Kirkonkelloja juhlistetaan Kalliossa

kirkonkelloja_helmut_gripentrog

Kansainvälistä kirkonkellopäivää juhlitaan tänä vuonna myös Suomessa, kun satavuotiaita Kallion kirkon kelloja juhlistetaan suorassa nettilähetyksessä lauantaina. Saksalaisen Apoldan kaupungin isännöimään suoraan lähetykseen osallistuu Kallion kirkon lisäksi kirkkoja Kölnistä, Lössnitzistä sekä Jerusalemista.

Kallion kirkon seitsemän kelloa ovat kaikki Apoldan kelloverstaalta. Kellojen valmistustaito on kulkenut sukupolvesta toiseen, ja niitä on valettu tuhansia eri puolille maailmaa. Suomessa Apoldan kelloja on kymmenissä kirkoissa.

Kallion kirkossa kellopäivän ohjelma koostuu kirkonkellojen inspiroimasta urkumusiikista sekä käsikelloyhtye Sonuksen esityksistä. Kirkkoon on pystytetty valkokangas, jolta voi seurata juhlallisuuksia muualla. Esimerkiksi Kölnin tuomiokirkossa soitetaan maailman suurinta heiluvaa kelloa Paksua Petteriä. Tavallisesti kellon soittoa kuulee vain suurimpina juhlapyhinä sekä paavin kuolinkelloina.

Kallion kirkon kellot soittavat vuoden jokaisena päivänä pitkääperjantaita lukuun ottamatta kaksi kertaa Sibeliuksen säveltämän kellosävelmän. Se on Sibeliuksen eniten soitettu sävellys, ja tuttu monille myös radion Ehtookelloista.

Seuraa suoraa lähetystä internetistä kellopäivän kotisivuilla.

Lisää tietoa Kallion kirkon tapahtumasta.

Kallion kirkon kellosävelmä Elävässä Arkistossa.

Kuva Kallion kirkon kelloista, Helmuth Gripentrog.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPerjantai 13. päivä on modernia kansanperinnettä
Seuraava artikkeliHelluntailiikkeen ruotsalainen rautarouva on kuollut

Ei näytettäviä viestejä