Kolumni: Lapsella on oikeus tutustua oman kirkkonsa perinteisiin

Kuulun siihen joukkoon ihmisiä, jotka ovat saaneet ensikosketuksensa seurakuntaan pyhäkoulussa. Sain sunnuntaisin mennä itsekseni kotoa kadun yli läheiseen seurakuntakotiin. Pyhäkoulua piti hymyilevä pyhäkoulun täti, jonka kanssa lauloimme ja leikimme viisaasta miehestä, joka kalliolle rakensi.

Lapsen kokemus oli, että pyhäkoulun ilmapiiri oli lämmin ja hyväksyvä. Pyhäkouluhetken huipennus oli tarra pyhäkoulutauluun. Muistan jännityksen jonottaessani omaa tarraa pyhäkoulun päätteeksi. Kaikkein eniten toivoin tauluuni valkoista matkustajalentokonetta.

Osallistuin siis tietämättäni seurakuntien varhaiskasvatukseen. Ajat ovat muuttuneet, vanhan mallin pyhäkoulut ovat kuihtuneet ja uudet toimintamuodot ovat tulleet tilalle. Vanhemmat kuitenkin tuovat yhä lapsensa seurakunnan toimintaan mukaan. Nyt lapsi on entistä useammin seurakunnan avoimessa kerhossa yhdessä vanhempansa kanssa.

Nostalgisista muistoista huolimatta muutos on ollut tervetullutta. Nykyinen seurakuntien varhaiskasvatus on perhekeskeistä ja se tukee lapsen kokonaisvaltaista kasvua, kehitystä ja oppimista. Lastenohjaajat ammattilaisina toimivat pedagogisesti perustelluin toimintatavoin. Sama lämmin ja avoin ilmapiiri on läsnä kuin omassa pyhäkoulussani, nyt uuden sukupolven perheiden kanssa.

KORONA KATKAISI totuttuja toimintatapoja, ja yhteys kotiseurakuntaan on täytynyt luoda uudestaan. Paikoin seurakuntien tarjoama tuki päivähoidon katsomuskasvatukselle ei vielä ole löytänyt muotoaan. Yhteyden löytäminen voi olla vaikeaa, kun haluamme kunnioittaa perheiden vapautta valita ja olemme kovin varovaisia.

Joskus tuntuu jopa siltä, että kirkko tilana yhdistetään ainoastaan uskonnon harjoittamiseen, vaikka perinteet ja juhlapyhät ovat tärkeä osa myös lapsen elämää. Lapsella on oikeus tulla tutuksi oman kirkkonsa katsomuksen ja perinteiden kanssa.

Katsomuskasvatus on saanut uusia muotoja, joissa tuetaan lapsen ja perheen elämää sekä osallisuutta. Omassa Kuopion Männistön seurakunnassani urkusadut lapsille ovat saaneet suuren suosion. Kirkkomuskareille on kysyntää enemmän kuin niitä on resursseja tarjota. Päiväkerhoon ja pyhäkouluun ei niiden perinteisessä muodossaan ole liiemmälti tulijoita, mutta seurakunnan tarjotessa kerhoja ja tilaisuuksia digitaalisina, välimatkat eivät estä osallistumista.

Toivottavasti pääset tutustumaan paikallisen seurakuntasi toimintaan. Sieltä luultavasti löytyy jotain sellaista, josta voi vinkata tutulle vanhemmalle.

Kirjoittaja on itäsuomalaisittain elämää ihmettelevä kirkon luottamushenkilö Kuopiosta.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran. Antoisia lukuhetkiä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliOsa vanhemmista toivoo seurakuntien iltapäivä­kerhoilta kristillisyyttä, osa tunnustuk­settomuutta – Eri puolilla Suomea on päädytty erilaisiin ratkaisuihin
Seuraava artikkeliKirkon mediasäätiön Katso minuun… -palkinto jälleen ohjaaja Petteri Saariolle, tällä kertaa elokuvasta Revontulten räppäri

Ei näytettäviä viestejä