Tulevaisuuden kannalta päivän tärkeä heikko signaali löytyy BirdLife Finlandin eli lintutieteellisten yhdistysten liiton tiedotteesta: maailman yli 10 000 lajista uhanalaisiksi on luokiteltu 1 460 ja silmälläpidettäviksi eli lähes uhanalaisiksi 1 029 lajia.
BirdLife Internationalin listauksessa Suomessa pesivistä lajeista pohjansirkku löytyy kolmanneksi korkeimmalta uhanalaisuusluokasta, eli se on maailmanlaajuisesti vaarantunut.
Suomen linnustoon ei tiedotteen mukaan kuulu yhtään maailmanlaajuisesti äärimmäisen uhanalaista lintulajia. Erittäin uhanalaiseksi on luokiteltu meillä aiemmin pesinyt kultasirkku, joka on 2000-luvulla hävinnyt linnustostamme.
Maailmanlaajuisesti vaarantuneista lajeista Suomessa pesii tai havaitaan säännöllisesti kahdeksan lajia: kiljuhanhi, alli, allihaahka, punasotka, pilkkasiipi, mustakurkku-uikku, kiljukotka ja pohjansirkku.
***
Edellä luetelluista lajeista ainut, jota en ole nähnyt, on kiljuhanhi, sillä havainto jonka siitä tein, luokiteltiin myöhemmin tarhalinnuksi – vaikka se villien hanhien seurassa olikin. Kultasirkun näin 1980- ja 1990-luvuilla Limingassa ja Värtsilässä.
Uutiset lintulajien vaarantumisesta ovat surullisia. Katsokaa taivaan lintuja, kehotti jo muuan ornitologi Nasaretista. Vai ihmisten kalastajako hän oli? Maailman kalalajeista ja -kannoista moni on myös uhanalainen. Suuri syy on liiallinen kalastus.
Tutkimusten mukaan maailman nisäkäslajeista ainakin neljännestä uhkaa sukupuutto. Sammakkoeläimistä 40 prosenttia on vaarassa kadota maapallolta.
Näkymät ovat ahdistavia. Eläinten elintila pienenee, kun ihminen valtaa alaa.
Tosin samaan aikaan jotkin lajit hyötyvät ihmisen aiheuttamista muutoksista, mutta suurempi osa kärsii.
Kuva: Martti Santakari. Pähkinähakki istuu hautakiven päällä.
Ilmoita asiavirheestä