Jumala loi kaikki maailman eläimet. Mutta mikään niistä ei osannut erikseen rukoilla, vaan ne kaikki ylistivät Luojaansa pelkällä olemassaolollaan.
– Pakko jonkun on osata, sanoivat enkelit ja päättivät etsiä yhden rukoilevan eläimen ja tuoda sen sitten Jumalan kämmenelle.
Niin enkelit kulkivat päiväkausia maan pinnalla etsien rukoilijaa. Viimein yksi enkeli kuuli kissan hyrisevän.
– Nyt se löytyi, enkeli huudahti.
Kehräävä kissa vietiin taivaaseen ja Jumala kuunteli sen ääntä.
– Ei tämä varsinaisesti rukoile, Jumala sanoi. – Mutta kehrääminen sopii mainiosti esikuvaksi mietiskelyyn.
Ja siitä lähtien kehräävä kissa on herättänyt ihmisissä poikkeuksellisen myönteisiä tunteita.
Kissaa (Felis catus) kutsutaan myös kesykissaksi ja kotikissaksi. Se polveutuu metsäkissasta ja on elänyt ihmisen seuralaisena siitä lähtien, kun ihminen siirtyi maatalouteen.
Ihminen suosi kissoja, koska ne pyydystivät pikkujyrsijöitä, jotka tuhosivat satoa. Nykyisin kissa on kaupungeissa lemmikkieläin ja niitä on satoja eri rotuja, jotka on tapana luokitella neljään pääkategoriaan muun muassa karvan pituuden perusteella. Yleisin rotu Suomessa on maatiaiskissa.
Suomessa kissat liikkuvat varsinkin maaseudulla vapaasti luonnossa toteuttamassa saalistajan vaistojaan. Hiirien ja myyrien lisäksi kissat tappavat lintuja ja niiden poikasia. Villikissojen aiheuttama vahinko on maailmanlaajasti merkittävä ja uhkaa paikoin jopa eräitä muita lajeja sukupuutolla. Suomessakin vapaana liikkuvien kissojen arvellaan tappavan useita miljoonia lintuja vuodessa.
Kissa on soma seuralainen, jonka läsnäolo rauhoittaa stressaantunutta ihmispoloa. Paitsi jos sattuu olemaan allerginen kissalle.
Juttu on julkaistu aikaisemmin Kotimaa-lehdessä.
Ilmoita asiavirheestä