Radion aamuhartauksissa korviini on silloin tällöin sattunut puhuja, joka muistelee elämäänsä kristittynä. Näin kuuluttaja taitaa myös sanoa ennen lähetystä.
Kirkon viestinnän sisäisessä slangissa kyseisistä hartauksista käytetään nimeä ”K65”. Sarjaan kutsutaan mukaan puhujia, joilla on ikää ja jotka tunnetaan entuudestaan hyviksi puhujiksi.
K65-puhujat eivät ole pistepuhujia, vaan heiltä on pyydetty yleensä sarja, puolentusinaa hartautta.
***
Yksi asia on pistänyt korvaani. Kaikki kuulemani puhujat ovat olleet eläköityneitä kirkon työntekijöitä, vieläpä teologeja. Eikö maallikko voi muistella elämäänsä kristittynä?
Tarvitaanko teologin koulutus ja kokemus, että voi hahmottaa oman kristityn vaelluksensa vaiheet ja luonteen? Onko vain teologeilla puhevalta, -taito ja -oikeus?
Sinänsä minulla ei ole mitään pahaa sanottavaa kuulemistani hartauksista, mutta on kyse periaatteesta. K65-porukassa voi toki olla (tai on ollut) joku maallikkokin, mutta ei ole vielä osunut kohdalle.
Toki myönnän, että teologia auttaa hahmottamaan uskontoa kokonaisuudessaan ja erittelemään opilliset ja hengelliset taustat. Teologia on kirkollisesti mitä yleissivistävin oppiainekokonaisuus. Olenhan sitä itsekin opiskellut yliopistossa vuosia, vaikka en muodollisesti teologi olekaan, vaan filosofian maisteri.
***
Maallikon erottaa teologista kolme asiaa. Ensinnäkin tiedon määrä kristinuskosta ja sen oppilauseista. Toisekseen ”vihkiytyminen” tai oikeammin vihkimys, jolla häneen on lyöty leima. Se antaa valtuutuksen sekä omissa että yhteisön silmissä. Kolmanneksi – koskee eritoten virkapappeja – vastuu ja tradition ylläpitäminen.
Maallikko on vapaampi käyttämään tietoa, hänen valtuutuksensa on hankittu omien ominaisuuksien perusteella, ei viran mukana annettu. Pappi se on pystyyn nostettu mammanpoikakin, kun on piispan lupa.
Maallikko on myös periaatteessa vapaampi uudistamaan ja uudistumaan, vaikka käytännössä monet maallikot voivat myös olla paavillisempia kuin paavi itse.
Kuva: Olli Seppälä
Lue myös:
Kolumni: Erottaako papin maallikosta työsuhde vai vihkimys?
Kolumni: Kirkon maallikon pitää olla vaarallinen
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.