Sunnuntaina Pakistanissa tehty islamistien itsemurhaisku tappoi ainakin 70 ihmistä huvipuistossa Lahoressa. Isku oli suunnattu erityisesti kristittyihin.
Pommi-isku ei yllättänyt vuosia uskonnonvapauden puolesta työskennellyttä rovasti Johan Candelinia.
– Oli tiedossa, että Punjabin ääriryhmät suunnittelivat iskuja vähemmistöjä kohtaan. Myös viime pääsiäisen aikaan terroristit iskivät, silloin kahteen kristilliseen kirkkoon, Candelin kertoo.
– Pakistanin hallitus ei hallitse maata, vaan villit ryhmät tekevät melkein mitä vaan.
Sunnienemmistöisessä Pakistanissa vähemmistöjen, eli kristittyjen, shiiojen ja hindujen tilanne näyttää jatkossakin synkältä.
– Pelkään pahoin, että iskut tulevat jatkumaan, Candelin ennustaa.
Candelinin mukaan Pakistanissa on satoja koraanikouluja, joissa lapsia opetetaan vihaamaan kristittyjä ja muita vähemmistöjä. Talebanit tarjoavat köyhien lapsille ilmaista koulutusta, ja 4–5 vuodessa oppilaat aivopestään omaksumaan kunkin taleban-ryhmän oma islamintulkinta.
Pakistan on nuori valtio, joka itsenäistyi vuonna 1948 ja on ollut sen jälkeen sotilaiden ja diktaattorien hallitsema.
– Maassa ei ole saatu aikaan selvää kansallista identiteettiä. Eri ryhmät haluavat valtaan omanlaisensa islamin ja valtion tukemaan sitä. Olen sitä mieltä, että Pakistan on hajoamassa osiin. Tässä prosessissa vähemmistöt joutuvat kärsimään.
Kirkon pitäisi auttaa vainottuja kristittyjä
– Eikö jo olisi evankelis-luterilaisen kirkon aika herätä ja alkaa puhua voimakkaasti vainottujen kristittyjen puolesta? Candolin kysyy.
Candelin ehdottaa, että kirkko perustaisi foorumin, joka auttaisi hädänalaisia kristittyjä, lobbaisi heidän ihmisoikeuksiensa puolesta ja jakaisi seurakunnille tietoa esirukousta varten.
– Puhuin pommi-iskun jälkeen kolmen pakistanilaisen kirkon johtajan kanssa. He kertoivat, että räjähdyksessä loukkaantuneilla kristityillä on vaikeuksia päästä hoitoon Lahoren yleisiin sairaaloihin, sillä muslimeilla on etusija. Kristityt ovat köyhiä, eikä heillä ole varaa yksityisiin sairaaloihin, Candelin kertoo.
Candelinin visioima foorumi lobbaisi vähemmistöjen oikeuksien puolesta silloin, kun EU-maat neuvottelevat kauppasuhteista Pakistanin kanssa.
Johan Candelin on Kokkolan ruotsalaisen seurakunnan entinen kirkkoherra ja nykyinen seurakuntaneuvoston jäsen, joka on perustanut Marttyyrikirkon ystävät -järjestön vuonna 1982.
Hän on myös kansainvälisen First Step Forumin perustaja ja toiminnanjohtaja. Se on yhteistyöverkosto, joka pyrkii puuttumaan uskonnollisista jännitteistä syntyviin ongelmiin. Forumin puheenjohtaja on entinen europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola.
Kristityt vailla ihmisoikeuksia valtaosassa maita
Johan Candelinin mukaan pitkälti yli 100 miljoona ihmistä elää maissa, joissa YK:n ihmisoikeusjulistuksen mukainen uskonnonvapaus ei toteudu. Noin 80–85 prosenttia maailman valtioista kuuluu tähän sarjaan.
Missä päin maailmaa kristityillä on vaikeimmat olot?
– Kristityt kärsivät lähes kaikissa muslimimaissa ja kommunistimaissa, kuten Pohjois-Koreassa, sekä diktatuureissa.
Yhden vakuuttavan toivon merkin Johan Candelin on nähnyt hiljattain. Tammikuussa muslimijohtajat yli 60 maasta kokoontuivat Marokkoon miettimään, millä tavoin muslimienemmistöisissä maissa voitaisiin suojella kristittyjä ja muita vähemmistöjä.
Viikon tuloksena julkistettiin Marrakeshin julistus, jolla muun muassa aloitettiin laaja imaamien koulutusprojekti.
– Isis ja Boko Haram ovat pilanneet islamin maineen niin pahoin, että nyt maltillisten muslimien on pakko tehdä jotain. Väkivaltaiset terroristijärjestöt ovat saaneet aikaan keskustelua siitä, mitä oikea islam on.
Kuva: Arif Ali/ AFP/Lehtikuva. Pakistanilaiset kristityt osoittivat mieltään 29.3. Lahoressa tukeakseen itsemurhaiskun kohteeksi joutuneita kristittyjä.
Lue myös:
Marrakeshin julistus vahvistaa vähemmistöjen asemaa muslimimaissa
Ilmoita asiavirheestä