Kesäkuun alussa Suomessa höllennetään monia koronaepidemian rajoitustoimia. Korkeintaan kymmenen hengen kokoontumisten sijaan sallittuja ovat jatkossa 50 hengen kokoontumiset. Muun muassa kirjastot, museot ja ravintolat saavat jälleen avata ovensa.
Kirkoissakin aletaan taas järjestää messuja, joihin otetaan jonosta 50 ensimmäistä.
Voi tosin olla, ettei jonoja synny, sillä yhteiskunnan avautuminen ei koske isoa osaa kaikkein uskollisimmista messuvieraista. Yli 70-vuotiaita suositellaan edelleen pysymään erossa muista ihmisistä.
Valtioneuvosto on korostanut, että toimintaohjeen noudattamisessa saa käyttää omaa harkintaa. Lehtitietojen mukaan valmisteilla on myös uusi aiempaa väljempi ohje, joka sallisi ainakin tapaamisia ulkotiloissa turvaväleillä. Siinäkään tuskin kannustetaan ikääntyneitä joukkokokoontumisiin sisätiloissa.
***
Viime vuosina yleistynyt lyhenne FOMO viittaa englannin sanoihin fear of missing out. Usein se suomennetaan paitsi jäämisen peloksi. Ilmiöstä on puhuttu erityisesti nuorten kohdalla. Se tarkoittaa ahdistusta siitä, että muut pitävät hauskaa, josta ei itse pääse osalliseksi.
Koronapandemian aikana paitsi jäämisen pelko on epäilemättä vähentynyt. Ei ole juuri ollut sellaista hauskaa, josta jäädä paitsi.
Lisäksi kokemus eristäytymisestä on jaettu laajasti. Vaikka jo epidemian alussa karanteeniin vetäytymistä pyydettiin vain yli 70-vuotiaita, pyyntö välttää ”ei-välttämättömiä” sosiaalisia kontakteja on koskenut aivan kaikkia. Samalla esimerkiksi kulttuurilaitokset, monet harrastuspaikat ja ravintolat ovat olleet suljettuina.
***
Kun rajoitustoimia nyt aletaan purkaa, tilanne muuttuu.
Oletettavaa on, että alle 70-vuotiaistakin moni jatkaa omaehtoista karanteeniaan ja välttelee muita mahdollisuuksien mukaan. Näin toimivat todennäköisesti ainakin useimmat covid-19-taudin riskiryhmiin kuuluvat – ikä ei ole ainoa vakavan taudin riskiä lisäävä tekijä.
Samaan aikaan riskiryhmiin kuulumattomat saavat halutessaan mahdollisuuksia nauttia rajoitustoimien purun tuomasta vapaudesta.
Suomalaiset jakaantuvat kahteen joukkoon: niihin, joiden vapaus pian lisääntyy, ja niihin, jotka väistävät lenkkipolulla ojaan vapaudestaan hullaantuneita.
Vielä ei palata normaaliin, mutta otetaan kuitenkin askelia sitä kohti. Toisten lisääntynyt vapaus saattaa tehdä karanteenista raskaamman. Nyt FOMO uhkaa nuorison sijaan erityisesti ikääntyneitä.
***
Monelle ikääntyneelle tuskaa tuottaa se, että seurakunnat järjestävät messuja, joihin ei voi mennä. Piispat eivät sitä kiellä mutta eivät toisaalta puollakaan, vaan vetoavat valtioneuvoston ohjeisiin: ”Samoin riskiryhmään kuuluvien suositellaan edelleen välttävän fyysisiä kontakteja ja käyttävän omaa harkintaa”.
Piispat suosittelevat lisäksi, että seurakunnat jatkaisivat jumalanpalvelusten striimausta myös kesällä. On kuitenkin eri asia katsoa tyhjässä kirkossa striimattua jumalanpalvelusta kuin sitä, että muut viettävät ehtoollista. Toiset saavat, minä en.
Niinpä on kysyttävä, olisiko jumalanpalvelusten järjestäminen jatkossakin vain verkossa – ihan vain solidaarisuudesta – parempi ratkaisu myös kesällä.
Kuva: Olli Seppälä. Aleksanterin kirkko Tampereella.
Lue myös:
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.