Kirkon keskusteluapu etsii uusia vapaaehtoisia päivystäjiä

Kirkon keskusteluavun Palvelevaan puhelimeen tuli viime vuonna yli 201 000 soittoyritystä, joista noin 40 prosenttiin pystyttiin vastaamaan. Valtakunnallista päivystystyötä tehdään yli 40 paikkakunnalla, ja uusia vapaaehtoisia tarvitaan yhä enemmän.

Nyt eri puolilla Suomea käynnistyy keskusteluavun valmennuskursseja vapaaehtoisille päivystäjille.

Päivystäjät auttavat yhteydenottajia elämän solmukohdissa. Päivystäjän työ on itsenäistä, mutta jokaisella on oma alueellinen sidosryhmänsä, joka tapaa säännöllisesti.

Päivystäjältä edellytetään kykyä vaitiolovelvollisuuden noudattamiseen, tasapainoista elämäntilannetta sekä mahdollisuutta päivystää säännöllisesti muutaman tunnin kuukaudessa. Päivystäjä toimii tehtävässään nimettömänä auttajana ja rinnalla kulkijana. Keskustelut ovat luottamuksellisia, ja yhteyttä voi ottaa nimettömänä.

Keskusteluissa puhutaan tavallisimmin ihmissuhteista, yksinäisyydestä, terveyden ja sairauden kysymyksistä sekä elämän mielekkyydestä. Anonyymit keskusteluavun kanavat tarjoavat matalan kynnyksen mahdollisuuden puhua myös sellaisista asioista, joista ei muutoin rohkene puhua.

Päivystäjät ovat toisinaan ensimmäisiä, joille kerrotaan esimerkiksi perheväkivallasta. Päivystäjät ovat tärkeänä tukena myös tilanteissa, joissa soittajalla on itsemurha-ajatuksia. Luottamuksellisissa keskusteluissa etsitään yhdessä ulospääsyä tilanteeseen.

Puhelinavun lisäksi päivystäjät antavat keskusteluapua netissä, chatissa ja kirjeen välityksellä. Palvelut ovat auki vuoden jokaisena päivänä, arkena ja pyhänä, suomeksi ja ruotsiksi.

Kuva: Tuija Pyhäranta

Lue myös:

Apua joulunakin: puhelimella, chatilla, sähköpostitse ja perinteisellä kirjeellä

Palveleva puhelin palvelee myös juhannuksena

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliTutkimus: Uskonnottomuus ei hävitä moraalia
Seuraava artikkeliLaadukas musiikki on yhä tärkeä osa hääseremoniaa

Ei näytettäviä viestejä