Koko perheen koti

Ilmajoen kirkon välittömään läheisyyteen valmistui viime vuoden elokuussa täysin uusi, 470 neliön puurakenteinen kerho- ja kokoustila. Seurakunnan investointi oli rahallisestikin erittäin merkittävä, sillä kustannuksia kertyi reilu miljoona euroa. Rahoitukseen ei tarvittu ulkopuolista apua, sillä se kaivettiin seurakunnan omasta pussista.

– Alkuperäinen kustannusarvio oli noin 1,3 miljoonaa euroa, eli saimme hinattua summaa jopa alaspäin. Tässä merkittävässä roolissa oli, että käytimme seurakunnan palkkaamia rakennusmiehiä, emmekä varsinaista urakoitsijaa. Silti kokonaisuus valmistui noin vuodessa, kertoo kirkkoherra Kari Mantere.

Suurin syy mittavalle investoinnille oli vanhojen tilojen ahtaus. Ilmajoen seurakunnan lapsityö toimi aiemmin 1970-luvulla valmistuneessa kiinteistössä, jonne tilat oli väsätty entisiin toimisto- ja asuinhuoneistoihin.

– Ne olivat yksinkertaisesti toimimattomat. Katsoimmekin, että nyt on aika tehdä merkittävä panostus lapsiin ja sitä kautta heidän perheisiinsä. Suuri toiveemmekin onkin, että Kirkonkulma-nimen saanut rakennus olisi koko perheen koti, Mantere pohtii.

Työntekijöitä kuunnellen

Kirkonkulman ydin ovat kaksi erikokoista kerhosalia, joissa voidaan pitää niin lasten päiväkerhoja, pyhäkouluja, aikuisten kokoontumisia kuin monia muitakin tilaisuuksia. Huomiota on myös kiinnitetty valoisaan eteisaulaan, minkä pukeutumistilat ovat väljät. Lisäksi rakennuksesta löytyy muun muassa henkilökunnan toimistotiloja.

Ilmajoen seurakunnan varhaiskasvatuksenohjaaja Ulla Tuomolan mukaan uusi rakennus on erittäin onnistunut. Tässä suuressa roolissa on ollut henkilökunnan osallistuminen suunnitteluun.

– Arkkitehti teki ensin alustavat suunnitelmat. Sen jälkeen lastenohjaajat kertoivat omat näkemyksensä, jotka otettiin huomioon. Näin saatiin aikaan mukavasti toimiva kokonaisuus, Tuomola kertoo.

Henkilökunnan yhteishenki on näkynyt myös sisustuksessa, sillä esimerkiksi verhot ja huonekalut ovat heidän valitsemiaan.

– Kerroimme ajatuksemme talousjohtaja Antti Viidalle. Hän totesi, että tehän tiedätte parhaiten mikä toimii, eli kaikki sujui alusta loppuun erittäin joustavasti. Suuri kiitos asioiden jouhevasta etenemisestä kuuluu myös kirkkovaltuustolle, joka antoi henkilökunnalle eväät vaikuttaa asioihin, Mantere ja Tuomola kiittelevät.

Kirkkoherra uskoo myös Taivaan Isän olleen mukana hankkeessa.

– Kun rakennusta tehtiin kohti vesikattovaihetta, oli koko ajan poutaa. Kun vesikatto viimein saatiin valmiiksi, alkoi seuraavana päivänä rankka sade. Rakenteet pysyivätkin poudan ansioista kuivina, mikä nopeutti työtä merkittävästi, Mantere iloitsee.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliDosentti: ”Hiljaisuus kirkon peruskäsitteenä on gnostilaisuutta”
Seuraava artikkeliPiispa: Hautaustapa ei ole pelastuksen kannalta ratkaiseva

Ei näytettäviä viestejä