Suomen teologinen instituutti (STI) on kutsunut jäsenjärjestöjensä edustajat koolle keskustelemaan avioliittolain muutoksesta. Neuvonpito järjestetään vuodenvaihteen jälkeen, 19. tammikuuta.
– Tarkoitus on mahdollisimman laajasti yhdessä keskustella, mikä muuttuu 1. maaliskuuta jälkeen ja miten se vaikuttaa kirkkoon ja järjestöjen elämään, sanoo STI:n pääsihteeri Ville Auvinen.
Hänen mukaansa tapaamisessa saatetaan myös allekirjoittaa yhteinen julkilausuma.
Toive kokoontumiseen on Auvisen mukaan tullut järjestöiltä. STI:n jäsenjärjestöt ovat Lähetysyhdistys Kylväjä, Medialähetys Sanansaattajat, Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys, Suomen Evankelisluterilainen Opiskelija- ja Koululaislähetys (OPKO), Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys (Sley), Suomen Raamattuopiston Säätiö, Länsi-Suomen Rukoilevaisten yhdistys ja Svenska Lutherska Evangeliföreningen (Slef).
Lähetysyhdistys Kylväjän lähetysjohtaja Pekka Mäkipää
toivoi jo viime viikolla
Kotimaa24:ssä piispoilta kannanottoa siitä, mikä on konservatiivien toimintatila kirkossa avioliittolain muututtua.
Järjestöissä odotetaan kirkon käytännön linjaa
Kirkon konservatiivisten järjestöjen väki odottaa Auvisen mukaan avioliittolain muutosta ”varpaillaan”.
– Järjestöissä odotetaan, miten tuomiokapitulit reagoivat henkilöihin, jotka tekevät omia ratkaisujaan.
Henkilöillä Auvinen viittaa pappeihin, jotka ovat ilmoittaneet olevansa valmiita vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja.
– Kirkon virallinen linja käy ilmi piispainkokouksen selonteosta. 1.3. jälkeen nähdään viiveellä, mikä on kirkon käytännön linja, Auvinen sanoo.
Hän uskoo, että jos kirkko hyväksyy vihkimiset käytännössä, yhä suurempi joukko järjestöissä aktiivisesti vaikuttavista ihmisistä eroaa kirkosta.
– Silloin olennainen kysymys on, mikä on heidän asemansa kirkon järjestöissä.
Viidennen herätysliikkeen vaikuttaja, raamattuopettaja Eero Junkkaala
vetosi pari viikkoa sitten konservatiiveihin sen puolesta, että he eivät lähtisi kirkosta avioliittokysymyksen takia. Junkkaala pyysi blogissaan, että uskon vakavasti ottavat kristityt jäisivät pitämään kirkkoa pystyssä.
Auvinen sanoo, että hän ei kannusta ketään eroamaan kirkosta mutta ei myöskään pysymään siinä.
– Afrikkalainen lähetystausta on vaikuttanut ajatteluuni niin, että minusta tärkeämpää kuin virallinen kuuluminen on todellinen kuuluminen. Toivon, että ihmiset jäävät kirkkoon, mutta ymmärrän hyvin heitä, jotka päättävät toisin.
”Tässä ei ole kyse vain avioliitosta, vaan Raamatusta”
Auvisen mukaan järjestökentällä koetaan myös voimattomuutta siitä, että avioliittokysymyksestä ei päästä yhteisymmärrykseen.
– Avioliittoasia näyttää vaikuttavan ihmisiin voimakkaasti tunnetasolla. Jotkut haluavat tehdä siitä vain eettisen kysymyksen, mutta se koskettaa syvästi teologiaa.
Auvisen näkökulmasta kyseessä on ennen kaikkea luomisteologinen kysymys. Hän sanoo, että luominen ja lunastus ovat kristinuskon keskeiset polttopisteet, ja nyt toista polttopistettä, luomista, ollaan tulkitsemassa uudelleen.
– Tässä ei ole kyse vain avioliitosta, vaan Raamatusta. Jos avioliittokäsitystä muutetaan, kajotaan uskonpuhdistuksen Raamattu yksin -periaatteeseen. Se nostaa kierroksia.
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.
***
Kuva: Olli Seppälä
Lue myös:
Kylväjän lähetysjohtaja huolestui konservatiivien elintilasta – ”Piispat eivät torju väärää oppia”
Eero Junkkaala blogissaan: ”Uskon vakavasti ottavat kristityt, älkää lähtekö kirkosta”
Muutokset kirkossa ovat konservatiiveille vaikea asia – ”Tunnen surua, tuskaa ja hätää”
Ilmoita asiavirheestä