– YK:n pääsihteerin erityisedustaja Augustine Mahiga muistutti parlamentaarikkoja äänestyssalaisuudesta, mutta on ilmeistä, että äänistä neuvoteltaessa tehdään erilaisia sopimuksia hallituspaikoista, alueiden rooleista ja klaanien saamista eduista. Silti nämä ovat kenties demokraattisimmat vaalit Somaliassa. Puheita oli hieno seurata Villa Somaliassa ja ne lähetettiin sekä internetin että satelliitin välityksellä ilmaiseksi kaikkien somalien seurattavaksi, Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen kertoo tunnelmasta Mogadishussa Ulkomaanavun tiedotteessa.
Uuden parlamentin nimesi eri puolilta maata kootut 135 klaanijohtajaa, jotka ovat edelleen koolla Mogadishussa. Ennen parlamentin nimittämistä he olivat lisäksi koonneet perustuslain hyväksyneen kokouksen. Kirkon Ulkomaanavun mukaan erityisedustaja Mahiga on useaan otteeseen sanonut klaanien mukaan kutsumisen olleen klaanijohtajien ja Kirkon Ulkomaanavun yhteistyöntyön tulos.
– Mahiga teki hyvin selväksi, että ilman suomalaisten kanssa tehtyä yhteistyötä tämä ei olisi ollut mahdollista. Hän toivoi meidän jatkavan työtä vanhimpien ja klaanijohtajien kanssa, jotta sovintotyö jatkuisi. Klaanien antama legitimaatio on selkänoja, jolle uusia instituutioita on voitu rakentaa. Ne ovat kuitenkin edelleen niin hauraita, että ilman klaanien välisen sovinnon syvenemistä myönteinen kehitys ei tule jatkumaan, Pentikäinen kuvaa Mogadishussa käytyjä keskusteluja.
Ilmoita asiavirheestä