Kolumni: Juutalaisten määrän väheneminen ei kerro hyvää Euroopan nykyisyydestä

Sekä syntyvyys että maahanmuutto ovat iloisia asioita. Niistä molemmista voidaan olla tyytyväisiä Israelissa, jonka väkiluku on arvioiden mukaan nyt alkuvuodesta 2019 ylittänyt yhdeksän miljoonaa.

Aikamoinen väestönkasvu maassa, jossa asui sen itsenäistyessä vuonna 1948 hieman yli 800 000 ihmistä. Suhteellisesti vielä suurempia kasvulukuja on nähty lähinnä Persianlahden öljyvaltioissa.

Maailman juutalaisista asui Israelissa sen itsenäistyessä vain kuusi prosenttia. Nyt pallomme 14,5 miljoonasta juutalaisesta lähes puolet asuu siellä.

Israelin naisten kokonaishedelmällisyysluku on korkeampi kuin missään länsimaassa: 3,11 per nainen. Arabiäideillä on hieman enemmän lapsia kuin juutalaisilla. Israelin väestökehityksestä voit lukea lisää täältä.

***

Maahanmuuton kohdalla Israelin väestöihme liittyy, surullista kyllä, pitkälti sotiin, vainoihin ja syrjintään.

Taustalla ovat holokaustin lisäksi esimerkiksi juutalaisten karkotukset arabimaista ja kommunistisen Itä-Euroopan romahdus.

Euroopan nykyisyydestä ei kerro hyvää se, että juutalaisten määrä maanosassamme vähenee. Syitä on monia, ja yksi niistä on antisemitismin arvioitu uusi nousu.

***

Israelin erikoisuus on, että maa profiloituu yhden uskontokunnan – juutalaisten – kansallisena kotimaana. Tästä seuraa eriarvoisuutta maahanmuutossa: juutalaisille se on helppoa, yli 70 vuotta sitten maasta paenneiden palestiinalaisten jälkeläisille mahdotonta.

Tosin tässä on vain aste-ero siihen, että eräät maat ovat julistautuneet islamilaisiksi tasavalloiksi. Niissä laki tai reaalitodellisuus määrittelee muiden uskontokuntien maahanpääsyn tai olemisen reunaehdot.

Ja eipä siitä pitkään ole, kun monessa Euroopankin maassa normatiivinen ideaaliasukas oli protestantti, katolilainen tai ortodoksi.

***

Tarinan opetus on siinä, että uskonto on edelleen yksi maailmaamme voimakkaasti muokkaava ja selittävä tekijä.

Jos kansat tai valtiot yhä useammin perustavat olemassaolonsa myös uskonnollisten identiteettien varaan, merkitsee se itse asiassa globaalin desekularisaation alkamista.

Vaikka nyt ei siltä näytä, voi globalisoituvan maailman yksi akanvirta olla myös uudenlainen heimoistuminen ja elämän lokaalia kaipaava trendi.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Israelin väestö ylitti yhdeksän miljoonan rajan – maan väkiluku on yli 11-kertaistunut 70 vuodessa

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliMysteerikuva: Papit penkissä? – Katso myös edellisen ryhmäkuvan ratkaisu
Seuraava artikkeliHallinto-oikeus: Porin Teljän seurakunta ei rikkonut lakia jatkaessaan messujen järjestämistä Sleyn

Ei näytettäviä viestejä