Tuskin joululahjat oli avattu, kun kansa lähti sankoin joukoin ostamaan lisää. Se oli helppoa, sillä monin paikoin kaupat olivat auki kuin pyhäpäivästä ei olisi koskaan kuultukaan.
Vuoden alusta vapautuneet kauppojen aukiolot on nyt testattu. Jo pääsiäisenä väki hakeutui hieman arastellen avoinna oleviin kauppoihin, mutta vasta nyt joulunpyhinä saatiin näyttöä, että arkuus on tipotiessään. ”Tapaninpäivästä on tuli uusi ostospäivä”, otsikoi Aamulehti.
Kirkko yritti vastustaa kauppojen vapaata aukioloa vetoamalla perinteisiin ja työntekijän oikeuksiin sekä rytmiin: arjen ja pyhän, työn ja levon dynamiikkaan yhteiskunnassa. Ei auttanut, 24/7-ajattelu jyräsi ja tulee jatkossa jyräämään lisää.
Toisaalta mitä tässä jälkikäteen hurskastelemaan, vaikka en itse joulunpyhinä kaupoissa käynytkään. Yhden hyvän argumentin joulun aukioloille luin Ylen verkkosivulta: ”Myös hävikki pienenee, kun kauppa on joka päivä auki, niin meillä täällä kaupassa kuin kodeissakin”, sanoi vantaalainen kauppias Pasi Hentilä Ylelle.
”Lähes kaikki K-kaupat ja ainakin osa S-kaupoista, Lidleistä, Siwoista ja Valintataloista piti ovensa auki. Esimerkiksi Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa S-kaupat olivat kiinni, Uudellamaalla taas auki joulupäivänä”, kertoi Yle.
Mitä sitä tutkainta vastaan potkimaan. Kauppojen pyhäaukiolo on uusi tapa ja perinne. Antaa heidän kiirehtiä joulupäivänä ostoksille, jotka sitä haluavat. Itse voi noudattaa toisenlaista aikataulua. Hyvien tapojen tai vaikka protestin vuoksi.
Kaupankäynnin kieltäminen sunnuntaina on myös silläkin tavoin hurskastelua, että valtaosa ihmistä tekee elämänsä suurimman kaupan juuri sunnuntaina. Tai ainakin käy silloin katsomassa kaupan kohdetta eli asuntoa.
Juhlapyhien luonne muuttuu ja eriytyy. Joillekin ne ovat edelleen tärkeitä sekä elämän rytmittäjinä että sisällöllisesti arvojen pohdinnan paikkoja. Toisille kauppojen aukiolo tuo helpotusta ja juhlapyhistä karisee turha pönäkkyys.
Ja onhan se niinkin, että tuoreen leivän tai uusien sukkahousujen hakeminen marketista tai kulmakaupasta ei juhlaa pahenna.
Kuva: Olli Seppälä
Lue myös:
Arkistojuttu: Hallitus esittää kauppojen aukiolon vapauttamista – kirkko pysyy kannassaan
Ilmoita asiavirheestä