Kolumni: Raha tuskin kelpaa ruoaksi, kun kaikki ympäriltä on tapettu ja tuhottu

Kuva: Jukka Granström

Vasemmistoliiton Li Andersson keräsi europarlamenttivaaleissa historian ylivoimaisesti parhaan henkilökohtaisen äänimäärän. Se kertoo siitä, että Suomessa on vielä kiinnostusta poliittiselle ohjelmalle, jonka yksi kärkiteemoista on ilmasto- ja luontokriisi. Tämä luo toivoa, koska jos ympäristöasiat toiselle – tai jopa viimeiselle – sijalle asettava linja valtavirtaistuu, olemme tuhon omia.

Vuosi 2023 oli maapallon mittaushistorian kuumin. Arvioiden mukaan 2024 saattaa jälleen rikkoa ennätykset ja menee lähes varmasti historian viiden lämpimimmän vuoden joukkoon.

ILMASTONMUUTOKSEN VAIKUTUKSET luontoon, ihmisiin ja muunlajisiin ovat jo nyt erittäin huolestuttavia. Sään ääri-ilmiöt lisääntyvät, ruoantuotanto vaikeutuu, kokonaisia ekosysteemejä tuhoutuu. Syynä tähän on ajattelu, että ihmisen synnyinoikeus on orjuuttaa kaikki elävä ja eloton palvelemaan itseään.

Suomi ei ole näiltä muutoksilta turvassa vaan luontomme köyhtyy vauhdilla: lajeistamme jo joka yhdeksäs ja luontotyypeistä joka toinen on uhanalainen. Lisäksi metsätalouden avohakkuut ovat ajaneet satoja lajeja sukupuuton partaalle ja vaikeuttaneet entisestään ilmastonmuutoksen torjuntaa. Pian Etelä-Suomessa ei ole enää havumetsiä.

Vaikka voisi pitää itsestään selvänä, että ilmastonmuutoksen ja luontokadon torjuminen olisivat jokaisen puolueen prioriteettina, suositumpaa on sokea saavutettujen etujen puolustaminen. Viimein pitkän prosessin jälkeen hyväksytty Euroopan komission ennallistamisasetus, jonka tavoitteena on parantaa luonnon tilaa laajasti eri ympäristöissä, kaatui aiemmin keväällä käytännössä Suomen vastustukseen.

Ympäristöministeri Kai Mykkäsen mukaan vastustus johtui liian korkeista kustannuksista. Niin ikään Keskustan tuore europarlamentaarikko Katri Kulmuni totesi keväällä Ylen Politiikkaradiossa, että tarvittavia varoja ”sinänsä ihan tärkeään luonnonsuojelutyöhön” ei juuri nyt ole. Perussuomalaisten Jani Mäkelän mukaan EU:n laajuinen ennallistamisasetus ei ole ”Suomen etu”.

ON KÄSITTÄMÄTÖN PARADOKSI, että ihmiskunnan suurimpien ongelmien torjuminen on kustannuskysymys – vielä kun niiden aiheuttamien tuhojen korjaaminen maksaa päivä päivältä enemmän. Kestävän talouden merkitystä vähättelemättä raha tuskin kelpaa ruoaksi, kun kaikki ympäriltä on tapettu ja tuhottu. Jos Ilmastonmuutosta suurempi huoli on maahanmuutto, miten se ratkaistaan, kun elinkelvottomilta alueilta alkaa vaeltaa miljardeja ihmisiä kohti rajaa?

”Suomen etu” olisi oikein toimiva ideologia, jos Suomi sijaitsisi omalla planeetallaan.

Kirjoittaja on helsinkiläinen oopperalaulaja.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliMysteerikuva: Jo joutui armas aika, kuka lepäilee riippumatossa?
Seuraava artikkeliJohanna Kareen valokuvanäyttely on kiitollisuudenosoitus veteraaneille, Jumalalle ja isänmaalle

Ei näytettäviä viestejä