Kolumni: Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta – Muskettisoturien tunnuslause koskee niin Natoa kuin kristittyjäkin

Aurinko paistoi täällä Brysselissä hiljaisen viikon tiistaina, kun Manneken Pis puettiin sinivalkoisiin vaatteisiin ja Nato-lippikseen. Ulkoministeri Pekka Haavisto allekirjoitti asiakirjan, jolla Suomi liittyi puolustusliitto Naton jäseneksi. Suomen lippu nostettiin salkoon Naton päämajan edustalla samaan rinkiin muiden jäsenmaiden lippujen kanssa. Paikalle lensivät myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja puolustusministeri Antti Kaikkonen.

Tunnelma Brysselin suomalaisten keskuudessa on ollut huojentunut, iloinen ja keväisen toiveikas. Uusi aika on koittanut. Kiinnostavaa on ollut se, miten täkäläisestä toiveikkuudesta on kaikenlainen militäärisyys loistanut poissaolollaan. Nato toki on sotilaallinen liitto, ei sitä tosiasiaa täällä peitellä yritetä, mutta liittyminen yhteiseen puolustusliittoon koetaan pikemminkin yleiseen turvallisuuteen kuin pelkästään sotilaalliseen yhteistyöhön liittyväksi. Sitä pidetään asetasoa syvempänä yhteenkuuluvuutena.

Joku siteerasi kolmen muskettisoturin tunnuslausetta: yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta. Eikä Nato tosiaan ole armeijoiden vaan valtioiden liitto, eräänlainen turvallisuusosuuskunta.

BRYSSELIN PISSAAVAN pikkupoikapatsaan pukeminen siniseen ja valkoiseen ei tosin ollut silkka huomionosoitus Suomelle. Suomen liittymispäivä 4.4. sattui olemaan Naton syntymäpäivä, ja sininen ja valkoinen ovat myös Naton lipun värit. Joka vuosi huhtikuun neljäntenä Manneken Pis puetaan Naton väreihin ja lippikseen.

Varsinainen Suomi-päivä Manneken Pisille koittaa vappuaattona, kun Belgian suomalaiset perinteiseen tapaansa lakittavat Manneken Pisin suomalaisella ylioppilaslakilla. Erilaiset yhteisöt voivat Brysselin kaupungin luvalla pukea patsaan, ja aika harvoin Manneken Pisiä näkee täällä kokonaan nakuna.

SAMOIHIN AIKOIHIN, kun Suomen lippua hilattiin Naton lipputankoon, valmistelin kiirastorstain messua merimieskirkolla muutaman kilometrin päässä puolustusliiton päämajasta. Jeesus ojensi viinimaljan ystävilleen ja sanoi: ”Ottakaa tämä malja ja jakakaa keskenänne.”

Jeesus puhui konkreettisesta astiasta, mutta kristityt ovat alusta asti uskoneet hänen tarkoittaneen muutakin. Ykseyttä, kuten kirkollisella kielellä tuota muskettisoturien meininkiä kutsutaan.

Kirjoittaja on Benelux-maiden merimieskirkon johtaja.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPiispa Seppo Häkkinen lopputarkastuksessa Radio Dein ja Kotimaan Piispan kyselytunnilla
Seuraava artikkeliTalibanien määräyksien noudattamisessa on paikallista tulkintaa Afganistanissa – Pohjoisosissa tytöt voivat vielä käydä koulua

Ei näytettäviä viestejä