Amerikkalainen Missouri-synodi on lyönyt lukkoon virallisen näkemyksensä maailman luomisesta. Viime viikolla omassa kirkolliskokouksessaan konservatiivinen luterilainen synodi hyväksyi päätöksen numero 5-09A. Sen mukaan synodi tunnustaa, että Jumala loi maailman kuudessa päivässä – siis kuudessa 24 tunnin jaksossa.
Päätöksessä todetaan, että ”noiden luonnollisten päivien kesto on ilmaistu Jumalan sanassa: ’tuli ilta ja tuli aamu, näin meni ensimmäinen päivä’”. Samoin siinä lausutaan, että ensimmäisen ihmisen eli Adamin luominen oli ”historiallinen tapahtuma”, ja samalla torjutaan evoluutioteoria.
– Päätös on tärkeä, koska meidän on vahvistettava Jumalan luomistyön todellisuutta etenkin aikana, jolloin on erityisen haastavaa ylipäätään sanoa, että Jumala on luonut ihmiskunnan, teologiasta ja kirkkosuhteista vastaavan asiantuntijaryhmän edustaja, pastori Adam Koontz kommentoi päätöstä Christian Post -lehden mukaan.
***
Kiinnostavaa päätöksessä meidän suomalaisten kannalta on se, että parin miljoonan jäsenen Missouri-synodilla on vahvat yhteydet meidän kirkkomme kengässä hiertävään Lähetyshiippakuntaan, jonka katekismuskin on synodilta suomennettu, ja toisaalta Inkerin kirkkoon, jota se tukee taloudellisesti.
Synodin päätös on erikoinen, sillä konservatiivinenkin luterilaisuus on tavannut sovitella luomiskertomusta tieteen näkemyksiin. Vähintäänkin on vedottu 2. Pietarin kirjeen kohtaan: ”Herralle yksi päivä on kuin tuhat vuotta ja tuhat vuotta kuin yksi päivä.” Sen pohjalta on katsottu, että Jumalan luomistyö on voinut kestää hyvin kauan. Maa on nykytiedon mukaan syntynyt 4,5 miljardia vuotta sitten. Sen ikä voidaan mitata kiviaineksesta.
***
Päätöksen taustalla on toki halu korostaa Jumalan luomistyötä. Samalla kuitenkin synodi tekee karhunpalveluksen kristinuskolle. Aina kun asetutaan tiukasti todellisuutta vastaan, hävitään. Sehän on oikeastaan evoluution ydinoppi: jos et sopeudu todellisuuteen, kuolet sukupuuttoon. Toisaalta mikään ei koskaan ole yhtä totta kuin vanha tarina. Se on totta syvemmällä tasolla.
Raamatun myyttinen ja ihana luomiskertomus kutistuu, kun sitä liian kirjaimellisesti tulkitaan. Kun huomio kiintyy päiviin ja luomisjärjestykseen, unohtuu kertomuksen viiltävän terävä analyysi maailmasta ja ihmiskunnasta. Vallan- ja tiedonhalu, kateus, piittaamattomuus, miellyttämisenhalu ja kipeä yhteyden kaipuu – kaikkien näiden ihmiskunnan perusvaivojen olemassaolon luomiskertomus kuvaa ja sanoo senkin viisauden, että ihminen tarvitsee elämäänsä myös lepoa. Tätä luomisnäkökulmaa kannattaa korostaa.
Kuva: Olli Seppälä
* * *
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä