Kirkon lähetystyön toimikunta ja Kirkon lähetystyön keskus päivittävät parhaillaan kirkkomme yhteistä lähetysstrategiaa. Uuden lähetystyön peruslinjauksen lähtökohtana on kysymys: Mikä on kirkko?
Jumalan kansa on uskon ja rakkauden yhteisö, joka ilmentää koko olemustaan missiossa. Kirkko toteuttaa Jumalan lähetystä maailmassa, lähellä ja kaukana. Uusi peruslinjaus tuo esiin sen, että kirkon ykseys, todistus ja palvelu kuuluvat yhteen. Tästä yhteydestä nousee käsitys lähetyksen ja evankelioinnin kokonaisvaltaisuudesta.
Tärkeitä asioita ovat kotimaisten ja ulkomaisten kumppanuuskirkkojen kanssa tehtävä yhteistyö, voimavarojen jakaminen, vapaaehtoistoiminta, media ja informaatioteknologia, monikulttuurisuus ja maahanmuuttajat sekä uskontodialogi.
Lähetyksen peruslinjaus tukee dynaamista ja tulevaisuuteen katsovaa kirkkoa. Se on kirkko, joka on liikkeellä ja lähettää kaikkia jäseniään maailmaan antamaan todistuksen pelastuksesta Kristuksessa.
Jatkuva muutos vaatii säännöllistä uudelleenarviointia
Kirkon lähetyksen peruslinjauksen pohjalta hiippakunnat, seurakunnat ja kristilliset järjestöt voivat laatia omia suunnitelmiaan. Tavoitteena on, että kirkollamme on samansuuntainen näky lähetyksen olemuksesta ja suunnasta.
Tämän vuoksi kirkon viime vuosina hyväksymät selonteot ja strategiset suunnitelmat on otettu työskentelyssä vahvasti huomioon. Näitä asiakirjoja ovat esimerkiksi kirkon tulevaisuusselonteko sekä monikulttuurisuutta ja vapaaehtoistoimintaa koskevat selvitykset.
Peruslinjaus on väline, joka tukee kirkon työtä sen joka tasolla. Samalla se linjaa työtä nopeasti muuttuvassa maailmassa. Koska kirkon toimintaympäristö muuttuu jatkuvasti, myös lähetyksen peruslinjausta on arvioitava säännöllisesti.
Suunnannäyttäjinä seurakunnat ja kristilliset järjestöt
Edellinen lähetysstrategia syntyi pitkälti kirkon lähetystyön toimikunnan ja kirkon lähetystyön keskuksen (KLK) sisällä, vaikka palautetta pyydettiinkin monelta taholta. Nyt päätettiin kuunnella mahdollisimman paljon lähetystyön toimijoita eli seurakuntia ja kristillisiä järjestöjä.
Keräsimme sähköisellä lomakkeella satoja vastauksia. Toimikunnan ja KLK:n rooli on ollut lähinnä toimia kirjurina. Pyysimme myös ulkomaisten kumppanien, niin kirkkojen kuin muidenkin tahojen palautetta. Viime vuonna pidetty kansainvälinen lähetyskumppanuusneuvottelu oli hyödyllinen myös tästä näkökulmasta.
Kuulemisprosessin avulla on kerätty käsityksiä siitä, mitä kirkon lähetys on nyt ja mitkä ovat sen lähitulevaisuuden haasteet.
Suurin ero vanhaan lähetysstrategiaan on uuden pituus. Edellinen oli pituudeltaan 15 sivua, nyt on tarkoitus kirjoittaa kaksi.
Lyhyt muotoilu on mahdollista siksi, että viemme verkkoon asiakirjan teologisen perustan, Kirkon missionaarinen olemus ja tehtävä. Lisäksi verkkoon tulee taustamateriaalia strategian jokaisesta teemasta. Lisämateriaalia ladataan verkkoon koko ajan.
Helppo lukea ja ymmärtää
Asiakirjan lyhyt muoto parantaa sen käyttökelpoisuutta. Lyhyen muotoilun mahdollistaa myös se, että vuoden 2010 lähetysstrategian ehdottamat isot rakenteelliset muutokset on nyt toteutettu, joten sellaisia ei enää tarvitse kirjata.
Näitä olivat kirkon lähetystyön perussopimus lähetysjärjestöjen kanssa, sopimus kansainvälisen diakonian toteuttamisesta Kirkon Ulkomaanavun kanssa, kirkon lähetystyön toimikunnan kokoonpanon muutos, KLK:n henkilöstön tehtävien tarkistaminen sekä hiippakuntien kansainvälisen työn sihteerien tehtävien perustaminen.
Edellinen kirkon lähetysstrategia valmistui suuren innon ja median mielenkiinnon saattelemana. Se oli ensimmäinen laatuaan, eivätkä monet osanneet edes odottaa sen hyväksymistä ja toteuttamista.
Sen esittämät rakenteelliset uudistukset koskivat lähinnä ylätasoja, ja muukin sisältö oli ruohonjuuritasolla usein vaikeasti sovellettavissa.
Nyt olemme pyrkineet alusta asti siihen, että kirkon uusi lähetyksen peruslinjaus on helppo lukea, ymmärtää, soveltaa ja välittää eteenpäin.
Perustekstin ja syventävän materiaalin lisäksi aiomme tuottaa verkkoon aineistoa seurakuntien käyttöön. Asiakirja käännetään myös ruotsiksi ja englanniksi ja lähetämme sen kaikille kumppanuuskirkoillemme ja muille kumppaneillemme.
Nykyinen lähetystyön ja kansainvälisen diakonian strategia on kirjattu päättyväksi tämän vuoden lopussa ja se löytyy täältä. Uuden on tarkoitus astua voimaan ensi vuoden alussa.
Risto Jukko ja Jaakko Rusama
Kuva: Aarne Ormio/Kirkkohallitus. Kirkon lähetystyön keskuksen johtaja Risto Jukko (vas.) ja lähetysteologi Jaakko Rusama tarkastelevat lähiaikoina hyväksyttävää lähetystyön peruslinjausta.
Ilmoita asiavirheestä