Opetusministeri Krista Kiuru (sd.) kertoo pitävänsä tärkeänä, että lukion tuntijakouudistuksen yhteydessä varmistetaan riittävän syvät ja monipuoliset yleissivistävät tiedot. Tästä syystä ne esitykset, joissa valinnaisuus ylikorostuu yhteisten aineiden sekä riittävien reaaliaineiden kurssien kustannuksella, eivät hänen mukaansa käy uudistamisen pohjaksi.
– Pidän tärkeänä riittävän monipuolisen yleissivistyksen turvaamista. Lukion tulee kasvattaa monipuolisesti sivistyneitä sekä maailman monimutkaisuuden ymmärtäviä kansalaisia. Liian suuri valinnaisuuden korostaminen johtaisi tilanteeseen, jossa nuoret urautuvat liian aikaisin ja osaamispohja jää kapeaksi, Kiuru toteaa.
Kiuru pitää tärkeänä, että uudistuksen yhteydessä kaikki oppiaineet ovat samalla viivalla. Siksi uskonnon ja terveystiedon erityisasema tulee hänen mukaansa purkaa.
– Tämä ei tarkoita kyseisten aineiden opetuksen poistamista tai välttämättä edes vähentämistä. Mutta tilanne, jossa nämä kaksi ainetta ovat toisia vahvemmassa asemassa tuntijaossa, ei ole perusteltu.
Tällä hetkellä lukiossa on kolme pakollista uskonnon kurssia. Terveystiedosta ja uskonnosta säädetään lukiolaissa pakollisina.
Kiuru puhui lukion tuntijakouudistuksesta sekä valmistelutilanteesta kansanedustaja Pauliina Viitamiehen (sd.) järjestämässä, lukion tulevaisuutta koskevassa, eduskunnassa järjestetyssä avoimessa seminaarissa.
(Kuva: STT-lehtikuva/valtioneuvoston kanslia)
Ilmoita asiavirheestä