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.
***
Ilmoita asiavirheestä