Konservatiiviset kristilliset järjestöt ja kirkot ovat julkaisseet nuorille suunnatun seksuaalikasvatusoppaan, joka on päivitetty versio vuonna 1997 ilmestyneestä Tosi rakkaus odottaa -kirjasta. Kotimaa24 kertoi Kutsuvat sitä rakkaudeksi -oppaasta keskiviikkona. Kirjaa koskevan uutisen voi lukea täältä ja kommentin täältä.
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kasvatus ja perheasiat -yksikön johtaja Jarmo Kokkonen Kirkkohallituksesta kommentoi materiaalia Kotimaa24:n pyynnöstä. Kokkonen sanoo, että oppaalla on vahvuutensa mutta siinä on myös samoja puutteita kuin pari vuosikymmentä sitten julkaistussa Tosi rakkaus odottaa -materiaalissa.
– Nyt tyyli on kokonaisvaltaisempi ja tekstin ote armollisempi, mutta armollisuus ei juuri näy sukupuolen, seksuaalisuuden tai itsetyydytyksen käsittelyssä.
Kirjan taustalla on parikymmentä kristillistä tahoa. Sen kustantaja on Sley-Media Oy. Kokkonen kertoo arvostavansa työtä, jota esimerkiksi Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen (Sley) nuorisotyössä tehdään. Hän toteaa, että järjestöissä on hyvää kasvatustyön osaamista ja sitoutuneita työntekijöitä.
– Itse olen nähnyt tärkeäksi tukea sellaista uudistumista, joka nousee järjestöjen ja herätysliikkeiden sisältä. Herätysliikkeet eivät ole mitään monoliitteja, vaan erilaisten ihmisten yhteisöjä.
”Herkkyys jää tekstin pintaan, alla on ankaruutta ja vaatimuksia”
Kokkosen mielestä Kutsuvat sitä rakkaudeksi -kirjassa on vahvuuksien ohella ilmeisiä puutteita. Hän huomauttaa nuorten oppivan koulussa, että itsetyydytys on seksuaaliterveyttä edistävä asia, joka auttaa ihmistä tutustumaan omaan kehoonsa. Opas sen sijaan varoittaa oman halun ympärille käpertymisestä ja pornon haitallisuudesta.
– Miten nuori ihminen voi tällöin iloita ja olla ylpeä omasta ainutlaatuisesta ruumiistaan juuri sellaisena kuin se on? Kokkonen kysyy.
Oppaan viesti on, että itsetyydytyksestä eroon pääsemisessä avaimena on itsekuri. Kokkosen mielestä se on nuorille harhaanjohtava viesti.
Kokkosen mukaan oppaan käsitykset seksuaalisuudesta ja sukupuolten moninaisuudesta eivät muutenkaan vastaa nykypäivän tietoa ihmisestä ja ihmisyydestä. Hän huomauttaa, että kirkon monissa linjauksissa, kuten tuoreessa rippikoulusuunnitelmassa, ohjataan sukupuolisensitiivisyyteen ja erilaisuuden kunnioittamiseen.
– Tässä oppaassa herkkyys jää tekstin pintaan. Sen alla on ankaruutta ja vaatimuksia.
”Piispojen on syytä tietää, jos opasta käytetään rippikoulun opetusmateriaalina”
Kokkonen sanoo ymmärtävänsä oppaan tekijöitä siinä, että kaikki käy -tyyppisessä ajassa nuorille halutaan esittää vaihtoehtoja.
– Kristillisyyttä ajassamme ei kuitenkaan mielestäni edusta se, että sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluville osoitetaan vain selibaatin tie, saatikka se, että kuparikierukan ja jälkiehkäisypillerien käyttö vertautuu aborttiin.
Kokkonen toteaa, että ahtaisiin sukupuolirooleihin otetaan eri puolilla yhteiskuntaa etäisyyttä ja tasa-arvo miesten ja naisten välillä on ilahduttavasti lisääntynyt maassamme.
– Tällaiseen kehitykseen istuu todella huonosti ajattelu, jonka mukaan mies on perheen pää ja nainen luotu synnyttämään uutta elämää. Tällainen ajattelu oli ehkä tavallista Raamatun ajan patriarkaalisessa yhteiskunnassa, ja sinne ajattelu saa myös jäädä.
Kirjan taustayhteisöihin kuuluu useita evankelis-luterilaisen kirkon järjestöjä, muun muassa Lähetysyhdistys Kylväjä, Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys, Suomen Raamattuopiston Säätiö ja Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys. Jarmo Kokkonen kertoo kuulleensa, että Kutsuvat sitä rakkaudeksi -materiaalia on käytetty järjestöjen ohella joidenkin seurakuntien nuorisotyössä.
– Toivon, että niissä seurakunnissa, joissa päädytään käyttämään tätä materiaalia, käydään avointa keskustelua seurakunnassa ja työyhteisössä siitä, mitä nuorille halutaan välittää ja opettaa. Piispat hyväksyvät rippikoulujen oppikirjat, ja heidän on syytä olla tietoisia, jos opasta käytetään rippikoulun opetusmateriaalina.
Kuva: Jani Laukkanen
Lue myös:
Konservatiivit päivittivät seksioppaansa nuorille – ajan kuluminen sai ottamaan kantaa homouteen
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.