Kolumni: Mitä varhemmin lapsiin sijoitetaan aikaa ja rahaa, sitä parempi kaikille

Ensi viikon lopulla selviää, ketkä päättävät kirkon verovarojen käytöstä seuraavat neljä vuotta. Puhutaan sen vuoksi hieman sijoittamisesta.

Talousnobelisti James Heckman selvitti, mihin raha kannattaa sijoittaa, jotta se tuottaisi mahdollisimman hyvin, ja tuli siihen tulokseen, että lapsiin. Mitä varhaisemmassa vaiheessa lapsiin satsataan, sitä suurempi tuotto saadaan. Kaikkein suurin tuotto saadaan investoimalla lapseen odotusaikana.

Tämän Heckman kuvaa käyränä, joka tunnetaan nimellä Heckman curve. Heckmanin käyrän pitäisi olla jokaisen päättäjän seinällä.

Heckmanin mukaan erityisen tuottavaa on varhaisen tuen varmistaminen lapsille, joiden perheissä on mielenterveys- tai päihdeongelmien kaltaisia kuormittavia tekijöitä. Varhaiskasvatuspalveluihin kohdennetut investoinnit antavat 7–10 prosentin vuosituoton ja ohjelmat 0–5-vuotiaille vähäosaisille lapsille tuottavat jopa 
13 prosenttia, sanoo Heckman.

***

Eräässä seminaarissa professori Kristian Wahlbeck esitteli tutkimuksen, jossa annettiin esimerkkejä siitä, paljonko lapsiin sijoitettu euro tuottaa. Euro poikii pitkällä aikavälillä kahdeksan euroa, jos sillä ehkäistään lasten käytöshäiriöitä, 14 euroa, jos sillä ehkäistään koulukiusaamista ja peräti 83 euroa, jos sillä opetetaan mielenterveystaitoja koululaisille.

Kustannustehokkaita ovat myös pienten lasten vanhemmille suunnatut kurssit, joilla opetellaan vuorovaikutusta. Wahlbeck mainitsee muun muassa Ihmeelliset vuodet -vanhemmuusryhmät, Voimaperheet-toimintamallin, Lapset puheeksi -menetelmän sekä Multidimensionaalisen perheterapian.

Satsaaminen vuorovaikutus- ja tunnetaitoihin on paitsi taloudellisesti järkevää myös oikein. On oikein tukea tukea tarvitsevia ja auttaa ihmisiä ihmisenä olemisessa.

***

Seurakuntatyössä kohdataan paljon lapsia ja vanhempia. Kohtaaminen on aina mahdollisuus auttaa ihmistä olemaan se, joka hän on, ja tulemaan siksi, joksi hän on tulossa. Se on mahdollisuus sanoa ja osoittaa, että sinä riität, kaikki järjestyy, ei ole mitään hätää.

Myös meille vanhemmille ja isille Heckmanin ja Wahlbeckin numeroissa on ajateltavaa. Tutkimusten mukaan aivan tavallisen miehen läsnäolo lapsen elämässä auttaa lasta monin tavoin: lapsen itsetunto vahvistuu ja hän saa etumatkaa sosiaalisissa ja kognitiivisissa taidoissa. Isähahmo on jarruvaunu, joka hillitsee nuoren kokeiluja ja vähentää käytöshäiriöitä. Lapsen kanssa jaettu arki on hyvä sijoitus.

Kuva: Pentti Potkonen

Lue myös:

Vuoden isäksi valittu Kotimaan kolumnisti Topi Linjama: Lohduta ja kannusta lasta!

Kolumni: Pietistinen ilo liikkuu mollissa, koska se kytkeytyy taivaskaipuuseen ja kieltäymyksiin

Kolumni: Millaisesta messusta et haluaisi jäädä pois?

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliMoskovan patriarkan vierailusta äänestys kirkolliskokoukseen – näin kommentoi arkkipiispa Leo
Seuraava artikkeliJukka Keskitalo vihkimysmessussa: Pyhiinvaeltajalle mikään ajallinen ei ole vierasta

Ei näytettäviä viestejä