Kokkolan kirkon ja seurakuntakeskuksen tiloille on tehty esteettömyyskartoitus. Kokkolan hanke on ensimmäisiä Suomessa. Kirkkohallitus suosittelee, että kartoitus tehdään joka hiippakunnassa 2–3 seurakunnassa.
Hanke liittyy kirkon saavutettavuusohjelmaan (Saavu). Esa Palokangas on pyörätuolia käyttävä aktiiviseurakuntalainen. Hän on mielissään esteettömyyshankkeesta, sillä parantamisen varaa on.
– Sisäpihalta seurakuntakeskukseen tultaessa oven edessä oleva ritilä on niin korkea, että sisään joutuu menemään peruuttamalla. Ovien avausmekanismin viiveaika on kuitenkin niin lyhyt, että sisään ei tahdo ehtiä peruuttamalla.
– Kirkkoon pääsee, jos suntio pitää ovea auki. Toisella eteisestä kirkkosaliin vievällä ovella on luiska pyörätuolia varten, mutta eteisestä puuttuu merkintä luiskan sijainnista.
Kirkon ja seurakuntakeskuksen esteettömyyskartoituksen teki esteettömyysasiantuntija, fysioterapeutti Kati Niemelä Esteetön Asunto Suomi Oy:stä.
– Kartoituksessa on muun muassa mitattu ovet ja käytävät sekä tarkistettu akustiikka ja valaistus. Tiloja on mietitty toiminnan ja käyttäjien näkökulmasta.
Käyttäjinä on huomioitu eri-ikäiset – myös näkö- ja kuulovammaiset.
– Saavutettavuudessa on kyse kirkon perustehtävän toteuttamisesta. Kaikille avoin kirkko on uskottava Kristuksen kirkko, sanoo johtava diakoniatyöntekijä Camilla Honkala.
Hän pohtii esteettömyyttä myös diakonian näkökulmasta.
– Monella tavoin rajoitteiset ihmiset kohtaavat elämän rajallisuutta aivan tarpeeksi. Voisiko kirkko olla paikka, missä kelpaan tällaisenani ja minut ja tarpeeni huomioidaan? Saan tulla omana itsenäni – Jumalan luomana.
Esteettömyysanalyysin ja parannusehdotusten pohjalta seurakuntayhtymä ryhtyy jatkotoimiin.
Ilmoita asiavirheestä