Kirkonkellot soivat rauhaa ja tukea Ukrainalle hyökkäys­sodan vuosi­päivänä – Piispat: ”Kärsimyksen ja uhrattujen ihmis­henkien määrä on kestämätön”

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat ovat kutsuneet seurakunnat ympäri Suomen osoittamaan tukeaan Ukrainalle Venäjän Ukrainaan hyökkäämisen vuosipäivänä 24.2. Tällöin kirkonkellot ympäri Suomen soivat rauhaa ja tukea Ukrainalle kello 12.

Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo rohkaisee myös ortodoksisia seurakuntia yhtymään rauhankellojen soittoon mahdollisuuksiensa mukaan.

Evankelis-luterilaiset piispat sanovat viestissään, että kärsimyksen ja uhrattujen ihmishenkien määrä Venäjän yhä jatkuvassa laittomassa hyökkäyksessä Ukrainaan on kestämätön.

”Ukrainalaiset tarvitsevat kaiken saatavilla olevan avun ja tuen. Sodan vaikutukset ulottuvat laajalle ja synnyttävät huolta myös täällä Suomessa. Tarvitsemme yhteenkuuluvuutta ja keskinäistä huolenpitoa”, viestissä todetaan.

Seurakunnissa rukoillaan Ukrainan ja ukrainalaisten puolesta vuosipäivää seuraavana sunnuntaina ja edelleen tulevissa jumalanpalveluksissa.

”Olemme myös rohkaisseet seurakuntia järjestämään tukitapahtumia yhdessä muiden tahojen kanssa ja rakentamaan yhteyttä ukrainalaispakolaisiin Suomessa. Kannustamme kaikkia muistamaan Ukrainaa rukouksissa, lahjoittamaan alueella toimiville avustusjärjestöille ja osoittamaan tukea Suomessa oleville ukrainalaisille”, piispat kirjoittavat.

Seurakunnat järjestävät rukoushetkiä, kynttilätapahtumia ja kuoroesityksiä

Seurakunnat järjestävät Venäjän Ukrainaan hyökkäämisen vuosipäivänä lukuisia tapahtumia, jossa muistetaan Ukrainan sodan uhreja ja rukoillaan ukrainalaisten puolesta.

Esimerkiksi Turun tuomiokirkossa pidetään perjantaina 24.2. puolen päivän aikaa rukoushetki, jossa ovat mukana arkkipiispa Tapio Luoma ja Turun ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Isä Ion Durac. Turussa kirkonkellot soivat kaikissa muissa paitsi Kakskerran ja Kuusiston kirkoissa.

Helsingissä rakennetaan perjantai-iltana kynttilämeri Tuomiokirkon portaille. Illan aikana kaikki kaupungin kirkkojen kellot soivat toivon puolesta eri uskontokuntien liittyessä soittoon. Tilaisuudessa kuullaan myös Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n kuoron sekä Ylioppilaskunnan Laulajien kvartetin esityksiä. Tapahtuman järjestävät Helsingin seurakuntayhtymä, Helsingin kaupunki, Helsingin yliopisto, valtioneuvoston kanslia ja Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry.

Tampereen seurakunnat liittyy mukaan Ukrainan tukemiseen järjestämällä rauhanrukouksen sodan vuosipäivänä kello 18.30 Kiovan puistossa. Tilaisuudessa puhuu piispa Matti Repo. Kaupungin tervehdyksen tilaisuuteen tuo pormestari Anna-Kaisa Ikonen. Kiovan puiston vieressä sijaitseva Kalevan kirkko valaistaan Ukrainan lipun väreillä.

Kuopiossa soitetaan kelloja kaikissa kirkoissa. Perjantaina kello 12 Tuomiokirkossa muistetaan ukrainalaisia paastonajan rukoushetken yhteydessä. Tuomiokirkon portailla kello 18 Kynttiläkuoro laulaa Ukrainan hyväksi. Paikalle odotetaan jopa 150–200 laulajaa eri kuoroista. Kuoroesitys kestää noin 10 minuuttia.

Uuraisten seurakuntakodissa järjestetään kello 18 Rauhan, sovinnon ja yhteyden musiikki-ilta, jossa Uuraisten kirkkokuoro laulaa Heikki O. Tukiaisen johdolla myös varta vasten tätä tilaisuutta varten sanoitettuja ja sävellettyjä lauluja.

Kirkoissa on mahdollisuus myös hiljentymiseen ja keskusteluun

Joensuussa kelloja soitetaan kaikissa kirkoissa. Pielisensuun kirkossa on rukoushetki ja mahdollisuus keskusteluun kello 12–14. Joensuun kirkko on auki kello 18–19, jolloin paikalle voi tulla sytyttämään kynttilän ja rukoilemaan rauhan puolesta.

Oulun seurakunnissa soivat kaikkien kirkkojen kellot puolilta päivin. Oulun tuomiokirkossa on mahdollisuus käydä hiljentymässä ja sytyttämässä kynttilä sodan uhrien muistoksi kello 12–13.

Rovaniemellä soitetaan 24.2. kirkon kelloja sekä liputetaan kirkonmäellä Suomen ja Ukrainan lipuilla kello 9–16. Lisäksi kuukautta myöhemmin 23.3. järjestetään Tuki Ukrainalle -kirkkokonsertti.

Vaasan seurakuntien kirkkojen kelloja soitetaan puolen päivän aikaan. Vaasan kirkossa alkaa silloin kaksikielinen rukoushetki, jonka pitävät kirkkoherra Tuomo Klapuri ja kirkkoherra Mikael Forslund. Musiikkiesityksistä vastaavat kanttori Tarja Viitanen (laulu), Oleksandra Shevchenko (piano) ja Canticum Maris Ensemble. Vaasassa myös ortodoksisen seurakunnan kirkko soittaa kelloja samaan aikaan.

Useissa kirkoissa ympäri Lahtea soivat kellot 24.2. kello 12. Ristinkirkossa järjestetään rukoushetki Ukrainan puolesta heti kellojensoiton jälkeen.

Salon seurakunnassa soivat kaikki kirkonkellot puolen päivän aikaan. Salon kirkossa keskustassa on rukoushetki kello 17.

Lappeenrannassa kellot soivat Lappeenrannan, Lappeen Marian, Sammonlahden, Lauritsalan ja Joutsenon kirkoissa.

Uspenskin katedraalissa rukouspalvelus rauhan puolesta – mukaan on kutsuttu Ukrainan suurlähettiläs

Uspenskin katedraalissa toimitetaan rukouspalvelus rauhan puolesta 24.2. kello 10.00. Kolmikielisen (suomi, englanti, ukraina) palveluksen toimittavat isä Alexander Zanemonets ja ylidiakoni Andreas Salminen. Palveluksen jälkeen arkkipiispa Leo pitää lyhyen puheen. Palvelusta voi seurata suorana verkkolähetyksenä Helsingin ortodoksisen seurakunnan YouTube -kanavalta. Palvelukseen on kutsuttu mukaan myös Ukrainan suurlähettiläs Olga Dibrova. Suomen ortodoksisen kirkon edustajia osallistuu myös Senaatintorilla samana iltana järjestettävään ekumeeniseen tilaisuuteen.

Lue myös:

Ukrainalainen kuva­taiteilija Maria Leonova sai Pyhän Henrikin säätiön kulttuuri­palkinnon – ”Taide tuo esiin lähtemisen kipeyden ja kodin kaipuun”

”Ukraina-työhöni tuli 52 enkeliä” – taiteilija Heljä Liukko-Sundström kertoo Humppilan kirkon uusien teosten synnystä

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Kirkonkellot soivat rauhaa ja tukea Ukrainalle hyökkäyssodan vuosipäivänä – Piispat: ”Kärsimyksen ja uhrattujen ihmishenkien määrä on kestämätön”

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliVerkkokurssi hengellisille yhteisöille – ”Sateenkaari-ihmisiä voi kohdata paremmin omasta uskonkäsityksestä riippumatta”
Seuraava artikkeliPappi Jaana Kivekäs hurahti TikTok-urheilu­videoiden tekoon – villasukka­juoksua ja retki­luistelua

Ei näytettäviä viestejä