Kävin viime viikonloppuna Helsingin kirjamessuilla. Siitä on tullut vuosittainen tapa ja vaatimattoman kirjallisen elämäni yksi kohokohdista. Jo viime vuonna vannoin, etten osta messuilta mitään, mutta kirjakassin hinnaksi tuli 109 euroa.
Tänä vuonna samainen kassi maksoi nolla euroa. En ostanut, vaikka mieli teki ja rahatkin olisivat riittäneet. Syynä on ahtaaksi käynyt kirjahylly. Oikeasti niitä on kotona kolme, ja kaikki pursuavat painotuotteita jo entuudestaan.
Ostamattomuuden taustalla on sekin, että työpaikkani eli Kotimaan toimitus muuttaa lähiaikoina. Menemme näillä näkymin avokonttoriin eli monitoimitilaan. Joudun luopumaan omasta työhuoneestani ja vuosien saatossa syntyneestä laajasta kirjastosta, jonka se on mahdollistanut.
Kotiinkaan en voi työpaikalta tuoda kuin muutaman tarkoin valikoidun opuksen (mikä edellyttää, että kotoa heitetään saman verran pois). Ymmärrän realiteetit. Olen joutunut repimään kirjoista kansia irti, mikä hävettää.
Kirjoja on liikaa. Monet niistä ovat myös liian hyviä ja mielenkiintoisia. Niiden kanssa on helisemässä, vaikka kuinka olisi kirjaihmisiä olennoltaan.
***
Moni kristillisen kirjan ystävä on alkanut katsoa kieroon Helsingin kirjamessuja. Jo viime vuonna Vuoden kristillinen kirja -palkinto poistettiin messujen virallisesta ohjelmasta. Palkinto jaettiin kuitenkin messualueella Suomen Pipliaseuran osastolla.
Tänä vuonna palkinto jaettiin muutaman sadan metrin päässä messualueen ulkopuolella sijaitsevassa Töölön seurakunnan uudessa monitoimitila Fokuksessa. Toimittaja Sanna Ukkola valitsi kilpailun voittajaksi Maarit Erosen ja Jane Jonesin kirjan Kadun kukka. Ehdokkaiden ennakkoesittely toteutettiin kyllä vielä osana Kirjamessujen ohjelmaa.
Kristilliset kustantajat ry:hyn kuuluu 13 jäsenkustantamoa. Panin merkille, että messualueella oli osastot niistä vain kahdelta, nimittäin Pipliaseuralta sekä Lasten keskus ja Kirjapaja Oy:ltä. Vaikuttaisiko tämä osaltaan messujärjestäjien nihkeyteen? Kristilliset kustantajat kun ei porukkana tuo messuille rahaa.
Vuoden kristillinen kirja -kilpailuun oli vähän tarjokkaita. Yksitoista eri kustantajaa oli lähettänyt esiraadille mielestään potentiaalisia kirjoja. Raadin saamien 30 teoksen joukossa oli myös kolme omakustannetta.
***
Helsingin kirjamessut teki tänä vuonna kävijäennätyksen. Neljän päivän aikana tilaisuus veti paikalle lähes 92 000 ihmistä. Toivottavasti mahdollisimman moni heistä myös osti messuilta jotain.
Kun mukaan lasketaan Turun kirjamessut, jotka keräävät vuosittain reilut 20 000 kävijää, pitkälti yli 100 000 suomalaista on tehnyt pyhiinvaelluksen kirjapinojen ääreen. Se on loistavaa.
Kuva: Olli Seppälä
Lue myös:
Tositarina ihmiskaupan uhrista on Vuoden kristillinen kirja 2019
Kommentti: Olen vakavasti huolissani Vuoden kristillinen kirja -kilpailusta
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.