Kolumni: Moni arvostettu poliitikko siirtyi joulujuhlakohussa totuuden jälkeiseen aikaan

Miksi ne sotkevat jouluun uskonnon, puuskahti ilmeisesti jouluvalmisteluihin jo väsynyt nuori äiti marketin kassajonossa. Antaisivat sen olla lasten juhla, hän jatkoi. Kieltämättä kovaääniset pauhasivat hermostuttavan kovaa Enkeli taivaan -jouluvirttä. Minäkin ajattelin, että pitääkö sitä aloittaa joulu aina niin aikaisin samalla, kun mietin uskonnonopetuksen merkitystä.

Enkeli taivaan hämmästyi varmasti säikähtäin myös viime viikkojen kohua kirkosta joulujuhlien pitopaikkana. Ilma oli sakeana vääristeleviä lausuntoja. Moni arvostettu ja harkintakykyinen poliitikko siirtyi totuuden jälkeiseen aikaan. Elimme pari viikkoa tahallisen väärinymmärryksen vaarallisessa tilassa. Onneksi Oulun piispa Jukka Keskitalo ja Kirkkohallitus käyttivät järjen ääntä, ja pahimmilta vaurioilta lienee vältytty.

Koulun joulujuhlat ovat aina olleet – tietenkin koulussa. Joulukirkko on puolestaan pidetty kirkossa. Kirkossa on aina ollut myös monenlaisia muita juhlia ja tilaisuuksia. Paavalin kirkossa Helsingissä oli hiljattain mahdollista seurata jännittävää jalkapallo-ottelua Suomi–Liechtenstein. Monissa Suomen kirkoissa vietettiin marraskuussa lapsille tarkoitettuja Yö kirkossa -tapahtumia.

***

Huomasin ilokseni, että joulun klassikkoa, Hoosiannaa, voimme kuulla ensimmäistä kertaa rap-artisti PastoriPiken versiona Jouluradiossa. PastoriPiken sanomaan voi virittäytyä puolilta öin 1.12.

Kaikkia ei voi miellyttää, mutta kaikkia voi rakastaa, sanoo PastoriPike. Siinäpä joulun ydinsanoma. Suomen Siionissa kuljetaan siis Lutherin jalanjäljissä. Lutherhan rikkoi äänivalleja, mursi vanhoja muureja sekä seurasi ennakkoluulottomana aikaansa ja sanoitti parhaat virtensä iskelmien vetäviin säveliin.

Omien kouluaikojani parhaat joulumuistot liittyvät joulunäytelmiin. Kuorossa laulettiin keskiaikaisia Piae Cantiones -lauluja. Koulun joulujuhlaa vielä suurempi jouluinen tapahtuma oli minulle silloisen Oulun Metodistikirkon juhlavalaistu joulukirkko. Meitä lapsia oli valtavasti, mutta kaikki halukkaat saivat lausua runoja ja laulaa joululauluja yksin tai yhdessä. Tuoksut ja joulupukin tuoma lahja jättivät lähtemättömän muistijäljen.

Oululaiseen jouluperinteiseen kuuluvat edelleen Tiernapojat. Vuosittaisessa, nyt jo valtakunnallisessa kilpailussa oli mukana 18 ryhmää. Muistan Oulun Raksilasta köyhiä perheitä, jotka rahoittivat perheen joulun kaunisäänisten poikiensa tiernatuloilla. Ahdasmielisimpien mielestä Tienapojat olivat syntiä.

Yritimme kerran tyttöporukalla tunkea itsemme tiernamaailmaan, mutta hävisimme reviiritaistelun katkerasti. Olin itse ainakin kerran Muriaanien kuningas naama noettuna. Tänään se saattaisi aiheuttaa somekohun. Kanadan pääministeri Justin Trudeau melkein hävisi vaalit vastaavan nuoruuden tapahtuman seurauksena.

Kirjoittaja on ex-meppi.

Kuva: Jukka Granström

Lue Liisa Jaakonsaaren muita kolumneja:

Kolumni: Pienellä koululaisella oli nuorten ilmastolakossa kyltti, joka jäi vaivaamaan minua

Kolumni: Suomalainen koulutus tunnetaan kaikkialla, ja hiipunutta mainetta on pidettävä teoilla yllä

Kolumni: En kannata salakuljetusta, mutta ihmiset on aina pelastettava varmalta kuolemalta

Kolumni: Euroopan parlamentti on kuin maanosan omatunto, josta vallitsee eräs suuri väärinkäsitys

Kolumni: Vihaan ei saa tottua – mutta on hyvä muistaa, että se ei ole syy vaan seuraus jostain

Kolumni: Populistit julistavat eri mieltä olevat kansan vihollisiksi

Kolumni: Paradoksi on EU, joka puolustaa ihmisoikeuksia ja vähät välittää romanien asemasta

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPääkirjoitus: Yksi hyvän maan merkki on viranomaisten kyky myöntää virheensä
Seuraava artikkeli”Ajankohtainen puheenvuoro ilmastokeskusteluun” – Kirkon mediasäätiön palkinto dokumenttielokuvalle

Ei näytettäviä viestejä