Kommentti: Eläköön 100-vuotias, joka hukkasi kännykkänsä!

Suomi saa puhaltaa posket lommolla, jos aikoo saada kertakaadolla kaikki 100 kynttilää sammuksiin. Miksi syntymäpäiväsankarin oikeastaan pitää heti puhaltaa elävä tuli pois? Eikö olisi loogisempaa antaa kynttilöiden palaa, kuten niillä on tapana. Oman aikansa. Kuin ihmisen elämä.

Suomi ei ole ihminen, se on kansa ja valtio. Suomi on joukko ihmisiä, jotka asuvat yhteisesti sovitulla tavalla rajatulla alueella ei-niin-ilmastoystävällisessä maailmankolkassa. Nykyisin tuo joukko on kirjavampi kuin vielä takavuosikymmeninä. Se myös puhuu entistä useampi kieliä kännykköihinsä.

Valitettavasti kännykät eivät enää ole suomalaisten ylpeydenaihe. Me menetimme sen minkä luulimme omistavamme. Nolo tarina, mutta minkäs teet.

100-vuotias saattoi hukata suomalaisen kännykkänsä, mutta siitä selvitään, kuten on selvitty sodista ja kasinotaloudesta. Nyt puhumme kiltisti kaukoitäläisten brändien älykapuloihin. Paljon suurempi huoli on, jos virkeä vanhus hukkaa identiteettinsä ja arvonsa. Kännykästä uhkasi tulla niiden symboli, mutta onneksi se hybris suli.

Mikä meille jäi kun nokialainen vietiin kädestä pois? Jääkiekko? Ehkä, mutta luistelu ei sovi kaikille. Pisa-tulokset? Ehkä, mutta niiden tulokset ovat alkaneet huonontua. Angry Birds? Ehkä, mutta se ei ollut koko kansan juttu? Saara Aalto? Ehkä, mutta hän ei laulata koko kansaa.

* * *

Jarno Limnéll listaa toimittamansa Suomen idea -artikkelikirjan yhteenvedossa seitsemän arvoa ja periaatetta, joista Suomen idea ja tarina rakentuvat ja joiden varaan niitä voi hahmotella tulevaisuudessa. Nämä ovat:

1. Suomalaisten voima on siinä, että välitämme.

2. Suomi tietää ja osoittaa paikkansa maailmassa.

3. Olemme teknologisesti edistynyt ja osaavien ihmisten maa.

4. Suomi on maailman turvallisin maa.

5. Suomen luonto on kaunis ja puhdas.

6. Suomeen ja suomalaisiin voi luottaa – ja me luotamme itseemme.

7. Sisu.

Näitä pointteja 100-vuotias kännykkänsä hukannut entinen metsäläinen, nykyinen taajamalainen, voi mietiskellä alkavan vuoden mittaan. Kuten myös me muut. Yhdessä. Suomi100-sloganin hengessä.

Ehkä se kadonnut ”kännykkäkin” vielä löytyy.

Kuva: Olli Seppälä. Suomi100-ilotulitus Helsingin Töölönlahdella.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKatso TOP 10 – Nämä olivat vuoden 2016 luetuimmat blogikirjoitukset
Seuraava artikkeliKatekismussaarnat avaavat Helsingissä kristinuskon perusteita koko vuoden

Ei näytettäviä viestejä