Mahdollisten liikkumisrajoitusten aikanakin diakoniapalvelujen käyttäminen olisi sallittua, jos hallituksen lakiesitys menisi eduskunnassa läpi sellaisena kuin se on eduskunnalle annettu.
Torstaina 25.3 eduskunnalle annetussa hallituksen esityksessä mainitaan erikseen, että terveydenhuolto- tai sosiaalihuoltopalveluja voisi käyttää liikkumis- ja oleskelurajoituksista huolimatta. Sosiaalihuoltopalveluilla tarkoitettaisiin myös uskonnollisten yhteisöjen diakoniapalveluja sekä niihin rinnastettavaa sosiaalista palvelu- ja auttamistyötä.
Diakoniatyö saa lakiesityksessä myös suoraa tunnustusta. Hallituksen mukaan sillä on ollut epidemian alusta asti tärkeä merkitys julkisia sosiaalihuoltopalveluja täydentävänä toimintana ja väestön henkisen kriisinkestävyyden vahvistajana.
”Tilanne on erittäin kuluttava, rankka ja haastava”
Kirkossa koronaan liittyvää tilannekuvaa tarkastellaan alueellisesti, ja alueellisista linjauksista päätetään kapituleissa. Kapitulit ohjeistavat hiippakuntiensa seurakuntia.
Arkkipiispa Tapio Luoma on kutsunut tänään perjantaina 26.3. kokoon työryhmän, joka tekee valmistelevaa työtä seurakuntien ohjeistamiseksi liikkumisrajoituksia koskevan lakiesityksen pohjalta.
Työryhmään on kutsuttu Helsingin, Espoon ja Porvoon hiippakuntien, Turun arkkihiippakunnan sekä Kirkkohallituksen edustajat. Näiden hiippakuntien alueilla sijaitsevissa suurissa kaupungeissa liikkumisrajoitukset tulisivat todennäköisesti ensimmäisenä käyttöön. Mukana ovat piispan erityisavustaja Satu Huttunen Helsingin hiippakunnasta, lakimiesasessori Lars-Eric Henricson Porvoon hiippakunnasta, hiippakuntapastori Pauliina Järvinen Turun arkkihiippakunnasta, lakimiesasessori Aappo Laitinen Espoon hiippakunnasta ja varavalmiuspäällikkö Kimmo Nieminen Kirkkohallituksesta.
Työryhmän ohjeistukset menevät hiippakuntien sovellettaviksi ja tulevat voimaan, jos liikkumisrajoitukset otetaan käyttöön.
Ryhmän puheenjohtaja Satu Huttunen painottaa, että hallitus on antanut eduskunnalle esityksen, joka voi vielä muuttua eduskunnan käsittelyssä monin tavoin.
– Käytännön seuraukset seurakuntien toiminnalle ovat siis edelleen epävarmoja. Tilanne on erittäin kuluttava, rankka ja haastava. Diakoniatyössäkään ei voida suunnitella tarkasti käytännön työtä esimerkiksi ruokajakelun suhteen tai vastata vapaaehtoisille, voivatko he jatkaa tehtävissään, Huttunen sanoo.
Huttusen mukaan on kuitenkin toivoa herättävää, että hallitus on nostanut niin selkeästi esiin diakoniatyön ja nähnyt sen arvon.
– Epätietoisuus ja odottelu on erittäin harmillista. Pyrimme kuitenkin siihen, että saamme nopeasti konkreettiset ohjeet seurakunnille sitten, kun eduskunta hyväksyy lain ja sen tarkka sisältö varmistuu.
Kotimaa kertoi aiemmin sielunhoidosta ja hautajaisista mahdollisten liikkumisrajoitusten poikkeuksina. Jutun voi lukea täällä. Piispat kommentoivat liikkumisrajoitusten vaikutusta uskonnonvapauteen täällä.
Lue myös:
Piispat kommentoivat mahdollisia liikkumisrajoituksia – ”Elämä alkaa ja päättyy myös kriisiaikana”
***
Seuraa Kotimaata
Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.
Kirkon työryhmä valmistelee liikkumisrajoituksista ohjeita seurakunnille – ”Herättää toivoa, kun hallitus näkee diakoniatyön arvon”
Ilmoita asiavirheestä