Kokoomus ja Sdp suhtautuvat myönteisesti imaamikoulutukseen

Kokoomus ja Sdp pitävät Suomessa toimivien imaamien kouluttamista myönteisenä ja harkinnan arvoisena asiana. Asia selviää Kotimaa24:n ja Kotimaa-lehden eduskuntapuolueille tekemästä kyselystä. Myös Vihreät suhtautuu imaamien kouluttamiseen myönteisesti.

Kokoomuksen mukaan imaamien kouluttamista suomalaisissa korkeakouluissa pitää harkita.

– On kaikkien etu, että Suomessa toimivat imaamit ovat hyvin koulutettuja ja tuntevat suomalaista yhteiskuntaa, puolue toteaa vastauksessaan kysymykseen ”kannatatteko imaamien koulutusta”.

Sdp suhtautuu imaamikoulutukseen myönteisesti ja toteaa, että kasvava muslimiväestö tarvitsee omia uskonnollisia oppineita. Vihreiden mukaan imaamien koulutus olisi luontevaa jatkoa Helsingin yliopistossa jo käynnissä olevalle islamin opettajien koulutukselle.

Eduskuntapuolueista Keskusta, Perussuomalaiset, Vasemmistoliitto sekä Kristillisdemokraatit torjuvat ajatuksen imaamien kouluttamisesta verovaroin. Keskustan mukaan islamilaiset yhteisöt huolehtivat omien työntekijöidensä kouluttamisesta eikä valtion tule puuttua siihen, mikäli se ei ole ristiriidassa kansallisen lainsäädännön kanssa.

Rkp:n monitulkintaisen kannan mukaan valtion ei tule antaa imaamikoulutusta, mutta yliopistojen osalta vastaus kuuluu yliopistoille itselleen.

Minareettien rakentamista ei torjuta suoralta kädeltä

Puolueilta kysyttiin myös kantaa tilanteeseen, jossa Suomessa toimiva moskeija haluaisi rakentaa minareetin rukouskutsuja varten. Puolet eduskuntapuolueista piti minareettien rakentamista lähinnä kaavoitusmääräyksiin liittyvänä kysymyksenä. Rkp ei ottanut kysymykseen kantaa ja Kristillisdemokraatit suhtautuivat siihen varauksella. Perussuomalaisilla oli ainoana puolueena selkeän kielteinen kanta minareetteihin.

Vihreiden mukaan minareetteja tulee voida rakentaa siinä missä muidenkin uskontokuntien rakennuksia. Keskustan mukaan rakentamiselle ei ole uskonnonvapauslain perusteella lähtökohtaisesti estettä.

Puolueet saivat vastattavakseen myös islamilaista sharia-sovittelua koskevan kysymyksen. Siinä tiedusteltiin olisiko muslimiyhteisön sisäisten siviiliriitojen sovitteluun tarkoitettujen sharia-tuomioistuinten perustaminen selvittämisen arvoinen kysymys. Kaikki puolueet vastasivat kysymykseen kielteisesti ja korostivat suomalaisen oikeuskäytännön tärkeyttä. Vihreitä ja Vasemmistoliittoa lukuun ottamatta puolueet myös totesivat selkeästi, ettei erillisiä tuomioistuimia tarvita.

Kristillisdemokraatit pitivät eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Kimmo Sasin (Kok.) taannoista päänavausta muun muassa Britanniassa ja Kanadassa käytettävästä sharia-sovittelusta vaarallisena. Kd:n mukaan sharia-laki on kokonaisuus, johon kuuluvat muun muassa kivitykset, ruoskinnat ja varkaiden käden katkaisu.

Puolueiden kantoja tiedusteltiin kahdeksan eduskuntapuolueen puoluesihteereiltä tänään ja viime viikolla.

+ Imaamien koulutusta on esittänyt aiemmin Kotimaa24:n haastattelussa oululainen pastori Arpad Kovacs. Aloite eteni Pohjois-Pohjanmaan Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen tukemana ministeriöihin, mutta liukeni niiden syövereihin. Sittemmin imaamien koulutusta Suomessa on julkisuudessa kannattanut myös Keskustan varapuheenjohtaja Annika Saarikko.

+ Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi (Kok.) piti Kotimaa24:n haastattelussa viime marraskuussa siviiliriitojen sovitteluun käytettävien sharia-tuomioistuinten perustamista selvittämisen arvoisena asiana, mikäli sovittelu ei ole ristiriidassa Suomen lakien kanssa.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKirkon pätkätyöt lisääntyneet myös taloudellisista syistä
Seuraava artikkeliUSKOT-foorumi edistää uskontodialogia

Ei näytettäviä viestejä