Kirkon tulisi selvittää mahdollisuutta tehdä keskeisten johtajiensa vakinaisista viroista määräaikaisia työsopimussuhteita, kirkon tulevaisuuskomitea linjaa tuoreessa mietinnössään. Määräaikaiset tehtävät voisivat tulla komitean mukaan kyseeseen piispojen, kirkkoherrojen, kirkkoneuvosten, hiippakuntadekaanien ja kirkon erillisyksiköiden johtajien kohdalla.
Määräaikaisuuden sopiva kesto voisi mietinnön mukaan olla kahdeksan vuotta. Tehtävään valittu voisi tulla valituksi myös uudelle kaudelle.
Komitea huomauttaa, että valtionhallinnossa ja oikeuslaitoksessa keskeisten johtajien virat ovat usein määräaikaisia.
Mietinnön mukaan muutoksen tarkoituksena ei ole heikentää johtajien asemaa vaan korostaa johtajien vastuuta. Komitea myöntää, että määräaikaisuuteen voi liittyä riskejä, kuten vaikeutta saada johtajia syrjäseudulle. Tämän vuoksi kirkkoherran määräaikaisuus voitaisiin tehdä harkinnanvaraiseksi.
”Piispojen valinnan yhteydessä esimerkiksi kahdeksan vuoden välein käytävä julkinen keskustelu voi muodostua linjakeskusteluksi ja näin rikastuttaa kirkkoa”, komitea toteaa mietinnössään.
Tulevaisuuskomiteassa on mietinnön mukaan keskusteltu myös johtajasopimusten käyttöön ottamisesta ja johtajien erottamisen helpottamisesta.
Virkasuhteiden muuttaminen työsopimussuhteiksi ulottuu komitean suunnitelmissa muihinkin kuin johtajiin. Mietinnön mukaan kirkon julkisoikeudelliset tehtävät eivät edellytä virkasuhteiden säilyttämistä. Komitea ehdottaa, että kirkossa luovutaan kaikista virkasuhteista.
Komitean puheenjohtaja oli kirkolliskokouksen lakivaliokunnan puheenjohtaja, laamanni Antti Savela. Jäsenet olivat pääsihteeri Tuija Brax, kehitysjohtaja Jussi-Pekka Erkkola, tulevaisuustutkija Ilkka Halava, toimitusjohtaja Paula Kirjavainen, piispa Tapio Luoma, toimittaja Reetta Meriläinen, hiippakuntadekaani Juha Muilu, kirkkoherra Aulikki Mäkinen ja rovasti Eivor Pitkänen. Vakinaisina asiantuntijoina toimivat professorit Risto Saarinen ja Veli-Pekka Viljanen. Sihteeri oli pastori, tutkija Juha Meriläinen.
Kirkolliskokous alkaa käsitellä perustamansa tulevaisuuskomitean mietintöä istuntoviikollaan 8.–11. marraskuuta.
Kuva: Antti Berg
Lue myös:
Kirkon tulevaisuuskomitea: Kirkko ei ole kriisissä, mutta sen on muututtava
Ilmoita asiavirheestä