Seurakunnissa ollaan enimmäkseen tyytyväisiä työterveyshuollon palveluihin. Yksilöiden työssä jatkamisessa olisi kuitenkin kehitettävää. Työterveyshuollon vaikuttavuutta ei monessa seurakunnassa ole myöskään arvioitu riittävästi.
Tulokset selviävät Kevan, Kirkon työmarkkinalaitoksen ja pääsopijajärjestöjen keväällä 2012 toteuttamasta kirkon työterveyshuoltotutkimuksesta.
Hieman yli 90 prosenttia vastaajista on tyytyväisiä työterveyshuollon toimintaan organisaatiossaan. Seurakunnissa ja seurakuntayhtymissä arvioidaan, että erityisesti ennaltaehkäisevä työterveyshuoltotyö onnistuu.
Monet vastaajat kokivat, että yksilöiden työssä jatkamisessa olisi kehitettävää. Vain noin puolet vastanneista arvioi työterveyshuollon onnistuneen hyvin masennusriskissä olevien työntekijöiden tunnistamisessa, toimenpide-ehdotuksien tekemisessä ikääntyvän työntekijän työssä jaksamisen tukemiseksi tai tiedon tuottamisessa henkilöstön hyvinvoinnista henkilöstöhallinnon käyttöön. Mitä pienempi seurakuntaorganisaatio, sitä tyytymättömämpiä ollaan näiden asioiden onnistumiseen.
Vain joka toinen vastaaja katsoo, että työterveyshuolto toimii aktiivisesti ottamalla yhteyttä esimiehiin tilanteissa, joissa työntekijöiden työkyky ja työssä jatkaminen on vaarantunut.
Mitä isompi organisaatio, sitä useammin aktiivisen tuen toimintatavat ovat käytössä. Aktiivisen tuen toimintatavan avulla työyhteisö ehkäisee ja ratkoo työssä selviytymisen ongelmia. Joka toinen vastaaja arvioi, että käytössä olevat tavat toimivat melko tai erittäin hyvin.
Noin joka toinen seurakunta ilmoittaa, että työterveyshuollon vaikuttavuutta ei ole arvioitu lainkaan tai hyvin harvoin. Seurakuntaorganisaatioiden päättäjät (kirkkovaltuusto tai kirkkoneuvosto) hyödyntävät korkeintaan satunnaisesti työterveyshuollon tuottamaa tietoa ja osaamista.
Tutkimukseen vastasi 254 seurakuntien ja seurakuntayhtymien talouspäällikköä tai kirkkoherraa, vastausaktiivisuus oli 82 prosenttia. Vastaajat työskentelivät organisaatioissa, joiden koko vaihteli alle 20 henkilön työyhteisöstä yli 100 henkilön organisaatioon.
Ilmoita asiavirheestä