Julkisuudessa olleen kiusaamistapauksen esiinnouseminen sunnuntaina Lempäälän vanhoillislestadiolaisella Rauhanyhdistyksellä muistutti tilaisuuteen osallistuneen Simo Saarimaan mukaan 1970-luvun hoitokokouksia. Kiusaamista kokenut ja hänen perheensä eivät olleet paikalla, joten häntä julkisesti puolustanut Saarimaa sanoo joutuneensa itse huomion kohteeksi.
Kiusaamisasia nousi esiin rauhanyhdistyksessä järjestetyillä seurakuntapäivillä.
– Kyllähän tässä lääkepurkilla on tarvinnut käydä. Asia on niin kova, ettei tässä pärjää millään muulla kuin kaikista kovimmalla aseella eli totta puhumalla. Luoja varjeli, että uhri ei ollut paikalla eikä uhrin äiti, he olisivat särkyneet. Minä olisin joutunut kutsumaan terveysviranomaisen ja poliisin, Saarimaa sanoo.
Hänen mukaansa rauhanyhdistyksellä käytetyissä puheenvuoroissa tuomittiin ulkopuolisten kuten poliisin, oikeuslaitoksen ja piispan mukaan ottaminen tapauksen selvittelyyn. Jutun antamista ”jumalattomalle” poliisille kuvailtiin Saarimaan mukaan suurena syntinä, koska ”poliisilla ei ole pyhää henkeä”.
– Sanottiin, että ne jotka ovat ottaneet yhteyttä oikeuslaitokseen, ovat joutuneet lain alle. Maalliset ja hengelliset asiat menivät täysin sekaisin. Erittäin suureksi synniksi luettiin se, että olen kirjoittanut asiasta hädissäni piispalle, Saarimaa sanoo.
Kiusaamista kokeneesta sanottiin Saarimaan mukaan, että tässä taistelee pimeyden valta valkeuden valtaa vastaan.
– Joku aloitti ja toinen löi pakettia lisää ja pakettipino kasvoi, tilanne meni aivan mahdottomaksi. Jos tuosta menee hurmahenki pidemmälle, silloin uhreihin käydään kiinni. Ja tätä tekevät sivistyneet, korkeasti koulutetut ihmiset ja meidän Rauhanyhdistyksemme puhujat.
Nimimerkillä julkisuudessa esiintynyt kiusaamista kokenut henkilö jäi itse pois sunnuntain tilaisuudesta. Vuonna 2009 hänen toimintaansa liittyvän hoitokokoukseksi luonnehditun tilaisuuden jälkeen hän päätyi yrittämään itsemurhaa.
– Jokaisella on tieto mitä aiempi julkinen käsittely aiheutti minulle. Mikään ei hidasta heitä ja moraali on hukassa. Heidän toiminnassa ei ole pitkään aikaan ollut mitään inhimillisyyttä. Tämä ei ole kristillistä toimintaa, hän sanoo.
Lempäälän Rauhanyhdistyksen varapuheenjohtaja pyytää Kotimaa24 kääntymään puheenjohtajan puoleen. Kotimaa24:n tavoittama puheenjohtaja Esko Korkeakoski ei halua keskustella sunnuntain tapahtumista julkisuudessa vaan pitää asiaa yhdistyksen sisäisenä. Hän ei myöskään kommentoi Kotimaa24:lle kysymystä, sanottiinko tilaisuudessa, ettei ulkopuolisten apuun saisi turvautua.
Pirkanmaan kihlakunnansyyttäjä on keskeyttänyt Lempäälän tapauksen esitutkinnan. Kiusaamista kokenut ja hänen tukijansa aikovat viedä asian valtakunnansyyttäjän ratkaistavaksi. Henkilön puolesta on tehty myös nettiadressi. Poliisin mukaan kunnianloukkauksesta ja ehkä henkisestä pahoinpitelystäkin olisi mahdollisesti saatu näyttöä, mutta se olisi ollut kohtuuttoman työn takana. Tutkinnan lopettamisesta päättänyt kihlakunnansyyttäjä vetosi siihen, että tutkinnan kustannukset olisivat epäsuhteessa tutkittavana olevan asian laatuun ja siitä mahdollisesti odotettavaan seuraamukseen. Muun muassa asian tutkinnalliseen etenemiseen voi tutustua Kotimaa24:n aiemmissa uutisissa täällä
Vuokko Ilolan näkökulma aiheeseen hänen Kotimaa24:n blogissaan
Lue myös: Voittonen: Seurakuntapäiville on voitava tulla pelkäämättä
Ilmoita asiavirheestä