Ulkoministeriö on tänään ilmoittanut leikkaavansa kehitysyhteistyön ohjelmatukea Kirkon Ulkomaanavulle lähes 4,3 miljoonalla eurolla eli 43 prosentilla. Leikkaukset vaikuttavat yli 300 000 ihmisen elämään.
– Emme ole vielä ehtineet tehdä päätöksiä siitä, mistä leikataan. Merkittäviltä henkilöstövaikutuksiltakaan ei voida välttyä, sanoo Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Jouni Hemberg.
Jotta näin suuriin säästöihin päästään, se tarkoittaa esimerkiksi työn lakkauttamista 5–7 Ulkomaanavun 20 toimintamaasta.
– Leikkausten äkillisyys ja työn nopea pysäyttäminen aiheuttavat sen, että kymmenien vuosien työ on valumassa hukkaan, Hemberg toteaa.
Hemberg on pettynyt siihen, että leikkauksissa ei otettu huomioon työn laatua, tehokkuutta ja läpinäkyvyyttä.
Humanitaarisen avun leikkaukset ovat vielä tulossa. Jos ne tehdään samalla prosenttiluvulla kuin kehitysyhteistyöstä, kokonaisleikkaus voi Ulkomaanavun arvion mukaan pahimmillaan nousta yhteensä 6–8 miljoonaan euroon.
Suurin osa hyödynsaajista on kaikkein heikoimmassa asemassa olevia naisia, lapsia ja nuoria. Leikkaukset vaikuttavat erityisesti perheiden toimeentulon hankkimiseen, koulutukseen ja elinympäristön vakauteen.
Ulkomaanapu toimii useissa maailman hauraimmissa maissa, kuten Syyria, Eritrea, Somalia, Etelä-Sudan ja Myanmar, jotka ovat myös pakolaisten lähtömaita. Ohjelmien lopettaminen lisää ihmisten painetta lähteä etsimään turvaa ja toimeentuloa.
Kirkon Ulkomaanapu on Suomen suurin kehitysyhteistyöjärjestö ja toiseksi suurin katastrofiavun antaja. Kirkon Ulkomaanavussa työskentelee noin 300 henkeä Suomessa ja maailmalla. Kokonaisbudjetti vuodelle 2015 on noin 40 miljoonaa euroa.
Lue myös:
Järjestöt: Leikkaukset vaarantavat pitkäjänteisen kehitysyhteistyön
Ilmoita asiavirheestä