Kirkolle omat liikunta-agentit joka hiippakuntaan

Suomen evankelis-luterilainen kirkko kartoittaa ja kehittää liikunta- ja urheilutoimintaansa. Seuraavan kahden vuoden aikana jokaisella hiippakunnalla on oma liikunta-agentti.

Liikunta-agenteiksi valittavien kirkollisten kasvatusalan ammattilaisten tehtävänä on käydä läpi kaikki hiippakuntansa seurakunnat. Ensin he kartoittavat, millaista liikuntatoimintaa seurakunnissa on.

– Tarkoituksena on saada hyvin toimivia malleja laajempaan tietoisuuteen ja kehittää yhteistyössä uudenlaisia liikunta-aktiviteetteja, hanketta Nuori Kirkko ry:ssä koordinoiva Jukka Jylhä kertoo.

Pelimaailma ja liikunta yhteen kerhoissa ja leireillä

Oman toimen ohessa työskentelevät liikunta-agentit ovat osa Liikuntaa lapsen ja nuoren arkeen -hanketta, jossa ideoidaan ja uudistetaan seurakuntien liikuntakasvatusta. Hankkeessa lanseerataan myös uusi, liikuntaan ja pelillistämiseen pohjautuva kerho- ja leirityön malli. Pelillistäminen tarkoittaa pelimaailman ja liikunnan yhdistämistä.

– Hankkeen perusajatuksena on saada liikunnasta yhä kiinteämpi osa lasten ja nuorten arkea. Hankkeen kohderyhmänä ovat myös perheet, Jukka Jylhä sanoo.

Nuori Kirkko ry on saanut hankkeeseen Opetus- ja kulttuuriministeriöstä liikunnallisen elämäntavan valtakunnallista kehittämisavustusta. Liikunta-agentit saavat työstään ja matkakuluistaan korvauksen, joka on maksimissaan noin 2 000 euroa vuodessa.

– Saatu summa ei mahdollista hankekoordinaattorin palkkaamista, mutta on joka tapauksessa tärkeä satsaus hankkeeseemme.

Hakuaika päättyi äskettäin ja liikunta-agentit valitaan lähiaikoina. Seurakuntien liikuntatoiminnan kartoitus käynnistyy syksyn edetessä. Jylhän mukaan tällaista kartoitusta tehdään kirkossa nyt ensimmäistä kertaa systemaattisesti.

Liikuntaa lapsen ja nuoren arkeen -hanketta koordinoi työryhmä, jonka puheenjohtajana toimii Mikko Mäkelä Kirkkohallituksesta. Hanke on osa
Liikkuva seurakunta
-toimintamallia, jonka tarkoituksena on edistää niin kaiken ikäisten seurakuntalaisten kuin seurakunnan työntekijöidenkin liikkuvampaa elämäntapaa.

Kallaveden seurakunta Kuopiossa on satsannut liikuntaan vahvasti

Liikkuva seurakunta -mallissa on kymmenen pilottiseurakuntaa. Myös monet muut seurakunnat ovat satsanneet vahvasti liikuntaan ja urheiluun.

Yksi niistä on Kuopion Kallaveden seurakunta, jossa on ollut viimeisen vajaan puolentoista vuoden aikana enenevissä määrin uutta liikunnallista toimintaa kaikenikäisille seurakuntalaisille, niin seurakunnan tilaisuuksien yhteydessä kuin erikseen järjestettynä.

Aiemmin liikunnallisuus näkyi erityisesti päiväkerhoissa, varhaisnuortenkerhoissa ja rippikouluissa.

Lastenohjaaja Merja Naamanka kertoo liikuntatoiminnan saaneen seurakunnassa hyvin myönteisen vastaanoton.

– Olemme saaneet yllättää seurakuntalaisia iloisesti. Liikkuva seurakunta on tavoittanut heitä vauvasta vaariin. Jokainen työmuotomme on miettinyt, miten teemaa voi toteuttaa omien ryhmien ja seurakuntalaisten kanssa parhaalla mahdollisella tavalla.

Lenkkeillen työntekijät saivat loistoideoita sielun ja ruumiin ravinnoksi

Merja Naamanka toteaa, että liikunnalla on yhteiskunnassa ylipäätään suuri merkitys. Perheet miettivät tarkkaan mitä urheilulajia lapset voisivat alkaa harrastaa, työikäiset liikkuvat innokkaasti ja monet eläkeläiset ovat hyväkuntoisia ja aktiivisia liikkujia.

– Mielestäni seurakunnankin on tärkeää tarjota hengellisen ravinnon lisäksi myös ruumiin ravintoa. Liikunta on seurakunnissa matalan kynnyksen toimintaa.

Kallavedellä varsinainen Liikkuva seurakunta -toiminta käynnistyi keväällä 2016, kun Naamanka ja pastori Petteri Hämäläinen halusivat ensin innostaa työkaverinsa miettimään suhdettaan urheiluun ja liikuntaan.

– Haastoimme heidät miettimään, miten jokainen voisi työssään ottaa liikunnan mukaan arkeensa ja viedä liikunnan ilosanomaa työnsä kautta myös seurakuntalaisille. Lähetimme iltapäivän mittaisessa koulutustilanteessa tiimit lenkille, jonka aikana syntyikin loistoideoita, kertoo pitkään voimistelun parissa toiminut Naamanka.

Erityishuomio vähävaraisten perheiden lapsiin ja nuoriin

Merja Naamangan mukaan Kallaveden seurakunnassa aiotaan jatkossakin satsata liikunnalliseen toimintaan. Erityisenä uutena kohderyhmänä hän mainitsee vähävaraiset lapsiperheet ja syrjäytymisvaarassa olevat nuoret.

– Pyrimme yhdessä diakonien kanssa kartoittamaan perheitä, joita voisimme auttaa löytämään liikkumisen riemun ja olla ehkä näin myös estämässä syrjäytymistä.

– Olemme jo lahjoittaneet yhteistyössä voimisteluseuran kanssa vähävaraisille perheille seuran jäsen- ja kausikortteja, jonka turvin lapset ovat voineet aloittaa voimisteluharrastuksen.

Toisena uutena täsmäkohderyhmänä Naamanka näkee 14–16 -vuotiaat nuoret. Hänen mukaansa seurakunnat ja urheiluseurat voisivat tehdä heidän parissaan yhteistyötä. Naamanka muistuttaa, että seurakunnat tavoittavat suuren osan tuosta ikäluokasta.

– 14–16 -vuotiaat nuoret ovat suuri haaste urheiluseuroille. Moni lopettaa urheilemisen tuossa iässä, kun elämään tulee muuta mielenkiintoista.

– Urheiluseurat voisivat tulla ripareille ja tarjota mahdollisuutta tutustua eri lajeihin. Seurakunta huolehtisi hengellisestä puolesta ja urheiluseurat ruumiin hyvinvoinnista. Seurakuntien on muutenkin hyvä tehdä yhteistyötä urheiluseurojen kanssa, Naamanka visioi.

Kallaveden seurakunnan liikunnallisia toimintamuotoja vuosina 2016-2017:


Reipas Aamu
-toimintaa perheille yhteistyössä Kuopion Reippaan Voimistelijoiden kanssa.

• Liikunnallisissa kirkkopyhissä liikunnallisia elementtejä niin messun yhteydessä kuin sen jälkeen. Teema on huomioitu myös saarnassa tai muussa puheenvuorossa.

• Jalkautumisviikolla kaikki seurakunnan työntekijät järjestivät erilaisia liikunnallisia ja hengellisiä tapahtumia ympäri Kallaveden seurakuntaa.

• Kahden tunnin vaelluksena toteutettu metsäkirkko, jonka aikana on käyty läpi koko jumalanpalvelus.

• Vanhainkotien ja hoivakotien pihoilla kiertävät PopUp-kahvilat ovat sisältäneet tuolijumppaa.

• Yhdessä ortodoksien kanssa pidetty 14 kilometrin mittainen kirkolta kirkolle – pääsiäisvaellus.

• Vaellusretki nuorille aikuisille.

• Aikuisrippikouluun on sisältynyt lenkkeilyä.

• Nuorten aikuisten liikuntavuorolla on pelaamisen ohella käyty läpi kirkon kymmentä teesiä liikunnasta ja urheilusta eri näkökulmista.

• Yhdessä Rauhalahti Road Runnersin kanssa järjestetty hyväntekeväisyyshölkkä, jonka maali ja lähtö Kallaveden kirkolla.

• Seurakunnan työntekijät ovat jalkautuneet liikuntapuistoihin, joissa on muun muassa pelattu pallopelejä ja voimisteltu.

• Jo pitempään ohjelmassa ovat olleet miesten lenkkipiiri Karttulan alueella sekä Marianpäivän koko perheen hiihtotapahtuma Petosenlammella. Liikunta on ollut jo pitkään myös osa kerhojen, leirien ja rippikoulujen ohjelmaa.

• Työntekijöiden liikunta on huomioitu enenevissä määrin. Esimerkkejä: pitkien kokousten aikana pidetyt taukojumpat ja lenkkipolulla käydyt kehityskeskustelut.

Kuvat: Taina Kangas. (Kuvia voi selata valkoisista nuolista). Kallaveden seurakunta Kuopiossa järjestää Reipas Aamu -toimintaa perheille yhteistyössä Kuopion Reippaan Voimistelijoiden kanssa.

Lue myös:

Liikuntapappi: ”Kehollisuuden kautta voi pohtia uskon todeksi elämistä”

Fitness-Alfa -kurssit liikuttavat sielua ja ruumista

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliDiakoniatyö on sirpaleisuuden sietoa − ”Parasta on suora palaute asiakkailta”
Seuraava artikkeliKommentti: Luottamus Laajasaloon koetuksella – hankala lähtö piispuuteen

Ei näytettäviä viestejä