Kirkolliskokouksen tulevaisuusvaliokunnan puheenjohtaja Katri Korolainen ehdottaa papeille siirtymäaikaa, jonka kuluessa heidän pitäisi ratkaista, ovatko he valmiita vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja. Uusia pappeja ei pitäisi Korolaisen mukaan vihkiä virkaan lainkaan, elleivät nämä suostu vihkimään sateenkaaripareja avioliittoon.
Korolainen esitti näkemyksensä Lännen Median
haastattelussa pääsiäisenä.
Lännen Media teki kirkolliskokousedustajille kyselyn samaa sukupuolta olevien vihkimisestä. 48,2 prosenttia vastanneista edustajista katsoi, että kirkkohäät pitäisi sallia kaikille pareille. 50 prosenttia oli sitä mieltä, että kirkossa pitää vihkiä vain heteroparit. 85 prosenttia vastaajista sanoi, että papin pitäisi saada kieltäytyä vihkimisestä, jos se on vastoin hänen omaatuntoaan. Tuloksista ei kuitenkaan voi vetää pitkälle meneviä johtopäätöksiä, sillä vastausprosentti oli 53,7.
Vihkijöiden omantunnonvapaudesta puhuminen on tähänastisessa kirkollisessa keskustelussa tyssännyt monen epäilykseen siitä, että vapaus jäisi lyhytaikaiseksi. Epäilijät vetoavat naispappeuskysymykseen. Kun kirkko 1980-luvulla hyväksyi naisten pappeuden, vanhalla virkakannalla oleville luvattiin kotipaikkaoikeus kirkossa. Nykyisin naispappeuden vastustajien on kuitenkin lähes mahdotonta saada kirkosta töitä.
”Pitää pystyä vihkimään tai ei voi olla virassa”
Korolainen toteaa Kotimaa24:lle, että hän ehdottaa määräaikaista omantunnonvapautta juuri naispappeuskysymyksen osoittaman esimerkin takia. Korolaisen mukaan ajatus on hänen omansa eikä sen takana ole ainakaan tällä erää mitään kirkolliskokousedustajien joukkoa.
– Naispappeuden ympärillä käytävä keskustelu on edelleen avoin haava. Ehdotukseni on tarkoitettu keskustelunavaukseksi, jotta vastaavalta voitaisiin välttyä.
Sopiva siirtymäaika voisi Korolaisen mukaan olla esimerkiksi kymmenen vuotta.
– Sen jälkeen pitää joko pystyä vihkimään tai ei voi olla virassa. Sitähän se tarkoittaa.
Korolaisen mukaan hänen ehdotukseensa on reagoitu voimakkaasti. Papit ovat olleet sitä mieltä, että Korolainen yrittää ajaa virasta kaikki, jotka ajattelevat eri tavalla kuin hän.
Korolaisen mielestä hän ei ole ajamassa ketään pois. Hän vertaa ehdotustaan kompromissiesitykseen, jonka perinteisellä avioliittokannalla oleva kirkolliskokousedustaja Jouni Turtiainen teki syksyllä. Moni tyrmäsi Turtiaisen ehdotuksen, jonka mukaan pappi voisi toimittaa siviilivihkimisen ja sen yhteydessä piispainkokouksen salliman rukouksen avioparin kanssa ja puolesta.
– Kumpikaan ehdotus ei mennyt ykkösellä maaliin, mutta itse asian vieminen eteenpäin on tärkeää, Korolainen sanoo.
”Meidän on osoitettava, että kirkko toimii maallisen lainsäädännön mukaan”
Korolainen huomauttaa, että hän elää itse liberaalissa helsinkiläisessä viiteryhmässä, jonka mielestä vihkimisiin ei pitäisi määritellä minkäänlaista omantunnonvapautta, vaan kaiken edelle menee seurakuntalaisten näkökulma. Korolaisen mukaan kirkon pitää välttää tilanne, jossa seurakuntalaiset ovat kahden kerroksen väkeä.
Vauhtia päätöksentekoon tuovat Korolaisen mukaan maalliset oikeusistuimet. Vihkimisistään rangaistuksia saaneet papit ovat kertoneet valittavansa tuomiokapitulin päätöksistä hallinto-oikeuteen.
Korolainen uskoo, että maalliset oikeusistuimet ratkaisevat asian pappien oikeusturvan näkökulmasta.
– Meidän on osoitettava, että kirkko toimii maallisen lainsäädännön mukaan, mutta meillä on asiassa siirtymäaika. Hallinto-oikeutta ei kiinnosta, miten etenemme, mutta se on ongelma, jos mitään päätöstä ei ole tehty eikä minkäänlaista prosessia ole käynnissä.
Kuva: Jukka Granström
Lue myös:
Kirkolliskokouksessa virisi kiinnostus tehdä papeista siviilivihkijöitä – ”Käännetään kaikki kivet”
Kommentti: Pappi siviilivihkijänä ei olisi win-win-tilanne, vaan lose-lose-tilanne
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.