Kommentti: Koulua käydään nyt kirkkojen tiloissa – missä ovat vastustajat?

Koronakriisin keskellä kärvistelevällä alkaa muistikin mennä, ja kaikesta entisestä tuntuu olevan miljoona vuotta. Jotain kelloa takaraivossa kuitenkin kilautti Helsingin seurakuntayhtymältä viime viikolla tullut tiedote, joka liittyi etäopetuksen päättymiseen.

Hämärästi muistan, että viime vuoden puolella käytiin kiivasta yhteiskunnallista riitaa siitä, voiko koulun päättäjäisjuhlan järjestää kirkossa. Kiisteltiin siitä, saako koululaiset viedä kirkkoon ja saako esillä olla uskonnollisia symboleja. Laajemminkin puhuttiin tietysti siitä, voiko joulujuhlassa olla mukana uskonnollisia elementtejä ja onko Enkeli taivaan uskontoa vai perinnettä.

Niin kiukkuisesti kouluista ja kirkoista väiteltiin, että aihe valittiin vuoden uskontouutiseksi:

”Lopulta vuoden uskontouutiseksi valikoitui apulaisoikeusasiamiehen linjaus, joka kieltäisi jatkossa koulujen joulujuhlien järjestämisen kirkkotilassa. Linjaus oli ikään kuin oheistuote ratkaisussa, joka koski kantelua kouvolalaisessa kirkossa järjestetystä kaikille yhteisestä joulujuhlasta”, julkaisupäällikkö Olli Seppälä kirjoitti
Kotimaa24:ssä.

***

Paljon melua tyhjästä, voisi nyt sanoa, sillä koronan pyyhkäistyä kansakunnan keskuuteen kaikki onkin yllättäen toisin.

Peruskoululaiset palasivat 14.5. etäopetuksesta takaisin opinahjoihinsa. Koska turvaväleistä on pidettävä huolta, oppilaat jakautuvat tiloihin toisin kuin normaalisti. Koulurakennusten luokkatilat eivät kaikkialla riittäneet, joten rehtorit kääntyivät kirkkoherrojen puoleen.

Helsingin seurakuntayhtymä tiedotti, että koulujen avuksi on otettu kirkkojen tiloja ja muita seurakuntien kiinteistöjä. Helsingissä koulujen väistötiloina on ainakin Malmin, Oulunkylän, Roihuvuoren, Töölön ja Vartiokylän seurakuntien sekä Lauttasaaressa ruotsinkielisen Johannes församlingenin tiloja.

Eikä tämä tietenkään rajoitu vain Helsinkiin. Kotimaa24:n tietojen mukaan koululaisia on seurakuntien tiloissa ainakin Lahdessa, Tampereella, Jyväskylässä, Salossa, Sipoossa ja Porissa.

Varsinaisessa kirkkosalissa opetusta ei ole, mutta seurakuntasaleissa ja kerhotiloissakin törmää kristillisiin symboleihin. Monessa monitoimikirkossa kirkkosali on myös vahvasti läsnä – eiköhän sinnekin utelias koululainen kurkista.

***

Tilojen antaminen kouluille on tietysti mitä järkevin ratkaisu. Kirkollahan on tyhjää tilaa, kun kaikki toiminta seisoo.

Silti hiukan huvittaa. Missä ne kiivaat kirkon tiloihin menemisen vastustajat nyt ovat?

Joutilas aika saa kiistelemään joutavista asioista. Yhteinen vaara paljastaa tarpeet ja synnyttää yhteispeliä.

Lopulta jokainen lapsi rakentaa oman elämänkatsomuksensa itse niistä kokemuksista, joita kotoa, koulusta ja elämästä poimii. Mitä laajemmin kokemuksia saavat, sitä paremmin sen rakentavat. Ei heille ole pahaksi vilistää pitkin sellaista rakennusta, jota kirkoksi sanotaan. Tuleepa sekin tutuksi.

Olennaisinta kuitenkin on, että lapset ovat turvassa ja terveitä.

Kuva: Matti Pirhonen

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliNäin ehtoollista vietetään kesäkuusta lähtien – kapitulien ohjeissa kommentoidaan myös laulamista
Seuraava artikkeliPodcast: Miksi, oi miksi, Lutherkin oli antisemiitti?

Ei näytettäviä viestejä