Kommentti: Keskiyön Jeesus – Via Crucis 2021 on poikkeavan someajan tyylitelty pääsiäisvideo

Helsingin keskustassa vuodesta 1996 lähtien nähty Via Crucis on todennäköisesti pitkäaikaisin pääsiäisdraama maassamme. Ainakin se on tunnetuin ja eniten osallistujia kerännyt.

Viime vuonna Via Crucis jäi koronarajoitusten vuoksi väliin, ja niin se jää tänäkin vuonna. Vaelluksen korvaa musiikkivideo Via Crucis 2021–Resurrexit. Se enteilee ensi vuonna nähtävää katunäytelmää, vaikka on tarinaltaan täysin itsenäinen kokonaisuus.

Musiikkivideon keskuksena on Anna-Mari Kaskisen sanoittama ja Pekka Simojoen säveltämä kappale Resurrexit (ylösnousemus). Videon alkuosan instrumentaalimusiikin on säveltänyt Antti Vuori, joka on myös kuvannut ja ohjannut videon. Henkilöohjaus on Markku Arokannon. Tarinan käsikirjoitus on Arokannon, Vuoren, Riitta Röpelisen ja työryhmän.

***

Videolla nähdään Panu Haaviston esittämä Jeesus-hahmo kulkemassa Helsingin tyhjiä katuja yöllä. Taustalla soi mietteliään mahtipontinen elokuvamusiikki. Jeesus-hahmo tulee paikalle, kun yössä tapahtuu: ambulanssi vies sairauskohtauksen saaneen sairaalaan, ministeri kokee laitapuolen kulkijan uhkaavana, nuorisojoukko nahistelee, kouranulkoiluttaja kulkee ohi…

Video päättyy Tuomiokirkon kryptassa kuvattuun Leonardo da Vincin Viimeisen ehtoollisen imitaatioon.

Yhdessä vaihtuvien kuvien ja hartaan tunteellisen musiikin kanssa vaikutelma on juhlava ja kunnioittava. Hyvin erilainen kuin se tunnelma, jonka elävänä koettu katunäytelmä antaa. Kuvat ovat tummia, usein etäältä otettuja, droonilla kuvattuja.

Nyt Golgata ei löydy Tuomiokirkon portaiden yläpäästä, vaan Kaisaniemen puistosta eli päinvastaisesta suunnasta kuin perinteisessä vaellusdraamassa.

***

Via Crucis 2021 on omanlaisensa, vaikuttava ja tyylitelty kirkollisen musiikki- ja draamakulttuurin osaajien voimannäyte. Enää ei totisesti kuljeta saunatakit päällä ja olla olevinaan Jerusalemissa. Nyt ollaan Helsingissä ja samalla koko Suomessa.

Jos Jeesus tulisi nyt, hän olisi Keskiyön herra, katujen läsnäoleva ulkopuolinen. Hänen läsnäolonsa herättäisi aavistuksen, muistuman ihmisyyden yhteisestä perustasta: ihminen on Jumalan kuva, minkä vuoksi hänellä on kaipuu merkitykselliseen elämään, jonka yksi osatekijä näyttäytyy uskonnollisena, syvästi kristillisenä juonteena.

***

Oheinen valokuva ei ole videosta, vaan se on videon kuvaustauolla otettu. Panu Haavisto keskiyön Jeesuksena kävelee Kirkkokadun ja Mariankadun risteyksessä, Tuomiokirkon ja Säätytalon nurkilla samoissa maisemissa, joissa hän liikkuu videossakin.

Olin seuraamassa videon yökuvauksia, mutta en aikataulusyistä onnistunut kahden tunnin (kello 23–01) aikana näkemään mitään toiminnallista. Otin muutaman valokuvan. Tykästyin kuvaan, jossa Haavisto kulki pyydettäessä Jeesus-hahmona. Ainoa rekvisiitta on sininen kaulaliina, mutta vaatteet ovat Haaviston omia.

Kuva ei vastaa videon estetiikkaa, mutta sisäistä tunnetta kylläkin: kuka on tuo hieman itseensä käpertynyt hahmo?

Ilahduin aidosti, kun näin palmusunnuntaina julkistetun videon. Se on katsottavissa jutun lopusta.

Lue myös:

Helsingin Via Crucis -pääsiäisvaellus toteutetaan tänä vuonna lyhytelokuvana verkossa – Jeesuksen roolissa Panu Haavisto

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKolumni: Kristinusko on pahimmillaan laimennettu yhdentekeväksi irvikuvaksi itsestään
Seuraava artikkeliHengelliset kesäjuhlat saattavat saada tänä vuonna valtion tukea, jos niitä ei voida järjestää

Ei näytettäviä viestejä