Pienen Pinsiön kylän keskellä on komeillut oma 170-paikkainen hirsikirkko reilut 60 vuotta, mutta kellotapulia ja kelloa ei ole ollut. Kirkko rakennettiin aikanaan talkoovoimin samoin kuin kellotapuli kuluneena syksynä 2013.
Pinsiön kyläkirkkoa puuhattiin jo 30-luvulla. Sota sotki suunnitelmat, ja inflaatio söi tuolloin kerätyt varat. Sitkeä hanke toteutui vasta myöhemmin. Kirkko otettiin käyttöön vuonna 1950.
Pinsiö jakautuu Nokian, Ylöjärven ja Hämeenkyrön kuntiin ja seurakuntiin. Nokian alueeseen kuuluva kyläkirkko yhdistää eri kuntiin ja seurakuntiin kuuluvat kyläläiset ja vahvistaa paikallisidentiteettiä. Tapulijuhlaan 8.12. osallistuivatkin paitsi Nokian, myös Ylöjärven ja Hämeenkyrön kirkkoherrat.
Kello kuvaa kylän elinvoimaa
Tapuli-idean isä Pertti Lehtinen sanoo, että sydänalassa tuntuu iloiselta, kun iso hanke saatiin päätökseen. Kellotapuli otettiin käyttöön 63 vuotta kirkon vihkimisen jälkeen.
– On upeaa, kun kylän äänimaisemaan saatiin vihdoin kirkonkello, sanoo yhdeksi vapaaehtoiseksi kellonsoittajaksi kouluttautuva Lehtinen.
Kello kuvastaa Lehtisen mukaansa koko kylän elinvoimaa, yhteisöllisyyttä ja talkoohenkeä. Kyläläisten hankkimaan, 180 kiloa painavaan kelloon on kirjattu lause psalmin 28 jakeesta 2: Kuule minun rukoukseni.
Lehtinen sai idean kelloon muutama vuosia sitten Kaavilla, jossa kylän torilla oli kaikkien kokeiltavana paikallisen valimon tekemä kirkonkello. Silloin konkretisoitui ajatus, että omaan kirkkoon olisi myös saatava kello. Moni oli haaveillut sitä jo vuosikymmeniä.
– Esitin ajatuksen Pinsiön kulttuuri- ja kyläseuran johtokukunnalle, joka hyväksyi hankkeen. Sitten piti vain kerätä varoja, rakentaa tapuli, organisoida talkoot ja tarvikkeet, hän kertoo.
Paksut parrut ja paljon betonia
Tapuli ei synny käden käänteessä. Se vaatii rakennusluvat, rakennuspiirustukset ja työnjohdon. Mukana oli myös kaksi palkattua ammattitimpuria. Nokian seurakunnan kiinteistöpäällikkö Pasi Silanterä toimi työnjohtajana. Itse rakennusvaihe kesti vain kolme viikkoa loppuvuodesta.
Tapuli- ja kellohankkeen toteutti Pinsiö-seura yhteistuumin seurakunnan kanssa. Nokian seurakunta vastaa rakennusten käytöstä ja kunnosta.
– Kellotapuli on suurlahjoitus seurakunnalle, Silanterä kiittelee kyläläisten aktiivisuutta.
Kellon valmisti Suomen vanhin toiminnassa oleva kellovalimo, Juutilan valimo Kaavilla. UPM lahjoitti metsästään lehtikuuset tapulin rakentamiseen. Tornin runkona toimii neljä 25-senttistä kulmaparrua. Kattorakennelma kasattiin maassa ja nostettiin nosturilla tornin huipulle. Korkeutta laatasta harjaan on 8,5 metriä. Aluslaattaan pumpattiin betonia 17 kuutiota.
– Pysyy varmasti tanakasti pystyssä, Silanterä toteaa.
Tapuliin vedettiin myös väliaikainen juhlavalaistus. Lopullinen sähkösuunnitelma on vireillä. Samoin tarvitaan vielä maansiirto- ja viimeistelytöitä. Varainkeruu tapulin hyväksi jatkuu vielä monin tavoin.
– Pelkästään kello maksoi noin 7000 euroa, Lehtinen sanoo.
Kuin Pieni talo preerialla -sarjasta
Tapulin vihkiäisjuhlassa Pinsiön mieskuoro esitti suurponnistuksen kunniaksi tehdyn Oodin Pinsiön kirkonkellolle, jonka on sanoittanut ja säveltänyt Pentti Tynkkynen.
– Oodi kuvaa juuri sitä kellon luomaa yhteisöllisyyttä ja ajatusta, mihin sitä tullaan käyttämään. Se on hyvin vaikuttava kappale esitettynä, mieskuorossa nelisenkymmentä vuotta laulanut puuhamies Lehtinen kertoo.
Pinsiö-seuran facebook-sivulla kiitellään kellohankkeen onnistumista. Sivulle linkitetyn bloggarin, musiikkipedagogi Mari J:n mukaan Pinsiön kellohanke muistuttaa tv- ja kirjasarjan Pieni talo preerialla tapahtumia. Molemmissa kerättiin talkoilla rahaa kirkonkelloon ja iloittiin yhteisestä ponnistuksesta.
”Sitten se oli niin juhlavaa, kun kello ensimmäistä kertaa kutsui kirkkoon”, kirjoittaja toteaa.
Oodi Pinsiön kirkon kellolle
Kello kutsuu, kuunnelkaa / koitti vihdoin sunnuntai / jolloin kirkko kellon sai / kutsuen se kaiuttaa / ikuisuuden sanomaa.
Kello kutsuu, kuunnelkaa / kuluu kutsu yli maan / tulkaa sanaa kuulemaan / rukoilemaan, veisaamaan / toisiamme tukemaan.
Kello kutsuu, kuunnelkaa / kello häitä kuuluttaa / yli rajan saattaa saa / milloin portti viimeinen/ aukeaa, jää taakse maa.
Kello kutsuu, kuunnelkaa / oman kirkon kello lyö / aamua, jo päättyy yö / viesti kohtaa kulkijan / tiellä yön ja kuoleman.
(Sanat ja sävel Pentti Tynkkynen)
Katso video tapulin pystytyksestä
Ilmoita asiavirheestä