Paneelin otsikko oli mahtipontinen ja vähän koominen.
Yhteiskunnallisessa keskustelutapahtumassa SuomiAreenassa järjestettiin tiistaiaamuna tilaisuus, jonka nimi oli: ”Toimittaja, tuomari, jumala – kuka tuomitsee vuoden 2021 Suomessa?” Mukana oli tunnettuja suomalaisia, jotka ovat kohdanneet julkisen tuomitsemisen eri rooleissa: asianajaja Riitta Leppiniemi, somevaikuttaja Emmi Nuorgam, toimittajat Tuija Siltamäki ja Tommi Parkkonen, entinen keskustan puoluesihteeri ja nykyinen pappi Timo Laaninen sekä Valtiontalouden tarkastusviraston juuri irtisanottu pääjohtaja Tytti Yli-Viikari.
Tilaisuuden juonsi viestintätoimisto Tekirin hallituksen puheenjohtaja Harri Saukkomaa.
***
Keskustelu polveili median hektisen rytmin ja oikeuslaitoksen hitauden välisessä ristipaineessa, moraalisen vääryyden ja rikoksen eroissa sekä siinä, vaikuttaako mediapaine tuomareiden päätöksiin. Suurimman huomion sekä itse keskustelussa että sitä seuranneessa mediahuomiossa sai odotetusti Yli-Viikari, joka tuli julkisuuteen ensi kertaa potkujensa jälkeen.
Sanailu oli paikoin nokkelaa, mutta suureksi osaksi aika yllätyksetöntä. Jumalasta vaiettiin, vaikka se koristi paneelin otsikkoa.
***
Sitten tuli loppusanojen aika. Harri Saukkomaa pyysi ne ”pastori Timo Laaniselta”. Laaninen on tunnetumpi poliittisesta roolistaan keskustalaisten pääministerien erityisavustajana, mutta vuonna 2018 hänet vihittiin evankelis-luterilaisen kirkon papiksi. Laaninen työskentelee Malmin seurakunnassa Helsingissä.
Laaninen sanoi, että toisin kuin tapahtuman otsikko, hän puhuu Jumalasta isolla alkukirjaimella.
Sitten hän jatkoi: ”Kristinuskoon kuuluu muiden ohella kaksi tärkeää ajatusta: ajatus viimeisestä tuomiosta, jossa lopulta oikeus tapahtuu, kaikki tulee selville ja on lopullinen totuus jostakin asiasta. Sen tuomion edessä ei kukaan meistä selviä. Tarvitaan armoa. Sitä meidän yhteiskunnassa on aika vähän. Minun tärkeällä opettajallani, Nasaretin puusepällä, oli hyvä ohje meille kaikille, jotka olemme mokanneet. Hän armahti rötösherroja sun muita. Kuitenkin viimeiset sanat hänellä niissä tilanteissa olivat: mene äläkä enää syntiä tee.”
Siihen päättyi keskustelu. Ja minulle kirkastui, että siinä tilassa ja hetkessä kirkko ei ollut valtakulttuuria. Se oli väärässä paikassa, yllätti. Tapahtui se, jonka tulemisesta paljon puhutaan: kirkko oli vastakulttuuria.
Ja se oli hyvä asia.
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.
Kommentti: Mene äläkä enää syntiä tee, Timo Laaninen sanoi SuomiAreenan tuomiokeskustelussa, ja siinä hetkessä kirkko oli vastakulttuuria
Ilmoita asiavirheestä