Ihminen on tarkoitettu elämään muiden ihmisten kanssa. Näillä sanoilla alkaa tasavallan presidentti Sauli Niinistön allekirjoittama rukouspäiväjulistus tälle vuodelle. Voi olla, että rukouspäiväjulistukseen saatiin viimeistä kertaa presidentillinen allekirjoitus.
Vuoden ensimmäistä rukouspäivää vietetään torstaina 18.1. ja se käynnistää Kristittyjen ykseyden ekumeenisen rukousviikon.
Sauli Niinistö muistuttaa ytimekkäässä julistuksessaan siitä, että elämme erilaisten murrosten aikaa. ”Vastakkainasettelu on lisääntynyt puheissa, sosiaalisessa mediassa ja ihmisten mielissä. Varsinkin lapset ja nuoret ovat kantaneet huolta kiristyneestä ilmapiiristä. Koulujen pihoilla etenkin maahanmuuttajataustaiset lapset ja nuoret kohtaavat usein hyväksynnän sijaan ulkopuolisuutta, joka tuo mukanaan lisää katkeruutta ja väärinymmärryksiä.”
Niinistö kannustaa rakentamaan yhdessä yhteiskuntaa, jossa toivo on pelkoa vahvempi. Hänen mukaansa tässä työssä varttuneemmat sukupolvet ovat paljon vartijoita esimerkkinsä voimin. Hän kannustaa kohtaamaan lähimmäiset rakkaudella ja hyvyydellä.
SUOMESSA KRISTITTYJEN ykseyden ekumeenista rukousviikkoa alettiin viettää säännöllisesti 60 vuotta sitten. Seurakuntien verkkosivujen tulevia tapahtumia selatessa näyttää kuitenkin siltä, ettei viikko juurikaan näy seurakuntien toiminnassa.
Poikkeuksiakin on. Esimerkiksi Jyväskylässä Keltinmäen kirkossa järjestetään viikkoon liittyvä musiikkihetki, jossa esiintyy useita kuoroja ja lauluryhmiä.
Kristittyjen ykseyden ekumeenisen rukousviikon vähäiseen näkymiseen on monia syitä. Esimerkiksi se, että työntäyteisen adventtiajan ja joulupyhien jälkeen seurakuntien työntekijät ovat vielä osin lomilla. Ylimääräiseltä tuntuvaan ei löydy tekijöitä.
Samalle viikolle 19.1. sijoittuu myös Pyhän Henrikin päivä. Perinteisesti kyseisenä päivänä Suomesta vierailee piispakuntaa Vatikaanissa tapaamassa paavia ja osallistumassa erilaisiin ekumeenisiin tilaisuuksiin. Niin myös tänä vuonna. Osaltaan matka Vatikaaniin ja Roomaan liittyy Kristittyjen ykseyden ekumeeniseen rukousviikkoon.
Synkästä maailman tilanteesta johtuen rukousviikolla ja kristittyjen ykseydellä pitäisi olla entistä suurempi merkitys. Rukousta eri tavoin painottavan tammikuun soisi heijastuvan lähimmäisten kohtaamiseen rakkaudella ja hyvyydellä, myös käytännössä.
Ilmoita asiavirheestä