Kolme kysymystä pappisoikeuksista: ”Inkerin kirkossa vihityillä ei erivapauksia”

Kotimaa24 kertoi tällä viikolla, että Inkerin kirkossa pappisvihkimyksen saanut Juhani Tarvainen on saanut pappisoikeudet Suomen luterilaiseen kirkkoon. Pappisoikeudet myönsi Tarvaiselle arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala.

Tarvainen vastaa nyt pappina Porissa Väinölän kirkossa sunnuntaisin pidettävistä messuista. Ne ovat Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen ja Porin Teljän seurakunnan yhteisiä jumalanpalveluksia. Tarvainen ei halua vastata kysymykseen siitä, kutsuttaisiinko näihin messuihin palvelemaan myös naispappeja. Hän muotoilee, ettei tällaista tilannetta ole vielä ollut.

Piispa Kalliala, mitä ajattelet tällaisesta toiminnasta?

– Teljän seurakuntaneuvosto on hyväksynyt jumalanpalvelusyhteistyön Sleyn kanssa tammikuussa 2014. Vuorolistat seurakunnan eri messuihin laaditaan seurakunnassa, Väinölän kirkon messut mukaan lukien.

Piispojen ja herätysliikejärjestöt yhteisen tahdonilmauksen

mukaan kirkossa edistetään sitä, että herätysliikkeet ja niiden muodostamat yhteisöt ovat entistä selvemmin osa kirkon ja seurakuntien toimintaa. Tahdonilmauksessa myös tunnustetaan, että kirkossa on jäseniä, jotka eivät vakaumuksensa vuoksi pidä oikeana kirkon hyväksymää päätöstä avata pappisvirka naisille, ja toivotaan, että hekin voivat edelleen kokea kirkon omakseen.
Onko kyseisen Porin messutoiminnan taustalla juuri tämä kannanilmaisu?

– Kannanilmaisu ei ole mitenkään erityisesti Teljän jumalanpalvelusyhteistyön taustalla. Se on kuitenkin ollut yhteistyön mahdollisuuksia pohdittaessa esillä ja sen periaatteita tulee noudattaa.

Voiko pappisvihkimyksestä Inkerin kirkossa tulla kiertotie Suomen kirkon virkaan?

– Ei voi. Kirkkojärjestys (5 luku 8 §) säätää, mitä toisessa luterilaisessa kirkossa vihityltä papilta edellytetään, jotta piispa ja tuomiokapituli voisivat myöntää hänelle pappisoikeudet omassa kirkossamme. Sen mukaan hakijan on annettava näytteet ja lupaus. Lisäksi on noudatettava, mitä papiksi vihkimisen edellytyksistä muuten on määrätty. Inkerin kirkossa vihityillä ei ole erivapauksia.

Kuva: Kirkon kuvapankki / Jani Laukkanen

Lue myös:

Inkerin kirkossa vihitty sai sittenkin pappisoikeudet Suomeen

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSyyt diakonaattiuudistuksen takkuamiseen valkenivat piispalle
Seuraava artikkeli”Kristillisellä medialla vastuu raittiista opetuksesta”

Ei näytettäviä viestejä